09 Ağustos 2001 Perşembe


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  SERİ İLAN  
 
 


BELGELER

AB- KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİ
KOPENHAG KRİTERLERİ




GERGİN ZİRVE

Ecevit tavır aldı: Şiddetin sürmesi ilişkilerimizi etkiler Şaron meydan okudu: Tavır alırsanız, karşılık veririz

     BARÇIN YİNANÇ Ankara

     Ankara, günübirlik bir ziyaret için Ankara'ya gelen İsrail Başbakanı Ariel Şaron'u Ortadoğu barış sürecini canlandırmanın yöntemi konusunda ikna edemedi. Başbakan Bülent Ecevit'in, "barış görüşmeleri için şiddetin sıfırlanması" önkoşulunu kaldırması önerisini kabul ettiremediği Şaron, Cumhurbaşkanı Sezer'in bölgeye uluslararası gözlemci güç konuşlandırılması telkinine soğuk baktı.
     Ankara'nın, şiddetin bölgeye hâkim olmasının ikili ilişkileri gölgeleyeceği uyarısı da Şaron'u etkilemeye yetmedi. "İlişkiler mütekabiliyet ilkesine dayanır" diyen Şaron, Türkiye'nin İsrail'e tavır almasının yanıtsız kalmayacağı mesajını verdi.
     
     ‘Siz de aynısını yapardınız’
     Şaron, önce şiddetin tamamen durması ısrarından vazgeçmesini isteyen Ecevit'e, Türkiye'nin de terörden çok çekmiş bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Siz de aynı şeyi yapardınız" mesajını verdi. Şaron, "Ateş altında müzakere olmaz, müzakere savaş bitince olur" derken, Ecevit'ten, Filistin lideri Arafat'a şiddeti durdurması telkininde bulunmasını istedi.
     
     ‘Ankara'da Arafat'la buluşmam’
     İsrail'in Arafat'ı Filistin topraklarından göndereceği söylentilerine karşın Şaron, "Arafat'la barışa hazırız. Filistin liderini biz seçecek değiliz" dedi. "Filistin yönetimine barış konusunda çok ciddi olduğumu söyleyin" diyen Şaron, "Ancak güvenlik getirmeyen değil, kuşaklar boyu sürecek barış istiyorum" sözleriyle devam etti. Şaron, Ecevit'in Ankara'da Arafat'la zirve yapılması önerisini reddetti.
     
     Söz düellosu
     Ortak basın toplantısında da meydan okur tavrıyla dikkat çeken Şaron, "Yardımda bulunmak da, yardım görmek de isteriz. Karşılıklılığın ilişkilerde en doğru zemin olduğuna inanıyorum. Barış için tavizde bulunmaya hazırız. Vatandaşlarımızın güvenliği söz konusu olduğunda tavizde bulunamayız" dedi. Daha önce açış konuşması yapan Ecevit, yeniden söz alarak, "Barışa ulaşabilmek için şiddetin durdurulmasının gerçekçi olmayacağı düşüncesindeyiz. Çünkü şiddet yanlıları barışa zarar verebilir" diye konuştu.
     
     Arafat atışması
     İsrailli bir gazetecinin "Arafat'tan terörü durdurmasını istiyor musunuz?" sorusuna Ecevit, "Şiddet nereden kaynaklanırsa kaynaklansın, karşıyız. Hiçbir politikacının halkı için teröre başvuracağına ihtimal vermem" diyerek, Arafat'ı savundu. Ecevit, "Bu şartlarda İsrail'in dostu olmak kolay mı?" sorusuna "Bölgede barış ortadan kalktığı vakit, bizim de Ortadoğu'daki bazı ilişkilerimiz sıkıntıya düşer. Barış sürecinin kesilmesinin ilişkilerimizi etkilemesini istemeyiz" yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı ile de görüşen Şaron, Devlet Bakanı Kemal Derviş'e de ülkesinin enflasyonu indirme deneyimini anlattı.
     
İşte sert diyalog
Şaron: Çiftçi ve askerim
     ÖNDER YILMAZ Ankara

     Başbakan Bülent Ecevit ve konuk Başbakan Şaron arasında geçen sert diyalog şöyle: n ECEVİT: Müzakereleri başlatarak Camp David ruhunu bir an önce canlandırmanız lehinize olur. Müzakereler ruhuyla çözüm arayışlarının giderek zayıflaması ciddi endişe kaynağı. Gelişmeler bölgeyi ateşe atacak niteliktedir. Bu, sizin elinizde.
•   ŞARON: Halkımın yaşamını tehlikeye atamam. Güvenlik sağlanmadan müzakereye oturmayız. Arafat'a şiddete son vermesini iletiniz.
•   ECEVİT: Güvenlik, askeri güce dayanarak sağlanmaz. Askeri girişimler İsrail halkını bir süre güvenli kılar. Fanatiklere fırsat veriyorsunuz. İsrail'in güvenliğinin tek emin yolu barıştır.
•   ŞARON: Ben diplomat değil, çiftçiyim. 28 yıl orduya hizmet verdim. Böyle bilinmez belki, ama iyi bir çiftçi, aynı zamanda iyi bir askerdir. Bölgede savaş istemiyoruz. Savaş ve yayılma olmayacak da, ancak bunları zorlayacak ortam oluşturuluyor. Biz barış istiyoruz.
•   ECEVİT: Barış istediğinizi Arap dünyasına da inandırın. Aksi halde, Ürdün ve Mısır gibi ılımlı Arap ülkelerini de karşınıza alırsınz. Ayrıca Türkiye kamuoyunda da İsrail'e karşı olumsuz tepkiler oluşur. İlişkiler zedelenir.
•   ŞARON: Bütün ilişkiler mütekabiliyet ilkesine dayanır. Çatışmaları Arap ülkeleri de körüklüyor. Lübnan'daki çatışmaların arkasında İran ve Suriye var. Barış için her şeyi yapmaya hazırız.
•   ECEVİT: Barış için ilk adımı siz atabilirsiniz.     
     



 SİYASET


GERGİN ZİRVE
Clinton bile böyle korunmadı
ANAP, askeri ‘muhatap’ saymadı
12 Eylül’deki metinler gibi
HUKUKÇULARA GÖRE ulusal güvenlik gerilimi
Laikliği klonladılar
Sezer: Önlemler ölçülü olmalı
Başkonsolos’un Tayyip mutluluğu!
TÜSİAD: Sorumluluk hükümetin
DYP’li Koparan, eşi ve 3 çocuğu can verdi
Bu yargısız bir infazdır!
Çiller: Yılmaz’ın tutumu sorumsuz
Arseven ve Taşar, bakan


 SAYFA BAŞI 




© 2001 Milliyet