30 Ekim 2001 Salı


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  SERİ İLAN  

 




Manyak bilim adamı?..

     ABD'de değişik adreslere postalanan şarbonlu mektupların ardında "uzman bir psikopat" mı var?
     Dünkü Hürriyet, FBI'nin, bu eylemin dış değil iç kaynaklı olabileceği ihtimalini değerlendirdiğini yazıyor "şarbonlu mektup manyak bilim adamının işi mi" diye soruyordu.
     "Unabomber"ı bilmeyenler, burada kastedilen "manyak"ın kim olduğunu anlamayabilirler. Bugün kısaca ondan söz edeceğim.
     
     * * *
     ABD, 1970'lerden 90'lara kadar 18 yıl çeşitli bilim ve teknoloji merkezlerine postayla yollanan bombalı paketlerle sarsıldı. Açıldığı anda infilak eden bu paketler, 3 kişiyi öldürmüş, 23 kişiyi yaralamış, ancak FBI, tarihinin en büyük insan avına çıktığı halde faili bulamamıştı.
     1995'te "bombacı" gazetelere bir mektup yazarak "18 yıldır bomba denemekten bıktım. Yıllardır FBI'nin beni yakalamasını bekliyorum, ama boşuna... Artık ortaya çıkacağım" dedi.
     Yaptı da...
     O yıl, ABD'nin gözde yayın organlarına bir "manifesto" yolladı ve "3 ay içinde bu metin bir büyük gazetede yayımlanmazsa bombalı eylemlere devam edeceğini" açıkladı.
     FBI için zor karardı:
     Ya manifestoyu çöpe atıp yeni bombalar beklemek ya da bombacının tehdidine boyun eğip ona propaganda imkanı vermek...
     "Belki durur ve bir ipucu bulunur" umuduyla ikinciyi seçtiler ve Wastington Post 19 Eylül 1995'te manifestoyu bastı. 8 sayfalık bir ekle yayımlanan bu uzun metin "sanayi toplumunun geleceği"ni sorguluyor ve endüstriyel teknolojinin insanlığı yok edeceği görüşünü savunuyordu:
     "Eğer devletin hayatınıza fazla karıştığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Siz asıl devlet, çocuklarınızın genetik yapısını düzenlemeye başladığında olacakları görün".
     
     * * *
     
     "Entelektüel bombacı"
nın "medyatik zaferi" bu metni bir anda dünya gündemine soktu. Manifesto, Türkçe dahil ("Sanayi Toplumu ve Geleceği". Kaos Y. 1996) pek çok dilde yayımlandı, ancak "bombacı"yı da ele verdi.
     "Bombacı"nın kardeşi, bu metnin, 15 yıldır görmediği ağabeyi Theodore Kazinski'nin görüşlerine çok benzediğini fark edince FBI'ye haber verdi. FBI, 18 yıldır aradığı adamı, 1996 Nisan'ında Montana dağlarındaki bir orman kulübesinde buldu.
     Kazinski Harvard mezunuydu. 10 yıl üniversitede matematik profesörü olarak çalıştıktan sonra inzivaya çekilmiş ve kendini teknolojik ilerlemenin getireceği facia konusunda insanları uyarma misyonuna adamıştı.
     "Bombacı" ortaya çıkınca, kimi anarşist gruplar "Kazinski ile dayanışma komiteleri" oluşturdular. "Bombacı"yı 96 başkanlık seçimine aday gösterdiler.
     Kazinski duruşmaları ABD'de büyük olay oldu. Avukatı, savunmasını "müvekkilinin deli olduğu" tezine dayandırmaya kalkınca Kazinski bunu reddetti ve idamı göze alarak "aklına sahip çıktı".
     
Sonunda ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
     
     * * *
     
     Teknoloji, terör, medya, istihbarat ve hukukun iç içe geçtiği bu inanılmaz öykünün kahramanı, kimine göre "manyak bir matematikçi" kimine göre "çılgın bir dahi"...
     
Ancak ondan bugüne kalan birkaç ders var:
     ABD'deki terörün kökeni "içeride" de olabilir, bu bir.
     Teröristin ille de cahil, yoksul ve Müslüman olması gerekmez, iki.
     Girişilen korkunç teknolojik yarış, sonunda onu yaratanları da vurabilir... üç!...
     
     candundar@superonline.com
     




 SAYFA BAŞI 





Taha AKYOL
Biri sağcı, öteki solcu!

Melih AŞIK
Nerede neşesi?

Fikret BİLA
Başka ne zaman Meclis'e gidilir ki?

Hasan CEMAL
Araplar, Türkler, Atatürk ve bazı sorular...

Güneri CIVAOĞLU
Gündem "terör"

Can DÜNDAR
Manyak bilim adamı?..

Abbas GÜÇLÜ
Cumhuriyet nasıl bir ortamda kuruldu

Sami KOHEN
Terör biter, yeter ki...

Mehmet Y. YILMAZ
Arap Kaymakam, Sakallı Eşref, Cumhuriyet

Tuncay ÖZKAN
Kemalizm, Cumhuriyet ve geleceğimiz

Derya SAZAK
Bebelere düşen bombalar

Meral TAMER
Allah'ın hakkı dokuzdur!

Tamer HEPER
Para icrada olabilir

Güngör URAS
Sofra içeceği

Serpil YILMAZ
UND kendi içindeki kapıyı da açmalı

M. Ali BİRAND
Türkiyemiz’le gurur duyalım...

© 2001 Milliyet