26 Eylül 2002 Perşembe


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  KÜLTÜR & SANAT  
·  SERİ İLAN  

 



‘Küresel köyün zorba şerifi’

"Ah Amerika!" diyor Osman Ulagay, Timaş Yayınları’ndan çıkan "Hedefteki Amerika" adlı 11 Eylül incelemesinde: "Ah Amerika! ‘Küresel köyün zorba şerifi’ rolünü bu kadar sevmeseydin başına bunlar gelir miydi acaba?"

     Milliyet Gazetesi’nin ekonomi ve siyasal bilimler dallarında yüksek öğrenim görmüş olan deneyimli yazarı Osman Ulagay, geride bıraktığımız bir yıl boyunca tüm dünya aydınları gibi 11 Eylül 2001’in dünyadaki etkileri ve küresel düzenin geleceği üzerine yoğunlaşmış. Düşünürken Amerika Birleşik Devletleri’nin tutumuna odaklanmaktan başka çaresi kalmadığı için de, fikirlerini paylaştığı Kofi Annan’dan Bill Clinton’a, George Saroz’dan U2’nun Bono’suna kadar çeşitli görüşlerle desteklediği kişisel tezini toparlamış "Hedefteki Amerika"da. Ayrıca o da pek çok düşünür ve gazeteci gibi Amerika’yı yazmanın cazibesine fazla direnememiş.
     11 Eylül ile birlikte şiddet ve dehşet senaryoları üzerine kafa yormaya başlayan kitleler, 11 Eylül öncesindeki ‘iç kanama’ya karşı seslerini bu derece yükseltememişlerdi. Meğer kan sessiz göz yaşları dökerek, acısını içine gömen ahaliden değil de mahallenin esas oğlanından dışarı doğru akmalıymış! "Bizden yana olmayan herkes düşmanımızdır," diyen Başkan Bush, "Eylemi planlayanları affetmek Tanrının işi ama onları Tanrıyla buluşturmak bizim işimiz" diyen Schwartzkof’unkiler başta olmak üzere Amerikan halkının 11 Eylül’e gösterdiği ilkel tepki, "Ah Amerika!" dedirtmiş Ulagay’a. Terörle mücadeleyle gerekçelendirip yeni saldırı hedefleri gösteren ABD yönetimi de öyle! 11 Eylül sonrası açığa çıkan tavrıyla Amerika’nın küreselleşmenin önündeki en büyük engel olduğuna kanaat getiren Ulgay, bir kez daha "Ah Amerika!" demiş içinden. Sonrasında İsrail, Amerika’nın Afganistan’a girmesinden cesaret alıp Filistin’i işgal ettiğinde bir kez daha "Ah Amerika!" demek vacip olmuş. Böyle de sürmüş zaten.
     Bu geç bir uyanış mı acaba diye kendini de sorguluyor aslında Osman Ulagay. Kişisel bir kitap yazdığını söylüyor. 11 Eylül öncesinde kendi kafasında oturttuğu Amerika ile kişisel bir hesaplaşma bu. Zira kendisi ‘her melanetin ardında mutlaka Amerikan parmağı’ arayan bir gazeteci olmadığını, 11 Eylül sonrasında yeni komplo teorileri üretmeye yönelen ‘kronik’ Amerika karşıtlarıyla arasında ‘fazla’ bir yakınlık bulunmadığını açıkca söylüyor. Fakat o da ‘artık’ Amerika’yı dünya için ciddi bir tehdit olarak görüyor. Ve buna rağmen komplocuların bakış açılarıyla kendi değerlendirmeleri arasında önemli farklar olduğunun da altını çiziyor.
     O gün New York ve Washington, İkiz Kuleler ve Pentagon, para ve askeri güç merkezlerini hedef alarak olasılıklar dışında gerçekleşen eylemler küresel düzenin kırılganlığının bir göstergesi miydi? Çok daha büyük felaketlerin ilk alametleri miydi? Bilim ve teknolojinin ucuzlaması ve yaygınlaşması, insanlığı sonuçta kendisini yok edecek bir sürecin içine sokmuştu. Dünya düzeninin eşitsizlikleri çözülmedikçe teknoloji bir tür adaletsizlik başkaldırısı etiketiyle icra edilen büyük terör faaliyetlerine imkan verecek, insan hayatına kastedecekti. Zenginler yoksullar için bir şeyler yapmalıydı! Dünya devlerinin kendilerini korumasının tek yolu buydu!
     Osman Ulagay’ın on yedi bölümde toplarladığı bu düşünce kitabı pek çok alternatifle birlikte, paralel olarak okunması gereken, zihin açıcı bir çalışma.
     
     Hedefteki Amerika
     Osman Ulagay
     Timaş Yayınları
     152 s.
     Fiyatı: 5.500.000 TL.
     







 KÜLTÜR & SANAT


Bıçak sırtı bir ruh hali
Çok dinlenenler
Haberiniz olsun
Çok izlenenler
Çok okunanlar
Öfkenin şiiri
"Yazarlığımın bittiği yerde ben erkeğim!"
Prenses olmayan masal kadınları
Gerçek ideal renkler
Günyüzüne çıkan canavar
Uluslararası bir buluşma
DJ Shadow kaldığı yerden
Özgünlük zekâ Patricia Barber
2002 model mahveden kadın
Merhaba Celil Bey!..
"Polisiye, edebiyatın piçi değil, kremasıdır"
Hakikat ile paranoya
Erkek erkeği ister aşk olur
‘Küresel köyün zorba şerifi’
Ömer Uluç’tan bir müze girişimi
Oda Projesi Deposu izleyiciye açılıyor
Feminist tel etekler
Video sanatına güncel bir örnek
Topraktan doğan bedenler
Kurt Cobain tartışması
Salkım söğüt serisine devam...
Alıp da ne yapacak, nerede çalacağız?
Yarından itibaren yüzümüz gülecek!
Lennie’ler ve diğerleri
Hayat atölyesi
Cumhurbaşkanı Edirne’ye niye gitti?
Yeni yayınlar


 SAYFA BAŞI 





© 2002 Milliyet