14 Eylül 2001 Cuma


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  SERİ İLAN  

 




ÖLDÜREN ANONS: Binayı terk etmeyin

İkiz kulelerden sağ çıkanlar anlattı: İlk uçak çarptıktan sonra bina yönetimi, ‘Güvendeyiz, olduğunuz yerde kalın’ duyurusunu yaptı. Kalanlar öldü!..

     DIŞ HABERLER SERVİSİ

     Elbetteki o gün Dünya Ticaret Merkezi’nde çalışan hiçbir kimsenin aklına böyle bir saldırı ihtimali gelmemişti... Ancak gerek bina yönetiminin, gerekse çalışanların ilk saldırıyla yaşadığı şok binlerce insanın canına mal oldu; binlerce sivil, yüzlerce kurtarma görevlisi ve itfaiye eri göz göre göre yaşamını kaybetti.
     
     ‘Panik yapmayın’ dediler
     BBC’nin, felaketten sağ kurtulanların ifadelerine dayanarak yaptığı habere göre yetkililer, kamikaze uçaklarının çarpmasından sonra çökeceği belli olan ikiz kulelerin bir an önce boşaltılması talimatını vermedi. Tam tersine, kulelerin alt katlarındaki odalara, "Bulunduğunuz yer güvenli, panik yapmayın, olduğunuz yerde kalın" anonsu yapıldı.
     50’nci kattan koşarak inen Yugoslav asıllı Ljiljana Zivanoviç ise şöyle konuştu: "Herkese ofislerine dönmeleri anons edildi. Merdivenlerde gördüğüm arkadaşlarımın büyük bölümü bunun üzerine geri döndü. NATO bombardımanına tanık olduğum için ben var gücümle kaçtım; uyarıları dinlemedim. Sanırım geri dönenlerin hepsi öldü."
      Yetkililerin gaflet ve şaşkınlıkları bununla da kalmadı. Yangına müdahale için koşan itfaiye ve kurtarma ekipleri de, ikiz kulelerin dibinde uzun süre farkında olmadan Azrail’le burun buruna görevlerini yapmaya çalıştı.
     
     Isı 800 dereceydi
     Ancak İngiliz Newcastle Üniversitesi betonarme inşaat uzmanı Prof. John Knapton’a göre tüm bunlar, can kaybının astronomik rakamlara yükselmesine neden oldu. Knapton, çelik konstrüksiyon kulelerin, çıkan yangında 800 dereceye kadar ısındığını ve çeliğin erimeye başladığının hesap edilmesi gerektiğini vurguladı.
     
     ‘İkizler fazla bile dayandı’
     Bu durumda bir uzmanın kabaca yapacağı bir hesapla binaların en fazla bir saat daha ayakta kalmasını bekleyebileceğini vurgulayan Knapton, "zaten bundan sonra da yıkılmaların gerçekleştiğini" dile getirdi.
     İngiliz uzman Knapton, Dünya Ticaret Merkezi kuleleri beklenenden yarım saat daha fazla ayakta kaldığını ve bunun insanların boşaltılması için büyük bir avantaj olmasına rağmen değerlendirilmediğini söyledi.
     



 YAŞAM


Ölümün yüzü mü?
DÖRT MİLYON BEYGİR ÇARPTI!..
ÖLDÜREN ANONS: Binayı terk etmeyin
Uçak çarptı Esin, kaçın!
Asansörde kaldı hayatı kurtuldu
Yozgatlı bir Türk kayıplar arasında
Gökdelenlerin imajı da yıkıldı
Allah’tan uyuyakaldı
Yıldızların dünyası kepenkleri kapattı
New York’u nükleer uçak gemisi koruyor
‘Teröristlere Hollywood senaryoları yol gösterdi’
11 bin ceset torbası
‘Tek suçu bu ülkeyi sevmekti’
‘2000 kişi hep birlikte sığınakta ağlıyorduk’
Artık dans edemeyecek
Profesörün hazin sonu
‘Türkiye’de alanlar güvenli’
Uçakta cep yasağı kalkabilir
Küçük cesur yürek
ABD, hava sahasını açtı
Yakınlarına yardım yağıyor
Zenginlerin mağazası cesetlerle doldu


 SAYFA BAŞI 






© 2001 Milliyet