22 Aralık 2000 Cuma




BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SANAT  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  TEKNOLOJİ  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  ENTELLEKTÜEL B.  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
 
 




Magazin sendromu

Dikkat!!! Testus bir sınav değildir... "Çoktan seçmeli test"lerle "gırgır"geçmeyi amaçlamaktadır. Testus'taki şıklardan biri mutlaka doğru yanıttır ve doğru olanı bazen şıkların en komiğidir. Yanıtlar her Testus'un altında, göz ucundadır. Ezcümle, en iyi sınav testustan beterdir...

     TESTUS UYDURUKUS / Ahmet Turhan Altıner

     Yeni yaşam tarzımız magazince yaşamak. Her konu magazinleşiyor. Şarkıcıların, mankenlerin yaptıklarıyla oyalanmak yetmediğinde, paramızı hortumlayanlar, insanları öldürüp bodrumlara gömenler, gençleri eroinle zehirleyenler hayatımıza magazince giriyor, dehşet duygularımızı tatmin ediyor, çaldıkları paralar dedikodu zevkimizi arttırıyor. Hasret çeken şarkıcı sevgilileri televizyonlarda göz yaşları içinde dudak titrettiklerinde biz de onların hapiste oluşlarına üzülüp ağlıyoruz. Magazinleştikçe bizden biri oluyorlar, mahallemizin sevimli mafyasıyla barış içinde bir arada yaşamayı öğreniyoruz. Yeter ki onlardan, ortada görülmeyen diğerlerinden, onlarla işbirliği yapan büyüklerimizden hesap sormayı akıl etmeyelim. Yeter ki sağlığın, eğitimin yok edilişinin, gelir durumunun bunca düşüşünün nedenlerini tümüyle anlamayalım, taleplerimizi dile getirmeyi düşünmeyelim. Her şey magazinleşiyor. Bilim ve tıp konuları bile. Magazin sayfalarında sık sık değinilen favori konu kolesterollü yiyeceklerin bu konuda genetik hastalığı olanlara zarar vereceğini, diğerlerine hiçbir zararı olmayacağını bilmeyenler, birbirlerine bilgiç ifadelerle kolesterolsüz beslenme tarzları öneriyorlar. Devletten, ödediği vergi karşılığı talep etmesi gereken sağlık koşullarını hiç akıl etmeden.
     Zaman zaman bir terim zıplayıp önce magazin sayfalarına sonra da halkın diline yerleşiyor. Yolda yanınızdan geçen iki gençten birinin yanındakine, "şizoluk etme," diyor veya tıpla ilgisi olmayan bir kişi, "hipoglisemim tuttu" diye yapıştırıyor. Son günlerde adrenalin de konuşmalara hava katıyor. DJ’ler, pop şarkıcıları, bir şarkının adrenalin artırıcı olduğundan bahsedebiliyor. Bir de fobi derken hobi diyenler mi ararsınız, semptom diyecekken sendrom deyip çıkanlar mı? Sendrom demişken, bugünlerde en çok tutulan tıbbi sözcük sendrom. Gazeteler sendrom kelimesini sık sık kullanıp, başlık atabiliyor, örneğin, tecavüzcü sendromu, batık banka sendromu. "Başağrısı sendromum, mide bulantısı sendromum var," gibi, herkes artık acaip "sendrom geyiği" yapıyor, Sendrom neymiş, hastalık neymiş, semptom neymiş, buyur ola popüler sendromlara dair testusumuza bu kez de...
     
