04 Mayıs 2002 Cumartesi


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  KÜLTÜR & SANAT  
·  SERİ İLAN  

 





Pazarda yüzde 40 artış bekliyoruz

Tunaman, ‘Cironun krizdeki gibi yüzde 2’sini değil de yüzde 8’ini harcamayan şirketin eski seviyesini bulması zor’ dedi

     EKONOMİ SERVİSİ

     Reklamverenler Derneği Başkanı Caner Tunaman, 2001’de değişik kanallarda değerlendirilen reklam yatırımlarının yüzde 40’a yakın bir artışla 700 milyon doları aşmasını beklediklerini söyledi. Özellikle gıda, temizlik, tekstil ve kozmetikte reklam harcamalarının artacağını belirten Tunaman, "2002’nin ilk ayları itibariyle düzelme görüyoruz. Türkiye çok büyük bir ülke ve büyük bir potansiyelimiz var" dedi.
     Reklam pastasının yarı yarıya azaldığını, ancak gelecekten umutlu olduklarını belirten Tunaman, "Reklam yatırımlarının artacağı şüphesiz. İşin bir ciro boyutu var. Geçtiğimiz sene harcamalarını cironun yüzde 2’sine indiren bir firma bu sene yüzde 8’e çıkarmalı ki eski seviyesine gelebilsin" diye konuştu.
     
     Bürokrasi büyük sorun
     Türkiye’de tüm alanlarda sorun haline gelen bürokrasi ve devlet denetiminin reklamdan da kalkması gerektiğini belirten Tunaman, "Reklam maliyetlerinin yüksek oluşunun bir nedeni de yüzde 10.5’lik RTÜK payı. Belki de bu nedenle reklam gelirleri dünyanın en kötü seviyelerinden birine sahip" dedi.
     
     ABD modeli
     Reklamın serbest bırakılması ve isteyen kanalın istediği gibi kuşaklar belirlemesi gerektiğini belirten Tunaman, "Bazı kanallar az reklam yüksek fiyat politikası yapabilir, bazıları da düşük fiyat uzun reklam koşulları belirleyebilir. ABD modelinde, 12 saatlik bir uçuş sırasında kanallardan birinde saat 23:00 civarında ‘Rüzgar Gibi Geçti’ filmi başlamıştı. Filmin sabaha karşı dört gibi sadece yarısına gelinmişti. Bizde ise maçlarda bile reklam verilemiyor" dedi.
     Tüketicilerin öncelikli olmayan ürünlerde kesintiye gittiğini belirten Tunaman, daha sonra şöyle konuştu:
     "Ama yavaş yavaş bu harcamalarda artış görüyoruz. Buzdolabını tamir ettiren bir aile bu sene yenisini alalım diye düşünüyor. Artış beklediğim sektörler gıda, temizlik, tekstil ve kozmetik. Bankacılık bu yıl kabuk değiştirecek.Gerçek bankacılık belki de bu yıl başlayacak. Sektör, halkla gerçek iletişime bu yıl başlayacak."
     



 EKONOMİ


Krizde 189 Türk şirketi yabancılarla evlendi
Cavit Çağlar’a 35 trilyon iade
Nisan enflasyonu yüzde 1.8
İstikbal Mobilya, İtalyan Snaidero ile ortak oluyor
Meral’in restini kırık ayağı engelledi
‘Bankacılıkta suskunluk bozulacak’
TV ekranının arkasındaki dev
Pazarda yüzde 40 artış bekliyoruz
Memura yüzde 2.5 zam geliyor
TOBB’da siyasi denge listesi
GYO’ların önünü açma zamanı geldi
Kaçak su Fransızlar’a havlu attırdı
IMF‘nin yeni teftişi 15 Mayıs’ta


 SAYFA BAŞI 




© 2002 Milliyet