
|


En büyük şov "Eminem Show"!
Karşıt tavırlarına rağmen dünyanın en çok satan pop yıldızlarından Eminem yeni albümü "Eminem Showöda daha olgun ve daha karşıt!
Mefaret Aktaş
Dünyanın en çok satan "karşıt" sanatçısı Eminem’in üçüncü yasal albümü "Eminem Show"un adı aslında televizyonları ele geçiren BBG tipi "reality show" çılgınlığına gönderme. Jim Carrey’nin, 24 saatinin tüm dünya televizyonlarında canlı izlendiğini bilmeyen bir adamı oynadığı "Truman Show"u hatırlayın. Albümün ismi bile Eminem’in anlatmak istediklerinin çoğunu anlatıyor. O da hayatını "Eminem Show" gibi yaşıyor.
Şimdi siz iki albümle, dünyada "politik doğruluk" denen müesseseyi altüst ettiyseniz, politik kurumlardan annenize, karınızdan Spice Girls’e, gay’lerden rock yıldızı dostlarınıza, kızıp küfretmediğiniz özel / tüzel kişilik kalmadıysa ve üstelik tüm bunları "en çok satarak", yani "dünyanın bir numaralı popçusu" olarak yaptıysanız üçüncü albümde ne yaparsınız ki? Eminem’inkine benzer "karşıt" şeyleri daha önce Kurt Cobain, Jim Morrison, Sex Pistols, Ice T. gibi adamlar söylemişti ama hayatları boyunca sattıkları albümleri toplasanız Eminem’in iki albümünün satışı kadar etmeyebilir. Zira tutucu Amerika’yı delirten ikinci albümü "Marshall Mathers LP" tam 16 milyon sattı ve Türkiye’de bile bir numara oldu. Eminem herkese pop yıldızlarının da dünyayla dalga geçebileceklerini öğretti, ki bugüne kadar, Madonna gibi istisnalar dışında, dalga geçilen hep pop yıldızlarıydı!
Konuşma özgürlüğü için Daha ne kadar kızıp küfredecek bakalım düşüncesiyle albümü diskçalara takıyorsunuz. Ve "White America" başlıyor. Ne boş nefret ne de şımarıklık bu. Gayet akıllıca yapılmış bir düzen eleştirisi. Amerikan toplumunun bir numaralı sorunu olan "çifte standartölarını eleştiriyor Eminem. Sansürcülere "Peki ya konuşma özgürlüğü uğruna boynu kırılan kadınlar ve erkekler ne olacak?" diye soruyor. Milletinin 11 Eylül’ün ardından tutulduğu aşırı milliyetçilik hastalığına kızıyor. "Bu iki yüzlü demokrasinin" yüzüne tükürüyor. "Fuck you Ms. Cheney, Fuck you Tipper Gore, bu utanç birleşik devletlerinin verdiği ‘konuşma özgürlüğüyle’ fuck you!" diyor ama sözlerini hep yaptığı gibi "Yalnızca oynuyorum Amerika, biliyorsunuz sizi seviyorum" diye bitiriyor.
"Square Dance"de Bush’un terörle "mücadelesiyle" dalga geçiyor. "Ambush the Bush government / Bush hükümetini pusuya düşürmek" kafiyesini bulmuş. Bu kafiyeyi bulmak hiç zor değil. Peki neden hiçbir siyah rapper kullanmadı? Bütün siyah rapper’lar Teksaslı "bembeyaz" Bush’u çok mu seviyor?Hayır, şu anda buna sadece Eminem cesaret ediyor.
"Soldieröda silahlara olan sevgisinden bahsediyor ama "Hiçbir zaman cani olmadım, yalnızca silahları çok seviyorum. Hiçbir zaman gangsta olmadım" diyor. (Bu cümlesi Radikal Cumartesi’nin "Bu gangsta rap, davaları beni ilgilendirmiyor" diyen müzik yazarı Mehmet Tez’e de cevap olacaktır.)
