13 Eylül 2001 Perşembe


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  SERİ İLAN  

 




Yeni bir dünya kuruluyor

     Dünden itibaren yeni bir dünya düzeni kuruldu. Bu yeni düzenin parametreleri önümüzdeki aylarda kesinleşecek. Ancak şimdiden, nereye doğru gidileceği seziliyor.
     Terörist saldırıyı bir Milat gibi görmek gerekir.
     Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonra, 10 yıldır tartışmasız tek güç durumuna giren ABD, ilk defa sanıldığı gibi "yenilmez armada" olmadığını gördü. Hem kendi halkı, hem de diğer devletlerin gözündeki, güçlü-güvenli süper lider konumunu kaybetti.
     Bush yönetimi, ne pahasına olursa olsun bu güveni yine kurmak ve aldığı darbenin faturasını sorumlulara çıkartmak zorundadır. Yer yarılacak ve mutlaka katil bulunacaktır. Bush yönetimi bunu başaramadığı taktirde, dünyadaki ekonomik ve siyasi güç dengeleri tepetaklak olacaktır. Eski düzenin tek patronu ilk defa dünyanın gözü önünde dayak yemiştir. Bu olay cezalandırılmaz ve ABD’nin boyun eğdiği izlenimi doğarsa, Washington ve batı dünyası ile hesabı olan her ülke veya grup baş kaldırıp, şansını denemeye kalkacaktır.
     Afganistan, Irak, Libya gibi batıya kızgın ülkeler veya "bağımsızlık adına" hareket eden örgütler cesaretleneceklerdir. Bu olasılık, tüm dengelerin bozulmasına yol açacaktır.
     
Bundan sonra neler değişir?
     Gözle görülen ilk değişim, uluslararası alanda tüm terör hareketlerine ve teröre destek veren ülkelere karşı şimdiye kadar görülmemiş katılıkta bir cezalandırma sistemine gidileceğidir.
     Yıllardır konuşulan, ancak bir türlü işletilemeyen terörle mücadele ön plana çıkacak.
     Devletlerarası, konvansiyonel veya nükleer koruma yerine, teröre karşı korunma mekanizmaları oluşturulacak.
     Devletlerin kendilerini korumak için harcadıkları paraların önemli bir bölümü, istihbarata ve teröre karşı savunma için kullanılacak. İnsanların düşünce şekilleri değişecek. Konvansiyonel ordular, nükleer füze kalkanlarına ayrılan miyarlarca dolarlık planlamalar, belirli oranda terörle mücadele için farklı şekilde yönlendirilecek.
     ABD, sarsılan prestijini yeniden kazanmak ve dokunulmazlığını tekrar kurabilmek amacıyla, tüm ilişkilerini yeniden gözden geçirecektir.
     Washington bu statüyü yeniden elde edebilmek için, gerekirse savaş dahi açabilir.
     
Faturayı kimler ödeyebilir?
     Bu olayın uzun vadeli sonuçlarından en çok zararı, "haklarını aramak veya seslerini duyurmak gerekçesiyle" eyleme başvuranlar alacaktır.
     Kanlı eylem kullananlara, bundan böyle hayat hakkı tanınmayacaktır.
     İnsan hakları ile terörle mücadele arasındaki ince çizgi de büyük olasılıkla kapanacak ve eski müsamahalı yaklaşımlara pek rastlanmayacaktır.
     Türkiye’de Hizbullah, DHKP-C, PKK gibi, görüşlerini silahla kabul ettirmeyi planlayan örgütlerin, bundan böyle hayat hakları çok daha kısıtlanacak hatta temellerinden kazınması için kampanya açılacaktır.
     Olayın kısa vadede ekonomimize yansımaları olumsuz olacaktır, ancak uzun vadede ABD ile ilişkilerini sıkılaştırdığı oranda, kârlı çıkabilecektir.
     Özetlemek gerekirse, bugünden önümüzde açılan yeni dönemi tam olarak görmek güçtür. Öylesine büyük bir şok yaşanmaktadır ki, kendimizi hiç beklemediğimiz yerlerde de bulabileceğimizi aklımızdan çıkartmamalıyız.
     Daha önce de vurgulamaya çalıştığım gibi, yepyeni bir dünya kurulacak ve Türkiye de yeni yerini bulacaktır.
     
     mbirand@attglobal.net
     




 SAYFA BAŞI 





Taha AKYOL
Terörde yeni dönem

Melih AŞIK
Aydınlı tek tek oynar...

Fikret BİLA
Ankara'daki hava

Hasan CEMAL
Teröre karşı birleşik cephede omuz omuza!

Yılmaz ÇETİNER
Taksi şoförü kadın ayda 6 bin mark kazanıyor

Güneri CIVAOĞLU
Salıverilen cin

Can DÜNDAR
O kadın niye sevindi?

Sami KOHEN
Ertesi gün...

Mehmet Y. YILMAZ
Kendinden kuşkulanmayana ne mutlu!

Tuncay Özkan
Amerikan güvenlik sistemi neden çöktü?

Derya SAZAK
The Day After

Meral TAMER
Wall Street Journal okuyan teröristler

Güngör URAS
İncir değil makine

Serpil YILMAZ
Aydın’lık bir yol var!

M. Ali Birand
Yeni bir dünya kuruluyor

© 2001 Milliyet