
|


Türk siyasetinin duayeni öldü
Bir ömür politika
Yaşamakta olan en eski siyasetçi Osman Bölükbaşı uzun süredir tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu
ANKARA Milliyet
Ankara İbni Sina Hastanesi’nde uzun süredir tedavi gören Türk siyasetinin duayeni Osman Bölükbaşı, dün sabah solunum yetmezliği nedeniyle öldü. Bölükbaşı’nın ölüm haberinin ardından hastaneye ilk gelen siyasetçi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel oldu.
Yaşına bağlı olarak çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle uzun süredir yoğun bakımda bulunan Bölükbaşı, sabah saatlerinde hayata gözlerini yumdu. Demirel, Bölükbaşı’nın ölüm haberini alır almaz Ankara İbni Sina Hastanesi’ne geldi. Üzgün olduğu gözlenen Demirel, Bölükbaşı’nın Türkiye siyasetinde duayen olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Yaşamakta olan en eski siyasetçiydi ve ülkemizin fevkalade değerli renkli bir simasıydı. Yeri doldurulamaz, unutulamaz, büyük bir siyaset ve devlet adamıydı. "
Son olarak Meclis’i sordu
Gazeteci - yazar Emin Çölaşan, Bölükbaşı’nı son ziyaretinde kendisine "Meclis’te ne oldu", "Afganistan’da neler oluyor" sorularını yönelttiğini kaydederek "Sorularına cevap verdim, ancak anlayıp anlamadığından emin değilim" dedi.
Bölükbaşı için yarın saat 11.00’de TBMM’de tören düzenlenecek. Bölükbaşı, Kocatepe Camii’nde kılınacak cenaze namazından sonra Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Siyasiler unutmadı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer: Siyasal yaşamımızın gelişmesinde önemli rol üstlenen Osman Bölükbaşı, Türk siyasetinin saygın isimlerinden biri olarak her zaman takdirle anımsanacaktır. Başbakan Bülent Ecevit: Türk demokrasi tarihinde önemli yeri bulunan değerli bir siyaset adamıydı. Allah’tan rahmet dileğiyle anıyorum. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli: Türk siyaseti, değerli bir siyaset adamını kaybetmiş bulunuyor. Üzüntümüz çok büyük. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz: Ömrünü millet hizmetine adamış Sayın Bölükbaşı, milletimiz tarafından daima doğruluğu ve dürüstlüğüyle hatırlanacaktır.
Birkaç parti birkaç tutuklanma Türk siyasetinin renkli simalarından Bölükbaşı, 1946’da Demokrat Parti’ye (DP) girerek, siyasete atıldı. 1 yıl sonra DP’den ayrılarak, Millet Partisi’nin (MP) kurucuları arasında yeraldı. İsmet İnönü ve Celal Bayar’a komplo düzenlemek iddiasıyla 1949’da tutuklandı. 1950 Genel Seçimleri’nde Kırşehir’den MP’nin tek milletvekili olarak Meclis’e girdi. MP’nin, kapatılması üzerine Cumhuriyetçi Millet Partisi’ni (CMP) kurdu. 1954’de yeniden Kırşehir’den milletvekili seçilince DP hükümeti, Kırşehir’i ilçe durumuna getirdi. Temmuz 1957’de TBMM’ye hakaretten tutuklandı. 1958’de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin (CKMP) Genel Başkanı oldu. 1962’de 2. kez MP’yi kurdu. 1973’te aktif siyasetten çekildi.
SİYASET


Uyum bozan yasa tamam
‘Türkiye bu 312 ve 159’la AB’ye giremez’
Bir ömür politika
Çiller de şaşırdı!
SAYFA BAŞI

|
|
|