     1 Şu sendrom dedikleri neymiş acep?
     a. Hastanın son durumu
     b. Semptom
     c. Özel bir bozukluğu belirleyen, bir arada görülen ve tanıyı kolaylaştıran bulgu ve belirtilerin tümüne sendrom deniyor.
     d. Hiçbiri
     2Peki semptom nedir öyleyse?
     a. Belirsizlik
     b. Belirti
     c. Belerti
     d. Delirti
     31896’da J. L. H. Down adlı bir ingiliz hekim tarafından tanımlanmış bir genetik bozukluk var. Zeka özürlülüğü, çekik gözlülük, kısa ve basık bir kafatası, kısa parmaklı ellerle karakterize olan bu sendromu kestirebilecek misiniz?
     a. Moğol sendromu
     b. Yaşlı anne sendromu
     c. Yirmi Birinci Yüzyıl sendromu
     d. Down sendromu
     41937’de bir Türk hekimince, gurur kaynağımız Dr. Hulusi Behçet tarafından bütün dünya tıp aleminin kabul ettiği bir sendrom keşfedildi. Akdeniz bölgesine ait bir genetik bozuklukla ilgili bu sendrom ne adla bilinir?
     a. Toros sendromu
     b. Yörük sendromu
     c. Sıcakkanlılık sendromu
     d. Behçet sendromu
     5 Zamanla psikolojik, sosyolojik ve medyatik sendromlar çoğaldı. Tıp dışındaki insanlar sendrom teriminin cazibesine kapıldı. Sendrom her zaman çok popüler. Başta sinemacılar için. Örneğin, baş rollerini Jane Fonda, Jack Lemmon ve Michael Douglas’ın oynadığı 1979 yapımı "Çin Sendromu" adlı filmin konusu neydi?
     a. Sarılık korkusu
     b. Nükleer eriyiklerin dünyayı delip geçeceği ve ta Çin’e ineceği korkusu
     c. Gözlerin çekilip çekilip çekik gözlü olma korkusu
     d. Hızla kapitalistleşen Çin’de çöp dağlarının oluşması
     6 Tıp aleminin çok popüler bir sendromu "X sendromu..." Neymiş acep?
     a. Teşhisi konmamış her türlü rahatsızlık için uydurulmuş bir şifre
     b. İnsülin direnci, yüksek kolesterol, yüksek trigliserit, yüksek kan basıncıyla ortaya çıkan ve özellikle beslenme bozukluğu yüzünden oluşan yüzyılımızın kişisel sendromu
     c. Ölüm korkusu ve hastalık hastalığı gibi fobilerden oluşan seçkinlik sendromu
     d. Hepsi veya hiçbiri
     7 Şimdi bir başka popüler sendrom örneği verelim. Floransa’ya gelen turistlerden her ay en az biri ünlü Santa Maria Nuova hastanesine kaldırılıyormuş. Çünkü büyük sanat eserleri karşısında huşuya gelip yere yığılıyormuş. Bazısı bir Rafael tablosu karşısında kendinden geçiyormuş, bir diğeri Caravaccio karşısında. Bu sendroma ne deniyormuş?
     a. Sanat zehirlenmesi sendromu
     b. ABS(Ayran Budalalığı Sendromu)
     c. Mikelanj sendromu
     d. Stendhal sendromu
     8 Peki, bir önceki sorudaki sendroma niçin Stendhal adı verilmiş?
     a. İnsanlar güzel eserler karşısında önce kızarıp sonra kararıyormuş, Bu nedenle Stendhal’in "Kırmızı ve Siyah" romanına atfen bu ad verilmiş.
     b. R. N. Stendhal adlı bir Fransız doktor bu sendromu tanımlamış.
     c. Bu sendromu ilk önce romancı Stendhal fark eder ve buna "Milano’dan Calabria’ya bir Yolculuk" kitabında değinir: Sanat eseri karşısında "Düşmemeye çabalarken hayatın içimden çekildiğini hissediyordum."
     d. Hiçbiri
     9 Popüler Stendhal sendromu sinemacıdan kaçar mı? "Stendhal Sendromu" filminin yönetmenini kestirebilecek misiniz?
     a. Steven Spielberg
     b. Alfred Hitchcock
     c. Stanley Kubrick
     d. Dario Argento
     10Semptom, sendrom, hastalık nedir ve ayrımları konusunda danışmış olduğum Prof. Dr. Uğur Görpe’ye teşekkürlerimle, şimdi çok bilinen bir kelimeyi soracağım. Hastalık nedir?
     a. Kadınlarda ay hali, erkeklerde fanatik futbol tutkunluğu
     b. Küçükken okulu kırabilmek için başvurduğunuz can simidi
     c. Tek bir nedenden oluşan, tek bir klinik görüntü veren rahatsızlıklara hastalık denir. Hastalıklar kendilerini yaratan nedenlerle tanımlanır, verem gibi. (Not: Sendromda ise hastalıktakinin tersine rahatsızlığın nedeni birden fazla olabilir. Örneğin yedinci sorudaki Stendhal sendromunda hangi sanat eserinden huşuya kapılıp yere yığılırsanız yığılın belirti aynıdır ama resimler farklıdır.)
     d. Hepsi
     11 AIDS adıyla sanıyla bir sendrom. İngilizce’de "Acquired Immune Deficiency Syndrome" sözcüklerinin baş harflerinden üretilmiş bir akronim. Türkçesi ne olabilir acep?
     a. Edinsel Bağışıklık Yetersizliği sendromu
     b. Aldı İnce Bir Düşünce sendromu
     c. Aman İncelemeden Dokunma sendromu
     d. Hiçbiri
     12 Öyle ilginç sendromlar var ki... Örneğin, yüz yıl önce Georges Gilles de la Tourette adlı bir Fransız hekiminin tanımladığı sendroma ne demeli? Hasta çeşitli tiklerle yüzünü gözünü oynatıp kendini kontrol edemeden ikide bir küfür ediyor. Rahatsızlığın adını kestirebilecek misiniz?
     a. Terbiyesiz Herif sendromu
     b. Sopa Garibi sendromu
     c. Tourrette sendromu
     d. Ağzını Topla sendromu
     13 Sendrom terimi Yunanca’da "sun dromos" yani birlikte koşma sözcüklerinden geliyor. Hayrettir ki, Malezya yerlilerinin durup dururken
     birden çıldırarak koşmaya başlaması da bir sendrommuş. Sanki, sendrom terimi, bu
     yerlilerin çıldırarak ölümüne koşmaya başlaması yüzünden yaratılmış. Hatırlayacaksının, hani, Stefan Zweig aynı adla bir öykü yazmıştı.
     a. Maraton Adam
     b. Koş Baba Torik
     c. İhtiras Tabanvayı
     d. Amok
     14Haydi biz de alışık olduğumuz şekilde kolayından bir teşhis üfürelim bakalım. Sorunları anlamak yerine onları magazinleştirip kendimizi hayali bir dünyada yaşatışımız aşağıdakilerden hangisi acep?
     a. Magazin sendromu
     b. Yalan Dünya sendromu
     c. Toplumsal Şizoluk sendromu
     d. ?
     
