02 Ağustos 2002 Cuma


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  KÜLTÜR & SANAT  
·  SERİ İLAN  

 



"Hayatı uçlarından tutmaya çalışıyorum"

Akın Sevinç, dergilerde yayımlanan öyküleri, yazıları ve söyleşilerinden sonra şimdi de kitaplarıyla karşımızda. Yazarla hayatın ve yeni kitabı "Hayat Belirtisi"nin çeşitli hallerini konuştuk.

     SÜREYYA EVREN

     Kimi kritik detayları açık bıraktığınız, okuyucuların boşlukları bağlaması için küçük ipuçları verdiğiniz görülüyor.
     "Hayat Belirtisi"ndeki dokuz öyküyü yazarken katı ve her şeyiyle bitmiş, tamamlanmış kurgular değil, esnek ve okuyuculara göre çeşitlenecek farklı parçalanmış bütünlükler oluşturmaya çalıştım. Her bir öyküyü yazarken gözümün önünde birbirlerine bağlı olarak işleyen mafsal noktaları vardı. Bu mafsal noktalarında buluşan karakterleri, olayları, mekânları, hareket ettirdiğimde kurgu da kendiliğinden esnek ve açık bir hale büründü. Bazı noktalar belirginlik ve keskinlik taşıyıp sabitlenirken, bazıları da okuyucuların tahayyül güçleriyle hareketlenecek noktalar olarak kaldı. Bu güçleri ortaya çıkartacak ipuçları da, kesinlikten özellikle kaçınılarak öykülerin içlerinde belli belirsiz saklandılar. Öykünün okuru yakalamasındansa, okurun öyküyü kendince yakalaması daha çok hoşuma gidiyor.
     
     Gündelik hayatta çok sık karşılaşılamayan uç hayatları ve durumları konu etmeyi tercih eder gibisiniz...
     İçinde yaşadığımız hayatın ucunun bucağının olmadığını düşünen biri olarak kitapla ilgili bu ve benzeri saptamalarla karşılaştığımda açıkçası şaşırıyorum. Bu şaşkınlığın, hayata ve o hayatın barındırdığı gizil güçlere olan inancımı pekiştirdiğini söyleyebilirim. İçinde yaşadığımız hayatların bir gıdım olsun dışına çıkmaya çalışma, içinde olduğumuzdan dolayı bütünlüklü olarak algılayamadığımız o hayatlara daha dışarıdan bakma ve eğer bu hayatlar izin verirse de bunların kuytularında yeni hayatları ortaya koyma denemeleri "Hayat Belirtisi"ndeki öykülerin hepsindeki temel yaklaşım. Uç hayatları ve uç durumları tercih edişimde benim uçsuz bucaksız olarak algıladığım hayatta her şeye karşın belli uç noktalar aramamın payı olsa gerek. Bunu daha da ileri götürürsek, yazıyla olan ilişkimi, "Hayatı uçlarından tutmaya çalışıyorum," şeklinde özetleyebiliriz.
     
     Pek çok öykü, bir yerinden itibaren okuyucuya doğrudan seslenmeye başlıyor. Okuyucuyu bu şekilde dahil etme tekniğini açabilir misiniz?
     Biraz önce de sözünü ettiğim mafsal noktalarıyla uğraşırken, bir tanışma kitabı da olduğunu düşündüğüm bu ilk kitapta öykülere tıpkı yazarın eklemlenebileceği gibi okurun da katılabileceğini düşündüm. Kimi zaman okurun kahraman rolünü üstlenmesi ve böylelikle farklı okumalara dönük kapılar aralamaktı amacım. Okuyucu üstlendiği rolle, öykünün hemen başında değil de ortalarında - kimi zaman da sonunda - karşılaşıyor. Onu bu şekilde - yani hemen değil de sonradan - öyküye, oyuna katmak isteyişimdeki temel düşüncem, hem kendimin hem de okurun kuşkularını diri tutmaktı diyebilirim. Okuyucu, kendi rolüyle buluşana kadar başka başka rolleri üstüne tutup deniyor. Kimi zaman bu rollerden hiçbirini sahiplenemezken, kimi zaman da bir yönetmen oluyor, diğer rol sahiplerine dışarıdan bakıyor ve kurguyu kendisi biçimlendiriyor.
     
     Hayat Belirtisi
     Akın Sevinç
     Can Yayınları
     115 s.
     Fiyatı: 3.800.000 TL.


 KÜLTÜR & SANAT


Kimi okusak, ne okusak?
Çok dinlenenler
Haberiniz olsun
Çok izlenenler
Çok okunanlar
Sofranın hası ve muhabbet
Delilik taşından son biyolojik akıma
Söz uçar yazı kalır
Venedik, düşler ve çelişkiler
Türk resim geleneğinden özetle
Bruce bir halk adamıdır!
Kentlerin yabancı sesi
"Yakalarsam suratını dağıtacağım!"
Beyoğlu’nda yaz şarkıları
Dünyayı kurtaran adamlar
Aç martıların laneti...
Puzzle'ın halkaları
Bir ömür boyu Jules Verne...
"Bizans’ın son âşıkları"
Modern felsefede Sade
Nemrut Tanrıları koruma altında
Duygusal soyutlamalar
Canı aşk çekiyor bu gece
Sufist elektronik
Uzakdoğunun Cüneyt abisi
Doların yüzü sıcak...
Sinemanın kötü kızı
"Hayatı uçlarından tutmaya çalışıyorum"
Türkiye tarihi yeniden yazılıyor
Festival adası
Küçük, kırmızı balığın resimli öyküsü
Replikas’tan "Dadaruhi"
"Balcan" delisi
Hayat atölyesi
"Şöyle ser de, laf kucağımıza düşsün..."
Yeni yayınlar


 SAYFA BAŞI 





© 2002 Milliyet