06 Eylül 2002 Cuma


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  KÜLTÜR & SANAT  
·  SERİ İLAN  

 



Askeri harekat alanında natürmortlar

‘Asker ressamlar’ tanımından pek hoşnut olmayan Ekmel Totrakan, sanatın ve yeteneğin önemli olduğunu vurguluyor.

     Sanatsal yetenek, her ne olursa olsun kişinin yıllar boyu taşıdığı ve bir gün mutlaka ortaya çıkacak bir tılsım. Garanti Sanat Galerisi, Ekmel Totrakan’ın yapıtlarıyla tam da bu yönde örnek olabilecek bir sergi gerçekleştiriyor.
     1997’de Güney Deniz Saha Komutanı iken Koramiral rütbesiyle emekli olan Ekmel Totrakan, 1980 yılında ressam Abdülrezzak Kurtuluş’un teşvikiyle resim çalışmalarına başlar. Evindeki bir tabloyu kopyalama denemesi önünde uzun bir sanat yolunu açacaktır. Adnan Turani’den aldığı sanat kuramı ve uygulamasına ilişkin dersler, Şeref Bigalı, Nihat Tandoğan gibi ressamlarla yaptığı çalışmalar, resim çalışmalarının çerçevesini giderek genişletir. Oluşturduğu sanat kitaplığı, yurt dışında bulunduğu sürelerde ressam atölyeleri ve müzelere yönelik gezileriyle sanat alanındaki bilgisini geliştirmeyi sürdürür. Kendisi aynı zamanda Yaşayan Asker Ressamlar sergilerinin mimarlarından ancak, Türk resmindeki ‘asker ressamlar’ tanımlamasından da pek hoşnut değil. Sanatın ve yeteneğin ön plana alınması gerekliliğini vurguluyor.
     Totrakan, 6. kişisel sergisinde de ağırlıkla natürmort türündeki eserlerini sunuyor. Resim alanında temel bilgilerini edindikten sonra ‘nesneleri olduğu gibi en iyi biçimde’ yansıtmayı amaçladığından çalışmalarını natürmort üzerine yoğunlaştırmış. Tuvali adeta askeri harekat alanı olarak gören Totrakan, resimsel kompoziyonu lojistik / konuşlandırma olarak değerlendiriyor ve askeri eğitiminin getirdiği bu dili, resmin sanatsal diline dönüştürmeye çalışıyor. Türk resminin klasikleşmiş isimlerinden aldığı etkileri kendi bünyesinde özümseyen bir resim dizisi ile dünya resminin aşamaları bir arada gözleniyor. Sanatı insanlararası iletişimin merkezine yerleştiren Ekmel Totrakan, her bireyin sanata ilişkin bir yeteneğinin olduğunu ve bunun doğru bir biçimde ortaya çıkarılması gerektiğini savunuyor. Totrakan, bu iyimser çabalarının sonucunu, yurtiçi ve yurtdışı koleksiyonlarda da yer alan yapıtları sayesinde insanlarla paylaşıyor. Bütün bu etkinliklerine karşın kendisini ressam olarak tanımlamayan Ekmel Totrakan’ın zevkle başladığı resim uğraşısı, yetenek, bilinç, özen ve dinmeyen araştırma merakının bileşkesi olan bir disiplinin ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Sergi, resmin ortak ve birleştirici gücüne farklı disiplinlerden katılan kişilerin katkılarını izleme fırsatını veriyor.
     
     Bitiş tarihi: 15 Eylül 2002
     Garanti Sanat Galerisi
     (0212) 293 63 71


 KÜLTÜR & SANAT


Belleğin mahremini resmederdi
Çok dinlenenler
Haberiniz olsun
Çok izlenenler
Çok okunanlar
Koşuyoruz ki ne biçim!
"Akıllar sevişir mizah olur"
Edebiyatımızın ‘diri’ doğmuş çocuğu
Sanal ortamda sanat
Bir bankanın görsel anıları
Hem yerel hem kişisel
Askeri harekat alanında natürmortlar
Anasının kızı
ISM’de sanata devam
Spielberg’den Yüksel’e tam not!
Müzikle terapi için "Silence" serisi birebir
Hiçbir yerden gelen adamlar
"Ne hissediyorsam o..."
Andy Williams’a başlarken
"Uluslararası adını hak ediyoruz"
Olmadı ama olacak inşallah!
Caza elektronik bulaşınca
Pahalıya patlayan şaka
Sapına kadar kötü
Dünya emin ellerde
Ustaoğlu’nun bitmeyen yolculuğu
59 gösteriyor ama 70 yaşında!
İzmir’in belleğine yolculuk
Ekran seçime koşuyor
Seçim zamanı
Doğada uyanmak
Hayat atölyesi
Kilimwomen
Yeni yayınlar


 SAYFA BAŞI 





© 2002 Milliyet