11 Mayıs 2002 Cumartesi


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  KÜLTÜR & SANAT  
·  SERİ İLAN  

 



Huzurlu ve tatlı sergi

Münir Nurettin Selçuk’un ölümünün 22. yıldönümü nedeniyle açılan "Bir Tatlı Huzur" sergisinde, Klasik Türk Müziği sanatçılarının kıyafetleri ve enstrümanları sergileniyor.

     YASEMİN BAY

     Münir Nurettin’in smokini, Zeki Müren’in göz alıcı kıyafetleri, Neyzen Tevfik’in neyi, Safiye Ayla’nın elbiseleri, Sadi Hoşses’in udu... Klasik Türk Müziği’nin 80 yıllık macerası, ünlü sanatçıların sahne kostümleri, plakları ve notları eşliğinde Sadberk Hanım Müzesi’nde sergileniyor. Münir Nurettin Selçuk’un ölümünün 22. yıldönümü nedeniyle açılan "Bir Tatlı Huzur" sergisinde ayrıca 19. ve 20. yy.’ın ilk yarısında kullanılan Klasik Türk Müziği enstrümanları da yer alıyor.
     Sadberk Hanım Müzesi İcra Komitesi Başkanı Sevgi Gönül, sergiyi hazırlamaya karar verdiklerinde birçok kişinin kendilerine yardımcı olduğunu belirtiyor: "Münir Nurettin Selçuk’un kızı Meral Selçuk yakın dostumdur. Bize babasının bütün kıyafetlerini verdi. Bunları topladığımızı duyan birçok kişi müracat etti. Murat Bardakçı’dan da yardım aldık. Ve bu şekilde beklemediğimiz güzellikte bir sergi meydana geldi."
     Murat Bardakçı ise Türkiye’de ilk kez böyle bir sergi gerçekleştirildiğini söylüyor: "Ünlü müzisyenlerin elbiseleri, eşyaları, kullandıkları müzik aletleri ve sazlarını da kapsayan bir musiki sergisi bu. Müziğin sadece sanat amacıyla yapıldığı dönemlerden başlayarak sahnelere uzanan çizgisini seyredeceksiniz burada."
     "Bir Tatlı Huzuröda Münir Nurettin Selçuk’un sahnede giydiği kıyafet ve aksesuvarları, Leyla Saz’a ait ferace, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Sadi Hoşses ve Zeki Müren’in sahne kıyafetleri, Neyzen Tevfik’in neyi, Kemal Batanay’ın "Sultan Selim" adlı tanburu Münir Nurettin’in şarkıları eşliğinde sergileniyor. Serginin en önemli özelliği ise ünlü müzisyenlerin kullandığı çalgılara yer verilmesi.
     Türkiye’de artık eski çalgıların tek tük kaldığını söyleyen Bardakçı kalanların da bir an önce biraraya getirilmesi gerektiğini vurguluyor: "Bizde çalgı yapımcıları genellikle gayrimüslimlerdi. 1950 yılına kadar bu böyle devam etti. 1980’lerden sonra Yunanistan’da bu çalgıları toplama merakı başladı. Çok önemli çalgı yapımcılarının çalgıları Yunanistan’a gitti. Biz bunlara sahip çıkamadık. Elimizde bu çalgıların yapımı konusunda birinci dereceden eserler ve kaynaklar çok az kaldı. 1980 sonrasında Türkiye’de ses, icra tavrı ve çalgıların yapımı değişti."
     Bir ilkin gerçekleştirildiği sergi, bir yandan Klasik Türk Müziği’ne değer katan sanatçıları anarken öte yandan da geçmişe bir yolculuk yapmanıza neden oluyor. Sahne kostümleri, enstrümanları ve plaklarıyla...
     
     Sadberk Hanım Müzesi
     (0 212) 242 38 13 - 14
     Bitiş tarihi: 2 Haziran 2002
     
     
     



 KÜLTÜR & SANAT


Silahı dolu bile değil!
Çok dinlenenler
Haberiniz olsun
Çok izlenenler
Çok okunanlar
Denemek mi zor, yanılmak mı?
Seramikte kişisel izler
Dünya depresyondan çıkmaya çalışıyor
Sessiz bakışların ressamı
Aşk bir illüzyon mu?
Bu kalp seni unutur mu?
Huzurlu ve tatlı sergi
Validelerin validesi
Suçlunun karanlığı
Müthiş anne
Kötü bir kopya
Gizemin peşinde
Film kazanı kaynıyor
İki yıl çok çalışacak
"Büyük şehirler yaşlı adamları kaldırmaz"
İki farklı tat, iki ödül
Masalımsı resimler
Tarihi yarımada lezzetleri
Capcanlı Nasreddin Hoca
Eskişehir’de senfoni orkestrası
06 mzk 2002
Hapishane güzellemesi
Amerika’da Ermeni soykırım müzesi
İçi boşaltılmış tuvaller
Dünya şairleri sahnede
Haftanın albümleri
"Artist"ler İstanbul’a
Işıltılı yokluk
Dil mezarlığı
Hayat atölyesi
Uçan Süpürge Festivali ile İtalya’dan bir seminer
Yeni yayınlar


 SAYFA BAŞI 





© 2002 Milliyet