27 Temmuz 2000 Perşembe 
 ANA SAYFA
 SİYASET
 HABER
 EKONOMİ
 DÜNYA
 SANAT
 EĞİTİM
 YAŞAM
 SPOR
 YAZARLAR
 ENTELLEKTÜEL B.
 OKUR TEMSİLCİSİ
 ÇİZERLER
 SAĞLIK
 MAGAZİN
 OTOMOBİL
 ASTROLOJİ
 İNTER EKRAN
 HAVA DURUMU
 VİTRİN
 TEKNOLOJİ
 İŞ YAŞAMI
 PAZAR SOHBETİ
 MİLLİYET 50. YIL
 E-POSTA
 ARŞİV
 KÜNYE
 TÜRKÇE KARAKTER
 REKLAM TARİFESİ
 YARDIM SAYFASI
Etkili önlem şart

Tamer HEPER

       Geçen yıla göre bu yıl yaklaşık on misli orman yangını çıktı. Bunlardan bir kısmı anız yakma sonucu ormana sıçradı, bir kısmı sigara veya ormana atılan camların mercek gibi güneş ışığını odaklaması sonucu çıktı; ancak büyük bir kısmı kasıttı. Bu arada piknik için ormana girenlerin ihmali ile çıkan yangınlar da var. Bunlar içinde kasti yangın çıkaranlarla kazalara neden olanları ayırmak neredeyse imkansız. Peki ülkenin ciğerlerini yakan bu olay önlenemez mi?

       Yüzde yüz önlenebileceğini söylemek fazla iyimserlik olur, ancak en aza indirmek mümkün.
       Örnek: 1
       İstanbul tedbir aldı. Diyor ki: Ormanlara belli mesafedeki tarlalarda anız yakılamaz, ormana pikniğe giden vatandaşlarımızın da daha dikkatli olmaları rica olunur. Bu tedbir değil. Nitekim her gün gazete haberlerinde ormana pikniğe gidenlerin nasıl cayır cayır mangal yaktığını görüyorsunuz.
       Örnek: 2
       Burdur Valiliği önlem aldı. Diyor ki: 7 Temmuz’dan itibaren piknik alanında ateş yakılması, araçlardan sigara izmariti atılması, orman alanları civarında anız yakılması, saat 20:00’den sonra piknik yapılması yasaklanmıştır.
       Bilemiyorum, yanmış sigara atılmasını yasakladıktan sonra nasıl denetleyeceksiniz? Anız yakılmasındaki mahsurlar her gün anlatılıyor, buna rağmen niye sadece orman yakınındaki anızların yakılması yasaklanıyor? Sonra ne kadar yakınındaki alanlarda yasak var anlaşılamıyor.
       Örnek: 3
       Aydın Valiliği önlem aldı. Diyor ki: İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddelerinin verdiği yetkiye istinaden 1.6.2000 - 31.10.2000 tarihleri arasında orman ve ağaçlandırma sahalarına görevliler dışında her ne amaçla olursa olsun hiçbir vasıta ve şahsın giriş-çıkış yapması yasaklanmıştır.
       Şimdi bu örneklerden hangisi etkili tedbir? Vatandaşın ormana dilediği gibi girmesine izin verip ricacı olması, sigara izmariti atmayı yasaklamak mı, yoksa giriş-çıkışı yasaklamak mı? Hatırlatıyorum. Olağanüstü olaylar karşısında olağanüstü tedbirler alınır. Orman yangınları bir afet halini almışsa, ülke menfaati vatandaşın piknik yapıp, ağaç altında kebap yemesinden daha önemlidir. Geç de olsa diğer illerin de bu gibi acil önlem alması zaruridir.


© 2000 Milliyet