
|


Yüce Divan hesaplaşması
Danıştay Başkanı, Yüce Divan’ın Anayasa Mahkemesi’nden alınmasını ve YAŞ kararlarının yargıya açılmasını önerdi
ANKARA Milliyet
Danıştay’ın bu yılki kuruluş yıldönümü de "Yüce Divan" tartışmasına neden oldu. Danıştay Başkanı Nuri Alan, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk’un adli yargı açılış yıldönümünde dile getirdiği "Yüce Divan görevi Anayasa Mahkemesi’nden alınsın" önerisini tekrarladı.
Danıştay’ın 143. kuruluş yıldönümü, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle kutlandı. Alan, kurumun Anayasa değişikliği önerilerini sıralarken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e hitaben yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanlığının yetkilerinin sınırlandırılmasını istedi. Alan, özetle şunları söyledi:
Yüksek yargıçları belirlemeyin: Cumhurbaşkanının yüksek mahkemelere ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) doğrudan veya gösterilen adaylar arasından üye seçmesi yanlıştır. Tek başına yaptığınız işler yargıya açılsın: Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemleri ve Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) kararlarını yargı denetimi dışında bırakan düzenleme yürürlükten kaldırılmalıdır. Yüce Divan: Yüce Divan görevinin özellikle bugünkü kuruluşu itibariyle, Anayasa Mahkemesi’nce ve tek dereceli bir yargılama usulü ile yerine getirilmesi, hukuken ve yerindelik yönünden uygun değildir. Yüce Divan görevi, geçmişte olduğu gibi, ceza yargıçlarından ve idari yargıçlardan oluşturulacak mahkemelere verilmeli ve burada iki dereceli yargılama usulü uygulanmaktadır. HSYK ikiye ayrılsın: HSYK, idari yargı için ‘İdari Yargı Hâkim ve Kanun Sözcüleri Kurulu’, adli yargı için ‘Adli Yargı Hâkim ve Savcılar Kurulu’ olmak üzere iki ayrı kuruldan oluşturulmalıdır.
GÜNCEL


DGM terör demese de turist öyle diyor
ABD’nin Uzan baskısı artacak
İlaçlar denetlenmiyor
Yüce Divan hesaplaşması
Çiganlar coşturdu
Ötanazi, Hipokrat yeminine aykırı mı?
Gerçekten tam ‘komşu’ olduk
Satırbaşı
SAYFA BAŞI

|
|

|