Milpa
19 Ağustos 2000 Cumartesi 
 ANA SAYFA
 SİYASET
 HABER
 EKONOMİ
 DÜNYA
 SANAT
 EĞİTİM
 YAŞAM
 SPOR
 YAZARLAR
 ENTELLEKTÜEL B.
 OKUR TEMSİLCİSİ
 ÇİZERLER
 SAĞLIK
 MAGAZİN
 OTOMOBİL
 ASTROLOJİ
 İNTER EKRAN
 HAVA DURUMU
 VİTRİN
 TEKNOLOJİ
 İŞ YAŞAMI
 PAZAR SOHBETİ
 MİLLİYET 50. YIL
 E-POSTA
 ARŞİV
 KÜNYE
 TÜRKÇE KARAKTER
 REKLAM TARİFESİ
 YARDIM SAYFASI
Gezinin foyası çıktı!

DSP'li vekilin "iş gezisi"ne gittiği anlaşıldı

Saliha Çolak Ankara


siy01.jpg        Türk - Libya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı DSP'li Gönül Saray Alphan'ın, skandallara sahne olan bir gezi düzenlediği Libya ile milletvekili seçilmeden önce ticaret yaptığı ortaya çıktı. Parlamento grubunun resmi ziyaretine, Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisi dışında bazı işadamlarının da götürüldüğünün ortaya çıkması Ankara'da büyük sıkıntı yarattı. Başbakan Bülent Ecevit'in Libya'daki tavırlarından rahatsızlık duyduğu Alphan'ın Irak'a yapmayı planladığı gezi de iptal edildi.
       Milliyet'in sorularını yanıtlayan DSP Amasya Milletvekili Alphan, daha önce Libya ile giyim üzerine ticari ilişkisi olduğunu, ancak altı yıldır bu temasın kesildiğini belirterek, "O zamanlar bir şirketin genel müdürüydüm, kendi şirketim bile yoktu. Benim şirketim 1990 yılında kuruldu" dedi.
       Alphan, Libya'dan alacağı olduğuna ilişkin iddiaları yalanlayarak, "Tek kuruş alacağım yok. Zaten işlerimde son yıllarda Moskova'ya ağırlık vermiştim. Pasaportumu gösterebilirim, son 10 yıldır Libya'ya hiç gitmedim" dedi.
       Ancak Alphan'ın, dün TBMM'de düzenlediği basın toplantısında "milletvekili olduktan sonra işlerini tasfiye ettiğini, vaktinde Irak ve İran'la varlığını kabul ettiği iş bağlantısının Libya ile söz konusu olmadığını, İzmir ve Moskova'daki işlerinin ise sürdüğünü" bildirmesi kafaları karıştırdı.
       Alphan bu çelişkinin anımsatılması üzerine, şu açıklamayı yaptı:
       "Bütün işlerimi devrettim. İzmir'deki uçaklar için gösteri sis boyası üreten fabrikayı bir Türk firmasına, Moskova'daki giyim üzerine çalışan işyerimi de Rus ortağıma devrettim. Üretim sürüyor, ama benim bir bağlantım kalmadı. Milletvekili seçildikten sonra hiçbir ticari faliyetim olmadı."
       "Libya ile iş ilişkilerinin olduğunu ortaya çıkaran gazetecinin çok büyük bir iş başarmış olacağını" belirten Alphan, "Türkiye, Libya ile 1, 3 ya da 5 milyar dolarlık ticari iş hacmi yaratabilirse, kabul ediyorum, evet ben Türkiye Cumhuriyeti'nin iş takipçisiyim" dedi.

       Irak gezisine vize yok
       Libya gezisi sırasında Türkiye'ye döner dönmez Irak'a gideceğini açıklayan ve bu gezinin hazırlıklarına başlayan Alphan, basın toplantısında bu programı iptal ettiğini açıkladı. Tepkiler üzerine iptal edilen Irak gezisiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan Alphan, Milliyet'in, "Hangi sıfatla gidecektiniz? Siz mi iptal ettiniz, Başbakan'dan mı istek geldi?" soruları üzerine bu kez "Irak gezisi diye bir şey yoktu; hiç olmadı. Dolayısıyla iptal da edilmiş sayılmaz" demeyi tercih etti.

       Kaddafi'nin eşine davet
       Gönül Saray Alphan, Kaddafi'nin eşi ve kızını Dışişleri'nin bilgisi dışında Türkiye'ye davet ettiğine ilişkin haberler konusunda da savunma yaptı. Gezi sırasında, DYP'li Sevgi Esen tarafından, "Dışişleri'nin bundan bilgisi var mı? Skandal olur sonra" diye uyarılınca bakanlığın haberdar olduğunu, ancak bu durumu heyetten gizlediğini açıklayan Alphan, bu konuda da çelişkiye düştü.
       Alphan basın toplantısında, "Kaddafi'nin ailesine gayriresmi bir davet" yaptığını belirterek, Dışişleri'nin konudan haberdar olmadığını belirterek şunları söyledi:
       "Resmi bir misyonla davet etmedim. Aspendos'ta İki Yunan kadın parlamenterin katılacağı kadın - barış konferansı yapılacak. Kaddafi'nin eşi ve kızı Ayşe'yi burada Arap - Türk barış delegasyonu olması için davet ettim. Antalya Belediyesi'nin bir organizasyonuna, heyet başkanı olarak kendi inisiyatifimi kullanarak davet ettim."

