Dalgalı kur kararı, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Fischer’in de katıldığı, İstanbul’daki G - 20 toplantısında alındı. Fischer’e bu doğrultuda sekiz maddelik bir mektup verildi
HARUN GÜREK Ankara
MGK’daki tartışmanın ardından başlayan mali kriz üzerine Başbakan Bülent Ecevit’in başkanlığında yapılan 13 saatlik tarihi ekonomi zirvesinin perde arkası aydınlanmaya başladı. Toplantıda alınan "dalgalı kur" sistemine geçiş kararının G - 8 zirvesine kadar uzandığı anlaşıldı.
"IMF yeni sisteme geçilmesi için rest çekti" havası verilen yeni sisteme ilişkin kararın İstanbul’daki G - 20 toplantısında alındığı kaydedildi. Hazine ve Merkez Bankası’nın IMF’ye sekiz maddelik bir mektup verdiği de öğrenildi. IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli de Amerika’ya hiç gitmedi ve ekonomi zirvesinden çıkacak karar için Frankfurt’ta bekledi. Kararlar açıklanınca da dün sabah Ankara’ya geçti.
Başbakanlık’ta önceki gece yapılan zirvedeki değerlendirmeler sırasında, Hazine ve Merkez Bankası’nın, bu haftabaşında İstanbul’da yapılan G - 20 toplantısında IMF 1. Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ile yapılan görüşmede dalgalı kur sistemine geçilmesi konusunda mutabakata vardığı ortaya çıktı.
Fischer’e mektup verildi
Hazine ve Merkez Bankası yöneticilerinin toplantıda verdiği bilgilere göre, Erçel ve Demiralp söz konusu mutabakatın ardından Fischer’e dalgalı kur sistemine geçişi öngören sekiz maddelik bir mektup da verdi.
Toplantıya katılan bir yetkili, Milliyet’e, "Bu olay ta İspanya’daki G - 8 toplantısında kararlaştırılmış. Bu toplantıda, Türkiye’nin uyguladığı enflasyonla mücadele programı değerlendirilmiş. Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesinin programı tehlikeye soktuğu sonucuna varılmış ve IMF bu toplantıdan bu yana dalgalı kur sistemine geçilmesine ısrar ediyormuş. Olayı İstanbul’daki G - 20 toplantısında noktalamışlar" dedi.
IMF’den büyük destek
YASEMİN ÇONGAR Washington
Türkiye’de nominal değere bağlı döviz kuru uygulamasının terkedilmesi, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bilgisi ve onayıyla gerçekleşti. IMF yönetimi, döviz kuru politikasındaki değişikliğe "tam desteğini" dün Türkiye saatiyle sabah 5’te duyurarak piyasalara "olumlu mesaj" verdi.
Enflasyon önce yükselir: IMF Başkanı Horst Köhler imzalı yazılı açıklamada, zamanla TL’nin de istikrar sağlayacağı, enflasyonun da en başta yükseldikten sonra yeniden inişe geçeceği belirtildi. Revizyon gerekli: Programda revizyon gerekeceğini vurgulayan Köhler, revizyondan sonra Türkiye’ye yeni kredi diliminin birkaç hafta içinde sağlanabileceğini kaydetti Bankacılık reformuna ek kaynak: Köhler, bankacılık reformuna devam yönünde işaret verirken, bu reformun artan maliyetini karşılamak için ek kaynak araştıracaklarını da söyledi Uluslararası bankalara çağrı: IMF Başkanı, uluslararası ticari bankalara çağrı yaparak Türk bankalarıyla işbirliğinin sürmesini istedi ve bu işbirliğinin "kritik" olduğunu vurguladı
ABD: Arkanızdayız
ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill de hükümetin kararını desteklediklerini söyledi. O’Neil’in yazılı açıklamasında "ABD, süregelen desteğinin arkasında durmaya devam etmektedir" denildi.