04 Ekim 2002 Cuma


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  KÜLTÜR & SANAT  
·  SERİ İLAN  

 



Fransız basınının sabıkası eskidir...

     BİZİ tanıyanlar bilir, "kesip, saklamak" gibi bir huyumuz vardır; gazetelerde, dergilerde yayımlanan, bazı yazıları kesip saklarız, bir gün olur işimize yarar, diye...
     Dünkü yazımızın sonunda da belirttik, bu alışkanlığımızı tatilde de sürdürüp, bazı yazıları kesip sakladık, bunlardan biri de Ertuğrul Özkök’ün bir yazısıydı, "Le Figaro" gazetesinde okumuş, Fransız hükümeti muhtaç durumdaki gazetelere parasal yardım yaparmış, (20 Eylül 2002 / Hürriyet)
     Özkök şöyle diyordu:
     "Ben bilmiyordum, meğer Fransız hükümeti ilan geliri bakımından güçsüz gazetelere parasal yardım yaparmış. Yani bir anlamda basının fak fuk fonu varmış."
     ***
     FRANSIZ basınının, parasal yardım alma sabıkası çok eskilere dayanır, "Paris - Soir" gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Pierre Lazareff, 2. Cihan Savaşı’ndan sonra yazdığı "Fransa’da Basın Rezaletleri - yahut - Fransa’yı Çökerten 4. Kuvvet" adlı kitabında, Fransız gazete ve gazetecilerinin yalnız, hükümetten yardım almadıklarını, yabancılara da nasıl satıldıklarını anlatır. (X)
     ***
     ALMANLAR, Fransa’yı, "Majino Hattını" aşarak değil, savaştan çok önce, Fransız basınını, politikacıları, yüksek memurları satın alarak işgal etmiştir.
     Lazareff bunları "İktidar peşinde koşan hainler, paraları üzerine titreyenler, hainler, alçaklar" olarak tanımlar.
     ***
     LAZAREFF, ilginç bir ikilemi de tespit eder:
     "Demokrasi ve cumhuriyet."
     Bunu da şöyle yorumlar:
     "1918’e kadar, Fransızlar, cumhuriyete inanıyorlardı, 1918’den sonra onları cumhuriyetten iğrendirmek, uzaklaştırmak ve yerine ilk dokunuşta devriliverecek bir demokrasi hayaleti oyununa girildi. Dışarıdan düşmanların idare ettiği oyun ince ve şeytani idi. Bu oyuna paralarının üzerine titreyenler, iktidar mevkiine susayanlar, hasetler, kıskançlar, kabiliyetsiz alçaklar katıldılar."
     Lazareff, "suikastçı" dediği bunlar için parolasını şöyle açıklar:
     "Cumhuriyet devam edeceğine Fransa batsın!"
     Kim bilir, dünyanın hangi ülkesinde, bugün de, aynı slogana kimler sahip çıkmaktadır?
     Kim bilir!
     ***
     PİERRE Lazareff, kitabında bazı örnekler de verir, mesela, Matin gazetesinin sahibi Bunau - Varilla...
     Lazareff, bir ara bu gazeteye girmek ister, kendisine yardım etmesi için ünlü yazar Georges de Porto - Riche gider.
     Yazar "Aman bu adamın gazetesine gitmeyin!" der ve anlatır:
     "Durumu iyi olmayan, yaşlı bir meslektaşın bir - iki yazısını yayımlaması için gittim. O sırada Matin gazetesi, Türkler, Ermenilere zulmediyor, diye yazılar yayımlıyordu. Adam beni dinledi, hay hay, dedi, bu yazıları yayımlamak için, Ermenilerden aldığımız paradan fazlasını almayız."
     ***
     PİERRE Lazareff’in kitabı, acaba hala Fransa’da ya da başka ülkelerde güncelliğini koruyor mu?
     Acaba!
     ————
     (X) Çeviren Şevket Rado - Üniversite Kitabevi - 1945
     
     h.pulur@milliyet.com.tr
     




 SAYFA BAŞI 





Taha AKYOL
AKP’nin arkasında ne var?

Çetin ALTAN
Kim demişti "Etrak bi - idrak; Türkler algılamasızdır" diye?

Melih AŞIK
ABe istemiyor...

Fikret BİLA
Türkiye’nin Irak’a bakışı

Hasan CEMAL
Irak için Ankara’da kritik zamanlar!

Güneri CIVAOĞLU
Yakın tehlike

Abbas GÜÇLÜ
İstanbul Üniversitesi de açıldı

Hurşit GÜNEŞ
Belirsizlikler ortadan kalkınca

Sami KOHEN
AB konusunda MHP - ANAP zıtlaşması

Mehmet Y. YILMAZ
Herkes için demokrasi

Meliha OKUR
Irak pazarı

Hasan PULUR
Fransız basınının sabıkası eskidir...

Derya SAZAK
Yeni Bush düzeni

Ece TEMELKURAN
Hayatı göze almak

Güngör URAS
Halkın enflasyonu yüzde 54.2

M. Ali BİRAND
Kürt kökenli olsanız, alınmaz mısınız?

© 2002 Milliyet