10 Mayıs 2000 Çarşamba 
 ANA SAYFA
 SİYASET
 HABER
 EKONOMİ
 DÜNYA
 SANAT
 EĞİTİM
 YAŞAM
 SPOR
 YAZARLAR
 ENTELLEKTÜEL B.
 OKUR TEMSİLCİSİ
 ÇİZERLER
 KENT HABERLERİ
 SAĞLIK
 ÇEVRE
 MAGAZİN
 OTOMOBİL
 ASTROLOJİ
 İNTER EKRAN
 HAVA DURUMU
 VİTRİN
 TEKNOLOJİ
 İŞ YAŞAMI
 TURİZM
 PAZAR SOHBETİ
 E-POSTA
 ARŞİV
 KÜNYE
 TÜRKÇE KARAKTER
 REKLAM TARİFESİ
 YARDIM SAYFASI
110 milyon lira için milli güvenlik tehlikede

Atilla ÖZSEVER

       Lastik fabrikalarındaki grev 8.nci gününde milli güvenliği bozucu gerekçesiyle Bakanlar Kurulu tarafından 60 gün süreyle ertelendi. 4 Mayıs'da Brisa, Goodyear ve Pirelli fabrikaları, gazetelere verdikleri ortak ilanda grev kararını eleştirdi ve işverenin işçiye net 530 milyon lira, giydirilmiş ücret olarak ise aylık net 840 milyon lira teklif ettiğini bildirdi.
       Lastik - İş sendikası ise, giydirilmiş ücret olarak net 950 milyon lira talep ettiğini açıkladı. Bakanlar Kurulu, 5 Mayıs 2000 günü de grevi milli güvenliği bozucu nitelikte gördüğünden 60 gün süreyle erteledi. Bu durumda milli güvenliğin 110 milyon lira için bozulmuş olduğu ortaya çıktı.
       Aslında grev erteleme kararı, grevi yasaklama niteliği taşıyor. Çünkü bu aşamadan sonra grevin devam etmesi mümkün değil. 60 gün içinde taraflar anlaşamazsa, uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu'na gidecek.

CHP, Sendikalar Masası kurdu

       CHP'de yeni kurulan Sivil Toplum Örgütleri Birimi, sendikalar, meslek odaları, dernekler gibi kuruluşlarla daha yakın işbirliğine girmek amacıyla üç masa oluşturdu. Sendikalar Masası, geçtiğimiz günlerde Türk - İş, Hak - İş, DİSK ve KESK'e bağlı sendika temsilcilerinin katılımıyla ilk toplantısını yaptı. Diğer iki masa ise, Meslek Odaları Masası ile Sivil Toplum Örgütleri Masası. Masa çalışma grupları, her ay gündemli olarak toplanacak. Bu birimin koordinatörlüğünü uzun yıllar sendikalarda uzman olarak çalışan sosyal siyaset doktoru M. Kemal Öke yapıyor.

Kalite çemberi kırıldı

       Sabancı Holding'e ait Brisa Lastik Fabrikası, kalite çemberlerinin uygulanmasıyla ünlü bir işyeri. Brisa, 1996 yılında Avrupa Kalite Ödülü'nü aldı. Kalite çemberleri, bir anlamda işçi ve işverenin üretim süreci içinde verimliliği arttırmak, üretim kaybını azaltmak amacıyla işbirliği yaptığı ortak birimler. Sorunlar, bu çemberlerde işçinin katılımı ile çözümleniyor.
       Brisa işçisi, 28 Nisan 2000'de ücret anlaşmazlığı nedeniyle greve çıktı. Şimdiye kadar işçisiyle uyum içinde gözüken, demokratik haklara saygılı olan Brisa işvereni, 4 Mayıs 2000 tarihinde gazetelerde yayınladığı bir ilanla grev uygulamasını eleştirdi. Hemen arkasından 5 Mayıs günü de hükümet grevi erteledi. Bu koşullarda kalite çemberleri ne işe yarıyor, "işçi ve işverenin çıkarları bir, kalite çemberleri bu ortaklığın bir simgesi" diyenler şimdi ne cevap verecekler? Hükümetin grev yasaklama kararını arkasına alıp morali bozuk işçiden nasıl kaliteli üretim isteyecekler?
       Ya Brisa işçileri, onlar da Avrupa Kalite Ödülü alırken omuzlarına aldıkları Sakıp Sabancı'yı tekrar omuzlarına alabilecekler mi?...


Özelleştirme mağdurları

       Özelleştirilen Deniz Nakliyat çalışanları güç durumda. Denizciler Sendikası Başkanı Turhan Uzun, 24 Mart 2000 tarihinde Armatörler Denizcilik ve Nakliyat AŞ'ye satılan Deniz Nakliyat işyerinde işten çıkarılan 123 kişiye kıdem tazminatının ödenmediğini bildirdi.
       Turhan Uzun, Özelleştirme İdaresi'ne gönderdiği yazıda, yeni şirketin 145 kişiyi emekliye sevkettiğini, bunlardan 123'üne kıdem tazminatı ödemediğini, işten çıkarılanların fazla mesai, izin ücreti dahil toplam alacaklarının 2.5 milyon dolar olduğunu belirtti. Denizciler Sendikası Başkanı Uzun, Deniz Nakliyat'ı satın alan şirketin Özelleştirme İdaresi ile imzaladığı sözleşmeye de aykırı davrandığını belirterek şu anda çalışan 950 kişinin de işten atılma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu iddia etti.
       Armatörler Denizcilik ve Nakliyat AŞ'nin sahiplerinden Deniz Ticaret Odası Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ise şunları söyledi:
       "Yeni şirketin üçte biri bana ait. 10 grubun ortaklığı var. Aslında Hazine'yi bir beladan kurtardık. Deniz Nakliyat özelleştirilmeseydi çalışanlarına maaş bile ödeyemez durumdaydı. Kıdem tazminatı ödemesi sıraya kondu, biz çalışanların haklarına saygılıyız. Hep birlikte bu şirketi düzlüğe çıkaracağız."


Avrupalı işverenlerin eylem planı

       Avrupa İşveren Sendikaları (UNICE) tarafından bir eylem planı hazırlandı. Bu eylem planı, geçen yıl Seattle'daki Dünya Ticaret Örgütü Konferansı'nın gündeminde yer alan fakat protestolar sonucu imzalanamayan tüm hükümleri içeriyor. Avrupa Birliği'nde uygulanması düşünülen plan şöyle:
       * Emeklilik fonları özelleştirilmeli,
       * Finans piyasaları tümüyle serbestleştirilmeli,
       * Sınır aşırı sermaye hareketlerinden alınan vergiler kaldırılmalı,
       * Kamusal nitelikli sosyal harcamalar disiplin altına alınmalı,
       * Kamunun ekonomideki rolü asgariye indirilmeli,
       * Özel girişimciliği engelleme potansiyeline sahip emek piyasası yeniden düzenlenmeli,
       * Tüm piyasalar esnekleştirilmeli,
       * Part time ve geçici işçilik teşvik edilmeli.


© 2000 Milliyet