7 Temmuz 2000 Cuma 
 ANA SAYFA
 SİYASET
 HABER
 EKONOMİ
 DÜNYA
 SANAT
 EĞİTİM
 YAŞAM
 SPOR
 YAZARLAR
 ENTELLEKTÜEL B.
 OKUR TEMSİLCİSİ
 ÇİZERLER
 SAĞLIK
 MAGAZİN
 OTOMOBİL
 ASTROLOJİ
 İNTER EKRAN
 HAVA DURUMU
 VİTRİN
 TEKNOLOJİ
 İŞ YAŞAMI
 TURİZM
 PAZAR SOHBETİ
 MİLLİYET 50. YIL
 E-POSTA
 ARŞİV
 KÜNYE
 TÜRKÇE KARAKTER
 REKLAM TARİFESİ
 YARDIM SAYFASI
‘Mezara kadar kamera’ tartışması

NURDAN AKINER


hab06.jpg        Kemal Sunal’ın cenaze törenini izleyen basın mensuplarının yarattığı izdiham medyada etik tartışmasını da beraberinde getirdi. Törende, kimi zaman sanatçının yakınlarının tabuta yaklaşmasını bile engelleyen foto - muhabiri ve kameramanların, Sunal ailesinin üzüntüsünü yüzlerinde yakalayabilmek için yarattıkları kargaşa medya direktörlerini ortak kararlar için harekete geçirdi.
  • ATV’nin Haber Koordinatörü Ali Kırca, önceki gece yayınlanan Siyaset Meydanı’nda bundan böyle özel hayat konusunda daha duyarlı olacaklarını ve diğer yöneticileri de bu konuda birlikte karar almaya davet edeceklerini açıkladı. Televizyon habercileri konuyla ilgili şunları söyledi:
  • Tuncay Özkan (Kanal D Haber Genel Yönetmeni): Yeni düzenlemelere ihtiyaç var ama ölçülerinin ne olması gerektiği konusunda medya direktörlerinin bir araya gelerek, karar alması gerekiyor. Çünkü “haber" yapanlarla, “haber şov" yapanların aynı potada mütalaa edilmesi belli sıkıntılara yol açıyor. Biz ATV’den Ali Kırca ile bir araya gelip, bu konu ile ilgili bir görüşme yaptık. Diğer medya direktörlerinin de katılımıyla alınacak kararlar Türk toplumunu rahatlatacaktır.
  • Oğuz Haksever (NTV Haber Müdürü): Birkaç istisna dışında medyanın tavrı iyi ama o birkaç istisna bütün bir medyayı etkiliyor. NTV olarak biz hiç hem de hiç böyle bir yaklaşım sergilemediğimiz halde insanlar telefon açıp olayı bize mal ettikleri oluyor. Amerikan Radyo Televizyon Haber Direktörleri Derneği’nin yedi maddelik etik yasası vardır. Bunun dışına çıkan uyarılır, ayıplanır hatta bazen aforoz edilir. Böyle bir yapı bizde olmadığı gibi üstelik kişisel küslükler var. Bu nedenle yönetici konumunda olan insanlar bir araya gelemiyorlar.
  • Çiğdem Anat (CNN TÜRK Haber Müdürü): Aslında bu cenaze yayınında bir aşırılık yoktu. Kemal Sunal Türkiye’ye mal olmuş sayılı isimlerden biri. Bir cumhurbaşkanının, başbakanın cenazesine gösterilen ilgi büyüklüğünde bir ilgi gösterilmesi doğal geliyor. Sahada çalışan arkadaşların bazen abartılı yaklaşımları olabiliyor ama bu biraz da mecburiyetten kaynaklanıyor. Çünkü çok fazla kanal var, çok fazla gazeteci var, çok fazla ilgi var.
  • Ali Baransel (TGRT Genel Müdürü, RTÜK eski Başkanı): Reytinge bağlı olarak reklam gelirlerinin artmasının dayanılmaz cazibesi, özel yaşamın gizliliği ilkesini erozyona uğratmaya maalesef devam ediyor. Kişi kamuoyuna mal olmuş bir kişi de olsa, halkın haber alma, bilgilenme hakkı ile doğrudan bağlantılı olmayan hiçbir amaç için izin verilmedikçe özel yaşamın gizliliği ihlal edilemez.

           ‘Artık bir son verilsin’
           Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Oskay: İnsanlar en büyük acısını yaşarken, özellikle kameramanlar tarafından çember altına alındı, zoom yapılarak gözünden nasıl yaşlar geliyor, nasıl üzüntüden sararıyor, bunlar gösterildi. Medyamızın pekçok haberin sunumunda boyutu abartması, olaya karşı da bir saygısızlık oluyor. Bu da oraya gelen, gelemeyen herkesin, olayın ciddiyetini kaybedip bir malzeme haline gelmesinden ötürü üzülmesine yol açıyor. Basının bu işe son vermesi gerek.

           ‘Panik yaratıyor’
           Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya: Cenaze sahipleriyle o anda bir empati kurmak lazım. Orada bir habercilik heyecanıyla bir şeyler yakalama davranışı tamam ama bir tarafta da kişilerin temel hakları var. Cenaze sahipleri böyle bir durumda herkesten ilgi, anlayış, şefkat ve destek bekler. O anda yıkılmıştır onlar. Her şey kapkaradır ve bomboştur. Yakınını kaybetme psikolojisi budur. Izdırap, keder vardır ve üstelik medyanın bunu anlamamazlıktan gelip kendine malzeme çıkaracak davranışlar içinde bulunması o insanları üzer, kırar. Üstelik haberin daha da dramatize edilmesi toplumda paniğe yol açar.


  • © 2000 Milliyet