Bir Aerosmith klasiği... "Eminem Show"un çıkar çıkmaz listelerde bir numara olan ilk single’ı "Without Me"de "Bir canavar yarattım, kimse artık Marshall’ı (gerçek adı) görmek istemiyor. Ve kimse sahip olduğum her şeyi feda ettiğimi anlamak istemiyor. Eğer geri gitme şansım olsa asla rap yapmazdım" diyor. Gözden kaçıyor olabilir ama Eminem özel hayatını, mutluluğunu ve hatta akıl sağlığını feda etti. Ne için mi? Şov yapmak için değil. Bence o hep bahsettiği "konuşma özgürlüğü" için. Yalnızca bu yüzden bile desteklenmeli.
Albümün sürprizinden biri, Em’in bu kez Aerosmith klasiği "Dream On"unun üzerine rap yapması. Şarkının melodisini aynen almış ve adını nakaratından esinlenerek "Sing For the Moment" koymuş. Şimdi onu rap-rock’ın babası Steven Tyler’la MTV Müzik Ödülleri’nde bir düet bekliyor sanırım. Ama acaba 13 yaşındaki hayranları bu klasik parçayı hatırlayacaklar mı? Bu Eminem’in en dürüst albümü. Çünkü bu şarkıda söylediği "kötü şeylere" özenen çocuklara "Bakın ben keyfimden böyle olmadım, aksini her zaman tercih ederdim" gibi bir mesaj bile veriyor. Sansürcülere ise durumu şöyle özetliyor: "Sözler insanların ruh halini değiştirir, insanlarla konuşur diyorlar, peki bir silahı alıp doldurabilir mi? Eğer öyleyse bir daha birine saldırdığında yargıça benim hatam olduğunu söyle de bana dava açsınlar."
Diğer sürpriz de kızı Hailie için söylediği şarkı. "Biliyorum şarkı söyleyemiyorum ama kızımı yanıma alabildiğim için o kadar mutluyum ki şarkı söylemek istiyorum" diye başlıyor. Kesinlikle şarkı söyleyemiyor ama dünyada sevdiği tek dişi olan kızına seslendiği bu şarkı her babayı ağlatabilir!
28 yaşındaki Eminem "Soldieröda emeklilikten de bahsediyor ve "içindeki ateş 30’unda söner" diye devam ediyor. "Say Goodbye to Hollywoodöda da "Bu oyunu sağlam kaldığım bir level’da bırakmak istiyorum" diyor. Demek ki bu işi en azından Eminem olarak uzun zaman sürdürmeye niyetli değil.
Eminem’in şovu, kızı Hailie ile söylediği "My Dad’s Gone Crazy" ile kapanıyor. Hailie "Sanırım babam delirdi, birisi lütfen ona yardım etsin" diye vıyaklıyor. Babası ise albümün son cümlesinde sansürcülere son sözünü söylüyor: "Sizi suçlayamam ben de Hailie’nin benim müziğimi dinlemesine izin vermezdim". Tüm dünyadaki müzik yazarlarına katılıyorum. "Eminem Show" bence de müzikteki en muhteşem şov!
CUMARTESİ


"Uçurmak daha zevkli"
"Ne Sezen’e ihtiyacım var ne de İbrahim Tatlıses’e"
Muhteşem şölenin afişleri
Hedef 2 bin aileyi üye yapmak
Öğrencilerin gözüyle tarih
"Sıradan olamam, tarzım değil"
Çocuklu çiftlere boşanma rehberi
En büyük şov "Eminem Show"!
Elektronik tangocular yine İstanbul’da
Alternatif Festival Demirciköy Plajı’nda
Roxy’de en iyi sahne performansı: "Hayır"
Haftanın Buluşma Noktaları
Dağlardan kentlere
Göç etmeyen leylek, söz dinleyen pelikan
Ne var, ne yok?
DVD / Selim BOY
Çin işi Japon işi
"Acaaip keyifli bir muabbet yaptık"
SAYFA BAŞI

|
|

|