22 Aralık 2000 Cuma




BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SANAT  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  TEKNOLOJİ  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  ENTELLEKTÜEL B.  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
 
 




Pişirirken pişiyorlar

Birbiri ardına açılan yemek okullarına çalışan kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Erkekler de yok değil ama şimdilik azınlıkta. Öğrenciler, annelerinden aldıkları bilgilerle yetinmiyor, işin ustası öğretmenlerin gözetiminde usta birer ahçı olma yolunda ilerliyor

     ECE BİLGİN

     İş güç sahibi kadınlar ve şimdilik azınlıkta da olsa erkekler, akşamları bir telaş Akademi İstanbul’un kapısını pasta, börek yapmak için aşındırıyor. Burnuma gelen kokular işin ciddiyetinin kanıtı. Sayıları otuzu geçen bir grup kadın mini eteklerini çıkarıp ceketlerini astıktan sonra blucin ve tişörtleriyle yerlerini alıyorlar. Beyaz önlükler bulunuyor. Uzun ve ojeli tırnaklı eller mutfak önlüklerini takıp ustalarını beklemeye başlıyor. Derken başaşçı giriyor. Bir kez daha eminim, burası pasta okulu...
     Akademi İstanbul son üç aydır yeni dersler başlattı. Mutfak sanatları merkezi açıldığından beri tıklım tıklım dolu.
     Artık yemek bekleyen erkekler "Çalışıyorum ama kocacığım" mazeretini dinlemiyorlar. Bir yemek okulu açıldı ve onlar bunu çoktan farkettiler. Akademi İstanbul’daki dersler şöyle: Ali Rıza Özkan eğitiminde "Klasik Türk Mutfağı", Emrullah Gümüştaş eşliğinde "İtalyan Mutfağı", Mesut Erdoğan ustalığında "Yeni Dünya Mutfağı" ve benim ve benim gibilerin bir numarası "Pasta Okulu". Tekstilci Ayten Kesim, "Herkes yemek yaparken bir şey söylüyordu.
     Doğruyu öğrenmek için buraya geldim. Bu işi profesyonelce yapacacağım" diyor.
     
     Önce ustalar, sonra çekirgeler
     Ustamız İbrahim Kılıç pasta okulunda cheese cake yapmak için malzemeleri sayıyor ve ardından kendi yapıp öğrencilerine gösteriyor. Onlar da sıra kendilerine geldiğinde biraz önce gördüklerini tek tek uygulamaya başlıyorlar. Bu sırada bir ana-kız gözüme ilişiyor. Artık geleneksel "anneden görerek öğrenme metodu" kullanılmıyor. Anne Engin Kiş "bizim zamanımızda brownie, tiramisu yoktu" derken kızı Gulbü hemen lafa atlıyor. "Annem yıllarca hep klasik yemekler yaptı. Artık bunlardan sıkıldık. Ben de diyetisyenim" diyor ve ben orda kalakalıyorum. Zayıflamaktan ve zayıflatmaktan sıkılmış. Pasta okulunda ise iki kilo almış.
     
     "Burada öğrenip kafe açacağız"
     Biyolog Zeynep Erduran "yemek yapmak bir hobi" diyor. Ayşin Oya ve Gonca Akbudak "buradan öğrendiklerimizle kafe açacağız derken" çok iddialılar. Meslekleri mi? Yönetici. Semra Çil ise zaten bir kafe sahibi. Dışardan almak yerine burda öğrendiklerini yapıp satacağını söylüyor. Okulun tek erkek öğrencisi Şenol Şahin ise turizm işiyle uğraşıyor. Nişanlısına yemek yapabilmek için bu kurslara katıldığını söylese de bizi buna pek inandıramadı.
     


 CUMARTESİ


‘Ne kitapsız ne kedisiz’...
Ekonominin yeni motoru
Kedinin kuyruğu dilinden sivri
Çizmeden fazlası
Pişirirken pişiyorlar
DVD
Bu hafta ne var ne yok
Kabuğu erkek yüreği kadın
Sanal spikerden haberler
Koltukta alışveriş
Gideceğimiz yere geldik!
Bu yazıyı Nükhet Duru okumasın
Hayal gücü kaç para?


 SAYFA BAŞI 





© 2000 Milliyet