
|

Kupa Tarihçesi
1938 Fransa ya da babaevindeki kupa
34 Dünya Kupası Mussolini’nin faşist İtalya’sında, 36 Olimpiyatları da Hitler’in Nazi Almanyası’nda yapıldıktan sonra Avrupa savaşın eşiğine gelmişti. Ve FIFA’nın kupa düzenleme hakkını 2 kez Avrupa, 1 kez Güney Amerika’ya verme şeklindeki rotasyonunun bozulacağı bekleniyordu.
Arjantin kupayı düzenlemek için başvurdu ve alacağından da emindi. Ama 1930’da Uruguay’da yaşanan sıkıntılar ve yolculuğun çok zor olması FIFA’yı düşündürüyordu. Birliğin 57 üyesinin büyük çoğunluğu Avrupalılardı. Fransa’yı seçtiler. Bunda babaları Jules Rimet’yi onurlandıma isteği de söz konusuydu kuşkusuz. Bütün mücadelenin elemelerden oluştuğu İtalya’daki sistemi uyguladılar. Uruguay’ın devam eden boykotuna ev sahipliği başvurusu kabul edilmeyen Arjantin de katıldı. Ve böylece Brezilya’yı bugün bütün kupalara katılan tek takım unvanına sahip ülke yaptılar.
Bu boykotla 15 ülkenin katıldığı turnuvada İsveç ilk turu bay geçti. ilk turdaki 7 maçın 5’i uzatma dakikalarında galibini buldu. Turnuvada Batı Hint Adaları ve Küba gibi iki sürpriz takım vardı. Küba, Romanya’yı 2-1’le geçme başarısından sonra ilk turu bay geçen İsveç’e ikinci turda 8-0’la elendi. Turnuvanın en iyi takımı olan Brezilya yarı final maçında İtalya karşısına inanılmaz bir şekilde gol kralı Leonidas’sız çıktı ve bu turnuva tarihine en büyük teknik direktörlük hatalarından biri olarak kaydedildi.
İtalya Brezilya’yı yarı finalde safdışı ettikten sonra finalde Macaristan’ı yendi ve kupayı ev sahiplerinin kazanması geleneğine son verdi.
Şampiyonun yolu Birinci tur İtalya 2 - Norveç 1 İkinci tur İtalya 3 - Fransa 1 Yarı final İtalya 2 - Brezilya 1 Final İtalya 4 - Macaristan 2
Gol krallığı Leonidas (Bre) 8 gol Gyula Zsengeller (Mac) 7 gol
İstatistikler Maç sayısı: 18 Atılan gol: 84 Maçına başına gol: 4.67 Oyundan atılan oyuncu: 4 Kendi kalesine gol: 1 Toplam seyirci: 483.000 Ortalama seyirci: 26,833
Kupanın yıldızı Leonodias (Brezilya)
KUPANIN 8 golle kralı oldu Leonidas Da Silva. Polonya’ya karşı 4 gol attı ve kupada dörtleme yapan ilk futbolcu oldu. Takımını şampiyon yapabilecek bir performansı vardı, ama hocası onu İtalya ile oynanan yarı final maçında 11’e almadı. Röveşatayı o buldu deniliyor. ‘Kara elmas’tı lakabı. Uruguay’da Penoral’de oynuyordu, ama Seleçao’da Uruguay’a iki gol atınca ülkesine dönmek zorunda kaldı. Sonra Flemengo’da 1942’ye kadar futbol oynadı. O Brezilya’nın ilk süperstarıydı.
Kupa yıldızına soru: Silvio Piolla (İtalya) -Bugünün futbolunu nasıl görüyorsunuz?
Beni çok ilgilendirmiyor. Bu konularda konuşmayı sevmiyorum. Bana Maradona ve Baggio’yu soruyorlardı. İkisi de kendi işlerini, onlardan bekleneni yapıyor. Benim zamanında yaptığım gibi. TV’de maç seyrediyor muyum ? Çok az. Hepsini biraz seyrediyorum. Bazen bir Dünya Kupası maçına bakıyorum. Ama zorlanıyorum. Artık beni eskisi gibi heyecanladırmıyor. Bugünün futbolu mu? Benim zamanımdakini daha çok seviyorum.
SPOR


Uğurlar olsun
At yarışları
Avrupa'dan futbol
EFES FİNALDE
2. ve 3. Lig
Bayanlar finalde
O şimdi her gece barda!
"Kahrolacaklar"
Nouma misillemesi
Trabzon ayaklandı
DEV ORGANİZASYON
Mondi düellosu
Kulüplere şok darbe
Kıbrıs’ta ikinci firar
Yanal, Gençler’de
Tarihi değiştirmek
Bafana Bafana, kötü yolda
Kupa Tarihçesi
Göztepe’de kriz var
Haber Turu
Wo bist du herr Daum?
Sırlar ülkesi
SAYFA BAŞI

|
|
|