14 Temmuz 2000 Cuma 
 ANA SAYFA
 SİYASET
 HABER
 EKONOMİ
 DÜNYA
 SANAT
 EĞİTİM
 YAŞAM
 SPOR
 YAZARLAR
 ENTELLEKTÜEL B.
 OKUR TEMSİLCİSİ
 ÇİZERLER
 SAĞLIK
 MAGAZİN
 OTOMOBİL
 ASTROLOJİ
 İNTER EKRAN
 HAVA DURUMU
 VİTRİN
 TEKNOLOJİ
 İŞ YAŞAMI
 TURİZM
 PAZAR SOHBETİ
 MİLLİYET 50. YIL
 E-POSTA
 ARŞİV
 KÜNYE
 TÜRKÇE KARAKTER
 REKLAM TARİFESİ
 YARDIM SAYFASI
De Soto Rumları kızdırdı

AKAY CEMAL Lefkoşa


dun04.jpg        Rum basını, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto’nun Cenevre’de taraflara sunduğu ve 24 Temmuz’da yeniden başlayacak olan dolaylı görüşmelerde değerlendirilecek “fikirler demetiönde adadaki “iki devletöten bahsedilerek, Türk tarafının konfederasyon tezine eğilim gösterdiğini ileri sürdü.
       Rum basınına sızan haberlere göre fikirler demeti toprak, anayasa, mal - mülk değişimi ve güvenlik olmak üzere dört konuyu kapsıyor. De Soto, güvenlik konusuna özel ağırlık verirken, çözümden sonra belirli sayıda askerin adada kalmasını öneriyor.
       Toprak konusunda ayarlama gerekliliği üzerinde duran De Soto, haritanın hangi kriterlere göre çizilmesi gerektiği hususunda herhangi bir belirti ortaya koymuyor.

       Tepkiler
       De Soto’nun fikirleri adanın Rum kesiminde ilk anda ihtiyatlı olarak karşılandı. Rum basını, düne kadar taraflardan “toplumlar" veya “iki taraf" olarak bahsedilirken, şimdi ise De Soto’nun “devletler" ifadesini kullanmasını “federasyonu ortadan kaldıran ve konfederasyona meyleden bir yaklaşım" olarak değerlendiriyor.
       “Politis" gazetesi “Federasyon da ortadan kayboldu", “Simerini" de “De Soto konfederasyona yol açan mayınlar koyuyor" başlığını kullandılar.


© 2000 Milliyet