05 Haziran 2002 Çarşamba


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  KÜLTÜR & SANAT  
·  SERİ İLAN  

 



Bir nefeste flamenko ve sirtaki

İş Sanat Kültür Merkezi, sezonu ilginç bir gösteriyle kapatıyor. Bu gösteri, Akdeniz kültürünün iki önemli dans türünü aynı sahnede buluşturuyor: Flamenko ve sirtaki.

     SUNGU OKAN

     Müziğin eşsiz ritmi ve dansçının tepeden tırnağa üzerinde taşıdığı o asalet duygusu ile seyredenleri büyüleyen flamenko ve bizim kültürümüzün de bir parçası olan, Ege topraklarının o samimi havasını yansıtan çoşkulu fakat ağırbaşlı sirtaki... Her ikisi de, Yunan - İspanyol ortaklığının ürünü olan "Flamenko vs. Sirtaki"de... Bu gösteri, seyirci karşısına ilk kez 25 Mayıs’ta İstanbul’da çıkacak ve Avrupa’nın çeşitli kentlerine doğru yoluna devam edecek.
     Flamenkoda Carlos Saura’nın filmleri "Kanlı Düğün" ve "Carmen" ile Christina Hoyos, Antonio Gades; sirtakide ise "Zorba"daki Anthony Quinn, bakışları ve tavırlarıyla belki de ilk akla gelenler... Fakat iki geleneğin de elbette çok köklü birer geçmişi var.
     İspanya’da önceleri özellikle güney bölgelerde yaygın olan flamenko geleneğinin literatüre geçmesi, 1774 yılında Cadalso’nun "Cartas Marruecas" adlı eseri ile oldu. Ancak 20.yy’ın başından itibaren Cadiz, Jerez de la Frontera ve Triana (bugünkü adı ile Sevilla) gibi şehirlerde flamenko okulları kuruldu, dans ve müzik gelişimine devam etti. Cante (şarkı), baile (dans) ve guitarra’dan (gitar) oluşan flamenkonun altın çağının 1869 ile 1910 yılları arasında olduğu düşünülüyor. Bu dönemde flamenko, cafes cantantes’ler (müzikli kafe) sayesinde halk arasında beğenildi ve yayıldı. 1955 yılında Antonio Mairena’nın öncülüğüyle flamenkoda Rönesans olarak adlandırılan bir döneme girildi ve flamenko, kafelerden büyük tiyatrolara ve konser salonlarına ulaştı.
     İzleyeceğimiz gösterinin, Endülüs’teki üç ayrı flamenko geleneğinin yorumlanacağı "Trilogy" adlı bölümü projenin İspanyol mimarı Daniela Lazary tarafından tasarlanmış. Lazary, flamenkoda samimiyetin en önemli öğe olduğunu vurguluyor ve flamenkonun, geleneğin yanı sıra, dansçının kişisel tarihini de yansıttığını söylüyor.
     "Her şeye rağmen hayattan zevk alma arayışının dans ve müzikteki yansıması"... Lazary’nin Yunan ortağı Tolis Ketselidis sirtakiyi böyle tarif ediyor. Gösteride aynı zamanda gitar da çalan Ketselidis, sirtakinin sadece eğlence ve dansın değil, özgürlük arayışının, acıların ve cesaretin ifadesi olduğunu söylüyor. Flamenko gibi tek kişi veya grup tarafından yapılabilecek olan sirtaki, Yunanistan’ın köklü geleneklerinden. Genellikle buzuki eşliğinde yapılan dansa, bu gösteride gitar ve bas da eşlik edecek.
     İki farklı Akdeniz kültürünün müziğini ve dansını, bir bakıma halklarının duygularını, bizlere sunacak olan "Flamenko vs. Sirtaki" izlenmeye değer.
     
     



 KÜLTÜR & SANAT


Pembe gençlik oyunu
Çok dinlenenler
Haberiniz olsun
Çok izlenenler
Çok okunanlar
Bu ‘kavga’yı bırakmayın!
‘Harem’de neler oldu?
Türkiye rüyası...
Şekersiz şiirlerin şairi
Ayna ayna söyle bana
Türküleriyle varoldu
Yürü ya Moby!
Makyajsız panayırlar
Beyazperdenin tutunamayanları
En sıkı polisiyeden de sıkı
Viski, puro ve güzel kadınlar!
"Elvis’in kalçasından doğdular"
Karikatür zamanın kapısını aralıyor
Düşlerin egemenliği
Saklı Kent’in saklıları
Dünya bu, boşa sıkma canını
"80’lerin vatkası değil buğusu"
Kaderin dediği olur
Uzayıp giden kuyruklar
Fin filmleri Ankara’da
"Güneş Ülkesi"nden gelen öteki
Hüznün dalgalarını kırmak
Otobüste panik var!
Beyoğlu’nda Türk müziği
Bir nefeste flamenko ve sirtaki
Haftanın albümleri
Kimler geldi, kimler geçti...
Digital kenar
Yaşar Kemal’i sevmek
Hayat atölyesi
Nefes kesen gösteri
Yeni yayınlar


 SAYFA BAŞI 





© 2002 Milliyet