|
|
Yunan'ı kurtardık Senaryosu işgal altındaki Yunanistan'ı kurtarmak olan NATO tatbikatında Türk amfibi birlikleri başarılı bir çıkarmaya yaparak işgalcileri kovdu
Türkiye, milli güvenlik siyaset belgesinde birinci öncelikli tehdit olarak kabul ettiği Yunanistan'a, "kurtarıcı, dost ülke" olarak çıkarma yaptı.
Türk amfibi deniz piyadeleri, NATO'nun Dynamic Mix - 2000 tatbikatının amfibi çıkarma bölümünde, Yunanistan'ın güneyindeki Kyprassia sahillerine çıktı. İki yılda bir yapılan tatbikatın bu yılki senaryosu, işgal altındaki Yunanistan'ın kurtarılması olarak belirlendi. Kara, hava ve denizde yaklaşık 15 gündür icra edilen tatbikatın dünkü amfibi çıkarma bölümünde şu senaryo uygulamaya kondu:
* Yunanistan üzerinde tarihi emelleri bulunan hayali "Browland" ülkesinin ordusu Yunanistan'ın kuzeyini işgal eder.
* NATO ve Yunan askerleri kuzeyde bu işgali engellemeye çalışırken, bu birliklerin ikmal yolunu tıkamak için düşman birlikleri ülkenin güneyindeki Mora yarımadasına çıkarma yapar.
* Güneydeki işgal kuvvetlerini temizleyip kuzeyde savaşan NATO ve Yunan birliklerinin başta akaryakıt olmak üzere temel ihtiyaçlarının düzenli sağlanması için Amerikan, İspanyol, Türk ve Yunan amfibi deniz piyadeleri Mora yarımadasındaki Kyprassia bölgesi Amokuluma plajına çıkarma yapar.
Browland kim?
Tatbikata katılan NATO ve Türk subayları, "Yunanistan üzerinde tarihi emelleri olan düşman ülke" olarak tanımlanan Browland için yorum yapmazken, bu ülkenin uzun yıllar NATO'nun baş hedefi olan Rusya olduğu ileri sürüldü. Yetkililerse, "Browland tamamen hayali bir ülke. Rusya şu anda NATO'ya girmek için başvurduğu için kesinlikle bu ülke olamaz" değerlendirmesini yaptı.
Tatbikata rekor ilgi
Yunan sahillerine yapılan amfibi çıkarmanın, özellikle Türk askerlerinin katıldığı bölümünü, rekor sayıda gazeteci izledi. Ev sahibi Yunanistan'dan 70, Türkiye'den 30 gazeteciyle uluslararası haber ajanslarının Atina temsilcilerinin yanı sıra Almanya, İsviçre ve İsveç'ten medya mensupları, Türk askerlerinin çıkarmasını dakika dakika takip etti.
Almanya'dan gelen 10 gazeteciden biri olan ve uzun yıllar Brüksel'de NATO çalışmalarını izleyen ZDF televizyonu muhabiri Karin Storch, "Türkiye ve Yunanistan'ın birlikte tatbikat yapacağını duyunca daha nisanda başvurdum. Diğer NATO tatbikatları hiç bu kadar ilgi toplamıyor" değerlendirmesini yaptı.
Sabah askerleri atlattı
Sabah gazetesi, Türk askerlerinin Kyparissia bölgesine dün yaptığı çıkarmayı bir gün önceden yapılmış göstererek "askerleri bile atlattı." Gazete, henüz yapılmamış çıkartmayla ilgili "Türk askeri harikaydı" değerlendirmesine de yer verdi. Sabah gazetesi, tatbikatla ilgili brifing ve basın notlarını birleştirerek, dün saat 04.30'a kadar süren çıkarmayı, sona ermeden "baskıya yetiştirdi."
Tatbikatın "bu sabahki bölümü" ifadesi de haberde yer alırken, bitmeyen tatbikat için yorum getirdiği belirtilen NATO Larissa Üssü Komutanı Emmanuil Mancunas'ın sözleri de dikkat çekti:
"Türk ve Yunan Silahlı kuvvetlerinin işbirliği mükemmeldi. Türk askeri çok iyiydi."
|
|