Adalette maaş adaletsizliği
ERSAN ATAR Ankara
"Kıyak Emeklilik Yasası" kapsamında, üst düzey kamu görevlileri, TSK ve bazı yargı mensuplarına temsil tazminatı verilmesini öngören kanun hükmünde kararname, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayından geçti. En yüksek temsil tazminatını, 414 milyon liralık eklentiyle Genelkurmay Başkanı aldı.
Kararname, aynı duruşmaya çıkan yargıçlar arasında "birinci sınıfa ayrılmış olma" nedeniyle 544 milyon liralık fark oluşturdu. Birinci sınıfa ayrılmış ve burada 6 yılını doldurmuş yargıçların 626 milyon lira olan maaşları, 234 milyon liralık eklentiyle 860 milyon liraya çıkarılırken, göreve yeni başlayan ve temsil hakkı bulunmayan yargıçların maaşları 316 milyon lirada kaldı.
Kapsamdışı kalan yargı mensuplarınca tepkiyle karşılanan kararnameye göre, temsil tazminatlarındaki eklemeler şöyle belirlendi:
* 414 milyon lira: Genelkurmay Başkanı.
* 276 milyon lira: Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay başkanları, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay başsavcıları, Başbakanlık Müsteşarı, kuvvet komutanları, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi başkanları, orgeneral ve oramiraller.
* 262 milyon lira: Adalet Bakanlığı dışındaki bakanlık müsteşarları, Diyanet İşleri Başkanı, korgeneral ve koramiraller.
* 248 milyon lira: Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay, Danıştay başkanvekilleri ve başsavcıvekilleri, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay daire başkanları, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, tümgeneral ve tümamiraller.
* 234 milyon lira: Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyeleri, birinci sınıfa ayrılmış ve burada 6 yılını doldurmuş yargıç ve savcılar, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkanı, Devlet Personel Dairesi Başkanı, Talim Terbiye Kurulu Başkanı, büyükelçiler, genel müdürler, üniversite rektörleri, makam tazminatı göstergesi 7 bin ve daha üzerinde olan kamu görevlileri, tuğgeneral ve tuğamiraller.
|