       "Uyardık, ama davet etti"
       Türk - Libya Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun ANAP'lı üyesi Celal Esin geziyi değerlendirirken, şunları söyledi:
       "Ben insanların iyi taraflarını görmekten yanayım, kötü taraflarını ise saklarım. Bizim, Dışişleri meseleleri konusunda yetkimiz yoktur. Ancak tavsiyelerde bulunduk. Kaddafi'nin eşini birden aklına gelmiş davet etmiş. Kaddafi'nin eşi de gelsin görsün Türkiye'yi; eşine anlatsın. Bunda bir sakınca yok."
       DYP'li Sevgi Esen de Milliyet'in sorularını yanıtlarken, Kaddafi'nin eşinin Dışişleri'nin bilgisi dışında davet edilmesinin skandal olacağı konusunda Alphan'ı uyardığını belirterek, şu açıklamayı yaptı:
       "Bu, sıradan bir davet değil. Bir Dışişleri meselesi. Davet edilecekse bu Dışişleri Bakanlığı'nın, elçiliğin bilgisi dahilinde yapılmalıydı. Bu, sıradan bir şenlik daveti değil, doğrudan dış politika ile ilgili. Biz orada müdahale ettik. Kendisini uyardık. Ama bize danışmadan davet etti. Orada söylediğinde haberimiz oldu. Bize Dışişleri'nin bilgisi olduğunu, ancak gizlediğini söylemişti."

       Çiller: Beni uçaktan kimse indirmedi
       Alphan'ın, Libya'da Afrika Birliği Bakanı ile görüşmeden çıkarılarak Türk heyetinin bilgisi dışında Halk Kongresi Başkanı Zinnati ile görüşmeye götürülmesini, "Bu tür ülkelerde hep böyle şeyler olur. Tansu Çİller de uçaktan indirilmişti" diye savunması DYP liderini rahatsız etti. Çiller'in geziyle ilgili ayrıntılı bilgi aldığı ve "Beni kimse uçaktan indirmedi. Böyle şey olur mu? Biz ordayken Kaddafi günlerce bizimle görüşme talep etti" dediği öğrenildi.
       Alphan, "son anda haberdar edildiği için heyete haber verememesi ve Büyükelçi Müfit Özdeş'in trafikte konvoyu kaybetmesi" üzerine Zinnati ile görüşmeye yalnız gittiğini öne sürdü. Ancak Türkiye'nin Libya Büyükelçisi Özdeş, uzun süre bulamadığı Alphan'ın, ancak kendisi yolda güvenlik arabaları tarafından durdurulduğunda Zinnati ile görüşmeye gittiğini öğrenebildiğini söylemişti.

       Gizlice işadamı götürüldü
       Geçmişte Libya ile ticaret yaptığını kabul eden Gönül Saray Alphan'ın başkanlığındaki parlamento heyetinin bu ülkeye resmi ziyaretine bazı işadamlarının da götürüldüğü ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı'na, bu durum konusunda bilgi verilmediği bildirildi.
       Türk heyetini Libya'ya götüren uçakta yer alan işadamlarından Faysal Ateş, "Gönül Saray Alphan'ın kartının bulunduğu açıklamaları" dağıttı. Ateş, "Göreviniz ne? Hangi sıfatla bu dağıtımı yapıyorsunuz" sorusuna, "Ben sadece Gönül Hanım'a yardımcı oluyorum" dedi. Uçakta, üzerinde "Gönül Saray yazılı pembe kadife keselerde nazar boncuklarının dağıtılmasına da yardımcı oldu.
       Gezi boyunca Türk heyetinin kaldığı otelde görünen bu kişilerin Alphan aleynide basına yansıyan haberleri eleştirmeleri de dikkat çekti. Bu isimler, bazı gazetecilere, "Yaptığımız işi bozuyorsunuz. Yazdığınız bir haber 250 milyon doların gitmesine neden oluyor" gibi sözlerle sitem ettiler. Libya'daki bir fuara Türkiye'yi davet ettirmeye çalıştıklarını savunan bu isimlerin resmi geziye eşlik etmeleri üzerine Dışişleri Bakanlığı'nda doğan rahatsızlığın Başbakanlığa da iletildiği öğrenildi.
       Libya'daki gizli temaslarıyla Türk heyeütindeki milletvekillerinin de tepkisini çeken Alphan'ın, bazı görüşmelerinin ardından bu isimlerle otelde sık sık bir araya gelmesi de dikkat çekti.

© 2000 Milliyet