|
|
23 bin KİT işçisi özelleştirme mağduru Atilla ÖZSEVER
Türk - İş’in araştırmasına göre, özelleştirme uygulaması sonucu her 100 sendikalı işçiden 79’u işsiz kaldı. Özelleştirme nedeniyle işten çıkarılan işçi sayısı POAŞ da dahil olmak üzere 22 bin 779 oldu. Bu işyerlerinde çalışan sendikalı işçi sayısı ise, özelleştirme öncesi 29 bin 17 kişiydi.
Türk - İş Başkanı Bayram Meral, KİT’lerde çalışan işçilerin başlıca sorununun özelleştirme olduğunu söyledi. Meral, şöyle konuştu:
“Mevcut yasaya göre özelleştirme nedeniyle KİT’lerde çalışan memurlar ve sözleşmeli personel diğer kamu kuruluşlarına aktarılıyor, işsiz kalmıyor. İşçiler için de böyle bir uygulama istedik. Sayın Başbakan, yasada bir madde değişikliği ile böyle bir olanağın mümkün olabileceğini belirtti."
Petrol - İş Başkanı Mustafa Öztaşkın da, POAŞ’de memur ve sözleşmeli personel statüsündeki bin 800 kişinin diğer kamu kuruluşlarına aktarıldığını ancak işten çıkarılan bin 200 işçinin böyle bir olanağa sahip olmadığını bildirdi.
Özelleştirmeden sorumlu Bakan Yüksel Yalova, kamuya yeni alınacak 40 bin kişinin 5 bini için özelleştirme kontejanının ayrılmasını önerdi. Yalova, özelleştirme sonucu işten çıkarılan ancak emekliliği dolmamış işçiler için memur olması yönünde bir yasa hazırlığı içinde olduklarını belirtti.
İşe iade esas olmalı
İTÜ İşletme Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Savaş Taşkent, iş güvencesi tasarısının eksikliklerini şöyle sıraladı:
“Yasa, tüm işten çıkarmaları kapsamalıdır. Oysa tasarıda sadece işçi sendika üyesi olursa ve bu yüzden işten çıkarılırsa bir güvence getiriliyor. Bu iş güvencesi değil, üyelik güvencesidir. 158 sayılı ILO sözleşmesinde olduğu gibi ‘işçinin kapasitesine veya işin yürütümüne veya işyeri gereklerine dayalı geçerli bir neden olmadıkça’ işçi işten çıkarılmamalıdır. Keza sendikal faaliyet, işvereni şikayet, hamilelik, siyasi görüş gibi nedenlerle de işe son verilemeyeceği belirtilmelidir."
Prof. Dr. Taşkent, “İş güvencesinde işçinin işe iadesi ön planda tutulmalıdır. Örneğin İtalya, İspanya, Portekiz, Avusturya gibi ülkelerde işe iade esastır. Çünkü işveren işçiyi işe almazsa alıncaya kadar onun ücretini ödemekle yükümlüdür. Almanya ve Fransa gibi ülkelerde de işe iade var ancak işçinin kavga, geçimsizlik gibi nedenlerle işte bulunması mümkün değilse hakim tazminata karar verebiliyor" dedi.
Konunun uzmanı profesör Taşkent, iş güvencesi koşullarını şöyle tanımladı:
“İş Kanunu’nun 13. maddesinde öncelikle işten çıkarma ile ilgili haklı sebebler açıkça belirtilmelidir. 158’in koşulları konmalıdır. Sebebin haklılığı yargı tarafından denetlenmelidir. İspat yükünün işverene ait olduğu 13. maddeye eklenmelidir. İşten çıkarma haksız ise işe iade öngörülmelidir."
Yargı kararında SSK
Selüloz - İş Sendikası avukatı Murat Özveri “Yargı Kararları Işığında 506 Sayılı Yasa ve Sosyal Güvenlik" başlıklı kitabında SSK ve Yargıtay kararlarını değerlendiriyor.
Sendika hakkı için grev
DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası, Adana’da Sabancı Grubu’na ait Exsa - Koteks işyerinde sendika hakkı için 136 gündür grevde bulunuyor.
Tekstil Başkanı Süleyman Çelebi, 650 işçinin çalıştığı işyerinde işçi ücretinin 87 milyon lira olduğunu, 100 milyon lira ücret talebi ve esas itibariyle işyerinde sendikanın tanınması için greve gittiklerini söyledi.
15 bin kişinin çalıştığı Adana Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde ilk kez bir işyeri sendikalı oluyor. Tekstil yönetimi, Sabancı Grubu’nun organize sanayi bölgesindeki sendika karşıtı tavrından dolayı greve çıkmak durumunda kaldıklarını bildirdi.
75’i kadın, 75’i erkek toplam 150 Exsa işçisi, arkadaşları temsilen 30 Ekim günü Adana’dan yürüyüşe başladı. Şehirlerarası yollarda otobüs ve şehir merkezlerinde yürüyerek eylemi gerçekleştiren işçiler, Ankara - Kocaeli - Adapazarı güzergahını takip ederek 3 Kasım günü İstanbul Sabancı Center’de olacaklar.
Tekel’de sürgün
Tarım Gıda - Sen, Tekel Genel Müdürlüğü’nde görevli 12 memurun sendika üyesi olması nedeniyle sürüldüğünü iddia etti. Sendika Genel Sekreteri Gülhasan Yıldırım, “Tekel’den sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan yanıltılarak ilgili yönetmeliğe aykırı biçimde bu 12 arkadaşımız rotasyona tabi elemanlar olmadıkları halde sırf sendika yöneticisi ve üyesi oldukları için sürülmüşlerdir" dedi.
İstanbul ve İzmir’de görev yapan 12 Tekel memuru, Iğdır, Şanlıurfa, Şırnak, Batman gibi illere tayin edildiler. Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay ise, tayinlerin memuriyetin gerektirdiği rutin işler olduğunu belirterek, haksızlığa uğradıklarını iddia edenler için yargı yolunun açık bulunduğunu bildirdi.
|
|