|
|
CIA'dan çifte fiyasko Küba'daki Castro rejimini devirmek üzere gerçekleştirilen ve fiyaskoyla sonuçlanan Domuzlar Körfezi Çıkarması'nı Rusların önceden bildiği ortaya çıktı
Dış Haberler Servisi
Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en büyük fiyaskolarından biri olarak kabul edilen Domuzlar Körfezi Çıkarması'nda ikinci bir fiyasko daha yaşandığı ortaya çıktı. Washington Post gazetesinin haberine göre, o zamanki en büyük rakibi Sovyetler Birliği, Küba'ya yapılan Domuzlar Körfezi çıkarmasını çok önceden haber aldı.
Gazetenin bir süre önce açıklanan Rus arşivlerine dayandırdığı haberine göre, Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü CIA adına çalışan bazı Kübalı casuslar, iki taraflı oynayarak, o zamanki Sovyetler Birliği'ni haberdar etti. O dönemde Küba'da gizlice asker bulunduran Sovyetler Birliği de CIA'nın Küba'ya çıkarma yapacağı bilgisini Castro'ya iletti. Son derece gizli tutulduğu iddia edilen CIA operasyonu, Castro'nun aldığı karşı tedbirler sonucu fiyaskoyla sonuçlandı.
Arşivlerde bilgiyi Sovyetler'e sızdıran ajanların kimliği açıklanmıyor, ancak CIA ile işbirliği yapan Kübalılar olduğu belirtiliyor.
Küba'da 1959'da gerçekleşen devrimden sonra, ABD'deki Kennedy yönetimi Fidel Castro rejimini devirme kararı almıştı. O zamanki Sovyet lideri Krusçev'in tüm meydan okumalarına karşın bir grup CIA ajanı, Castro muhalifi Kübalılarla birlikte Domuzlar Körfezi'ne çıkmıştı.
Bu talihsiz çıkarmadan bir süre sonra da Washington ile Moskova arasında "Füze Krizi" patlak vermişti. Sovyetler Birliği'nin Küba topraklarına yerleştirdiği uzun menzilli nükleer füzeleri, Washington yönetimi savaş nedeni sayabileceğini açıklamıştı.
|
|