16 Temmuz 2002 Salı


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  KÜLTÜR & SANAT  
·  SERİ İLAN  

 



Akıbetini bekleyen galeri

Pamukbank’ın fona devredilmesiyle birlikte Türkiye’nin fotoğrafa özel ilk galerisi olan Pamukbank Fotoğraf Galerisi’nin ve Pamukbank Fotoğraf Koleksiyonu’nun geleceği belirsizlik içinde.

     YASEMİN BAY

     Bundan tam beş yıl önce fotoğrafı Türkiye’de hak ettiği ciddi bir sunum ortamına kavuşturmak amacıyla kuruldu Pamukbank Fotoğraf Galerisi. Türkiye’nin fotoğrafa özel bu ilk galerisinde, önde gelen fotoğrafçılar, fotoğraf tutkunlarıyla buluştu. Henri Cartier - Bresson, Imogen Cunningham, Eve Arnold, Sebastiao Salgado, Andre Kertezs, Sarah Moon, Brassai, Carnell Capa, Robert Capa gibi fotoğrafın mihenk taşlarını ilk kez Pamukbank Fotoğraf Galerisi Türkiye’ye taşıdı. Ara Güler, Şakir Eczacıbaşı, İzzet Keribar, Sıtkı Kösemen, Ani Çelik Arevyan, Levent Öget’in sergileriyle Türk fotoğrafının genel görünümünü çizmeye çalıştı. Galerinin bir bölümü fotoğraf kütüphanesine ve çalışma alanına ayrıldı. Uluslararası jürili "Pamukbank Fotoğraf Ödülü" yarışması ile fotoğraf sanatının gelişmesine katkıda bulundu. Bir yandan da bilinçli fotoğraf koleksiyonculuğunu yaygınlaştırma misyonunu da üstlendi galeri. 50 fotoğraftan oluşan "Pamukbank Fotoğraf Kolleksiyonu"nda dünyadan ve Türkiye’den önemli isimlerin eserleri yer aldı.
     Fotoğraf dünyasında önemli bir eksikliğin giderilmesine öncülük eden Pamukbank Fotoğraf Galerisi’nin geleceği şu günlerde belirsizlik içinde. Çünkü Pamukbank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesi, galerinin ve fotoğraf kolleksiyonunun akıbetiyle ilgili soru işaretleri doğuruyor. Fotoğraf sanatçılarıyla Pamukbank Fotoğraf Galerisi’nin geleceğini ve Türk fotoğraf sanatındaki önemini konuştuk.
     
     Merih Akoğul
     "Ekonomi ve siyaset yine sanatı etkiliyor"
     Pamukbank Fotoğraf Galerisi, bugüne kadar fotoğrafla ilgili olarak yapılan en önemli yapılanmaydı. Beş yıla yakın süredir, özellikle dünya fotoğrafının seçkin fotoğrafçılarının, büyük özenle seçilmiş işlerini bu mekânda gördük. Galerilerin en önemli özelliği, fotoğraf izleyicisini orijinal baskılarla karşı karşıya getirmesidir. İşte ekonomi ve siyaset yine sanatı etkiliyor. Durum ne olursa olsun, bu galeri bir şekilde yaşamalı.
     
     Orhan Cem Çetin
     "Bize galerinin kendisi gerek"
     Galerinin kuruluş fikri ve inisiyatifi hep Paul McMillen’a ait olmuştur. Kurumsal desteğin Pamukbank’tan gelmesinin özel bir nedeni yoktur. Pamukbank Fotoğraf Galerisi’nin (PFG) yaşaması gerektiğine hepimizin inandığı varsayımıyla önerim, McMillen’ın kolleksiyonu gözden çıkarıp galeriyi kendi firmasının desteği altında ve açıkça kendi projesi olarak sürdürmesidir. PFG’nin "iyi satan" bir galeri haline geldiğini, kendi masraflarını çıkartmaya başladığını görmek zor değil. Yarışma ve kolleksiyon olmayıversin. Bize galerinin kendisi gerek.
     
     Gültekin Çizgen
     "Büyük kayıp ve üzüntü olur"
     Pamukbank Fotoğraf Galerisi özellikle yabancı fotoğraf kadrolarının Türkiye’de tanınması açısından çok yararlı olmuş, galeri bu bağlamda adeta dünya fotoğrafının izlendiği bir dış pencere haline gelmiştir. Fotoğrafın yerleşik bir kurumuyken, fotoğraf sahnesinden çekilmesi gerçekten büyük kayıp ve üzüntü olur.
     
     İzzet Keribar
     "Fotoğraf galerimize sahip çıkalım"
     Fotoğrafçılığın ülkemizde daha çok sevilmesine ve yayılmasına katkısı olan, Pamukbank Fotoğraf Galerisi, hiç kuşku yok ki, İstanbul’un sanat merkezlerinden biri haline gelmiştir. Dileğimiz yeni yönetimin, sevdiğimiz ve alıştığımız eski Pamukbank’ın sanatçı kimliğinin önemini kavrayarak, onu yeni Pamukbank’a aynen taşıması hatta daha da ileriye götürmesidir. Fotoğraf galerimize sahip çıkalım. Bu güzel kapının kapatılmasına engel olalım.
     
     
     



 KÜLTÜR & SANAT


Komşu kızı rozet taktı!
Çok dinlenenler
Haberiniz olsun
Çok izlenenler
Çok okunanlar
Doyasıya ‘klasik’ caz
‘Damardan edebiyat’
Yatırım fonu yerine resim
Mevlana çılgınlığı
Üç kadın bir adam ve aşk
"Obsesif yanımı okudum ve anlattım"
Akıbetini bekleyen galeri
Haniymiş onun sevdası?
Oasis nasıl kurtulur?
Kanunsuz topraklarda
Bir hortlak hikâyesi
"Jön ne demek?"
Ödüllü müzede denizaltı
MOMA’ya sofra takımı sokan adam
Görsel Sanatlar’da yeni adımlar
Yıldızların altında müzik
Yunanistan’a müzikal yolculuk
Psikoterapi dersleri
Kral sanatçıdan kral şehre
"Heykel yinelenen tutkulardan doğar"
Modernden çağdaş dansa
Kuşadası’ndan sinema geçti
1994 tarih olurken
Polisiyenin İtalyan hali
Kısa... Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
Haftanın albümleri
Gizli silah
Kıssadan hisse
Hayat atölyesi
Müzik Magazin
Yeni yayınlar


 SAYFA BAŞI 





© 2002 Milliyet