22 Şubat 2001 Perşembe


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SANAT  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  ENTELLEKTÜEL B.  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  İSTANBUL  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
 
 




Denetleme Kurulu

     Sayın Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki tartışmayı tetikleyen olay, Devlet Denetleme Kurulu’nun harekete geçmesi. Hükümet bunu işlerine müdahale olarak kabul ediyor ve denetimin denetlenmesi olarak niteliyor.
     Peki, nedir Devlet Denetleme Kurulu?
     Devlet Denetleme Kurulu, Anayasa’nın 108. maddesinde düzenlenmiş Cumhurbaşkanı’na bağlı bir denetleme kuruludur. Anayasa’da şöyle düzenleniyor: İdarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin, geliştirilmesinin sağlanması amacıyla, CUMHURBAŞKANLIĞI’NA BAĞLI OLARAK KURULAN DEVLET DENETLEME KURULU, CUMHURBAŞKANI’NIN İSTEĞİ ÜZERİNE tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarıdan fazlasına bu kurum ve kuruluşların katıldığı her türlü kuruluşta, kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarında, her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşlarında, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, her türlü inceleme, araştırma ve denetlemeyi yapar.
     İşte, Devlet Denetleme Kurulu budur. Bu kurulun bir de özel kanunu var. Buna göre Devlet Denetleme Kurulu, dokuz üyeden oluşur. Bu üyeler yüksek öğrenimlerini bitirdikten sonra en az 12 yıl devlet hizmetinde başarı ile çalışmış ve temayüz etmiş olan tecrübeli kimseler arasından Cumhurbaşkanı’nca atanır. Devlet Denetleme Kurulu Başkanı’nı üyeler arasından Cumhurbaşkanı seçer.
     Kurul tarafından yapılacak inceleme, araştırma, denetlemelerde ilgili kuruluş ile kişiler, istenecek her türlü bilgi ve belgeyi vermekle yükümlüdürler.
     Kurul adına hazırlanan raporlar Cumhurbaşkanı’na arz edilmek üzere karara bağlanır. Kurul raporları Cumhurbaşkanı’nın onayı alındıktan sonra Başbakanlık’a gönderilir.
     Kurul raporlarında, incelenmesi, teftişi, tahkiki veya dava açılması istenilen konular en genç 45 gün içinde gereği yapılmak üzere Başbakanlık tarafından yetkili mercilere intikal ettirilir. Sonuçta, Başbakanlık aracılığı ile Cumhurbaşkanlığı’na bilgi verilir.
     Görüldüğü gibi Devlet Denetleme Kurulu, Anayasal bir kuruluştur ve etkili bir denetleme mekanizması vardır. Bu kurul, "denetleyeni denetliyor" diye küçümsemek anlamsızdır.
     
     tamerheper@host.com
     



 SAYFA BAŞI 





Taha AKYOL
Bitsin artık

Şahin ALPAY
Kim değil nasıl

Melih AŞIK
Destek yağmuru

Fikret BİLA
Siyaset, hukuk, denetim

Berrin Cankat
Sanatçıların farkında bile olmayanlara

Hasan CEMAL
Sezer'le Ecevit, gördünüz mü ne yaptığınızı?..

Nilgün CERRAHOĞLU
Kemerlerinizi bağlayın...

Yılmaz ÇETİNER
Fransız üzümü 7.5 milyona!..

Güneri CIVAOĞLU
Filler ve Çimen

Yalçın DOĞAN
IMF: "Siyasi denge bozuldu"

Abbas GÜÇLÜ
Susmasını bilmek

Doğan HEPER
İtfaiyeci aranıyor

Sami KOHEN
Türkiye devre dışında değil

Meliha OKUR
Yamalı bohça

Zeynep ORAL
"Aile Reisi"

Tuncay Özkan
Helva yapmayı bilmek

Hasan PULUR
Attila İlhan vak'ası...

Derya SAZAK
Pusula

Meral TAMER
Bedava Köprü geçişi trafiği kurtarır mı?

Tamer HEPER
Denetleme Kurulu

Güngör URAS
Faiz dövizi frenleniyor (ama halkı eziyor)

© 2001 Milliyet