|
|
Fransa: Çakıcı'da bizi aldattınız Fransız Adalet Bakanlığı Danışmanı, "Türkiye Çakıcı'yı yargılamak istemiyor. İade edildiği davalardan burada yargılansa, en az 30 yıl yer" dedi
MİNE G. KIRIKKANAT Paris
Fransız Adalet Bakanlığı Danışmanı ve Alaattin Çakıcı dosyasından sorumlu Michel Debacq, Çakıcı'nın, yargılanması için iade edildiği Türkiye'de serbest bırakılması ihtimalinin kendilerini çok rahatsız ettiğini söyledi.
Çakıcı'nın iadesi kapsamının genişletilmesi davasının Aix En Provence İstinaf Mahkemesi'nde sürdüğünü kaydeden Debacq, Milliyet'e şunları söyledi:
"Görüldüğü kadarıyla Türkiye'de Çakıcı'yı yargılamak için bir çaba söz konusu değil. İadesi istendiğinde Türkiye'ye inandık. Aylarca, bu adamın ne kadar büyük bir mafya olduğunu anlattılar. Şimdi de bize, 'Bu suçların bazılarından yargılayamayacağız, bazılarından cezası düşer' gibi gerekçeler getiriyorlar."
'İdamı sorun etmedik'
Suçluların iadesine ilişkin 1957 tarihli anlaşmanın 11. maddesi uyarınca, iade isteyen ülkede idam cezası olması halinde, kişinin idam dışındaki suçlardan iade edildiğine, bunun için de güvence istendiğine dikkat çeken Debacq, bu güvenceyi Türkiye'nin dolaylı yollardan vermediğini de savundu.
Debacq, bu konuda da, "Meclis'i, Anayasa Mahkemesi'ni gerekçe gösterdiler. 'Güvence veremeyiz' demelerine karşın elimizden geleni yaptık. İdam öngörülmeyen üç suçtan yargılanması için iade ettik. Üstelik bunlar, hiç de azımsanır türden değil, Fransa açısından çok ağır suçlardır" diye konuştu.
'Yargılansa Türkiye kurtulur'
Çakıcı'nın, iade edildiği suçlardan doğru şekilde yargılanması durumunda en az 30 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini dile getiren Debacq, "Böylece bu konu Türkiye'de sorun olmaktan çıkardı. Bunu Türkiye'ye de söyledik ama 'serbest bırakılma ihtimali var' karşılığını aldık. Daha da kötüsü, bunun bizim yüzümüzden olduğu ima ediliyor. Oysa bu bizim sorunumuz değil" dedi.
Debacq, sert üslubuyla getirdiği eleştirilerini şöyle noktaladı:
"Biz suçluları, serbest bırakılsınlar diye iade etmiyoruz. Çakıcı'yı da ün salsın, beraat etsin, serbest bırakılsın diye göndermedik. Büyükelçinize de (Sönmez Köksal) söyledim: 'Sayın büyükelçi, Türkiye'de sanki Fransa organize suçlarla mücadele konusunda Türkiye'ye yeterince yardımcı olmuyor gibi bir hava estiriliyor. Bu bizi artık çok rahatsız ediyor' dedim. Çakıcı'nın kim olduğunu çok iyi biliyoruz. Ne kadar iyi bildiğimizi de hapisten çıkarmayıp iade ederek gösterdik. Çakıcı hapisteyken buradaki adamlarını ve neler yapmaya kalkıştıklarını da biliyoruz."
|
|