     Yanıtlar: 1) c, 2) b, 3) d, 4) d, 5) b, 6) b, 7) d 8) c, 9) d 10) c, 11) a, 12) c, 13) d, 14)?


 PAZAR


Doğumsuzluk...
Kahve bahane, manken şahane!
KİM NE OKUYOR?..
CİNAYETİ yazıyor
Bu da kitabın formülü: 13+1
Cervantes Ödülü sahibini buldu
Çetin Altan’ın İstanbul’u...
Liberalleşmekten mi liberalleşememekten mi?
Magazin sendromu
Film-food keyfi
Roboköp Türkiye’de
Academia yenilendi...
Safran sağlıksız dükkan
‘Sarhoş olma hakkım olmadı’
Surf
Köşeyi dönün nokta com!
En seksi sanal kadın
VİTRİN
Zina AIDS’ten koruyor
Biz onurlu insan ihtimalini sevmiştik!
Rüzgarın bildiği
Yurdumuzu tanımalı ama nasıl?
Gecelerin loş sesi
Yabancı şefler lokanta kültürünü değiştiriyor
Bataklık çiçekleri
"İngilizleştirilmiş Thai"
Antoloji nasıl yapılır?
Kuş bakışı anıtlar


 SAYFA BAŞI 





© 2000 Milliyet