18 Kasım 2002 Pazartesi


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  KÜLTÜR & SANAT  
·  SERİ İLAN  

 



AKP’nin yol haritası

     Abdullah Gül’ün kuracağı 58’inci hükümetin bu hafta işbaşı yapması bekleniyor. AKP yönetimi, kabinenin ‘çatısı’ üzerindeki çalışmalara dün başladı. Bakanlar üzerindeki son tercih, hükümeti kurmakla görevli Gül ve parti lideri Tayyip Erdoğan’da olacak.
     3 Kasım gecesinden bu yana Türkiye’nin 1960 sonrası siyasal tarihinde örneği olmayan ‘ilk’leri yaşıyoruz.
     İki partili Meclis, anayasal çoğunluğa sahip 363 üyeli iktidar grubu. Liderin yasaklı olmasından kaynaklanan ‘genel başkan, başbakanlık’ ayrımı. Seçimi kazanan partinin, ‘siyasal İslamdan merkeze’ yolculuğunu 28 Şubat süzgecinden geçirecek kurumların dikkati.
     Gül’ün işi hiç de kolay değil.
     Çankaya Köşkü’nden müstakbel başbakan olarak çıkarken yaptığı açıklama gibi, ‘anormal’ durumdan ‘normalleşme’ye geçişin yolunu açmaya çalışacak.
     Belki de tam oyuna hakim olduğu sırada, kenarda ısınan Tayyip Erdoğan’a Başbakanlığı bırakacak. Kabinede ‘ikinci adam’lığa razı olacak ya da, ‘AKP’nin Batı’ya dönük yüzü’ olarak Dışişleri bakanlığını üstlenecek.
     58’inci hükümetin ‘çatısı’ kurulurken Erdoğan ve Gül’ü en çok zorlayacak karar, ‘ileride değişecek bir kabinede dengeleri fazla sarsmama’ ihtiyacı olacak. Her fırsatta dile getirilen ‘takım oyunu’ tarafların oyuncu seçimindeki tercihleri aşamasında dengeyi bozabilir.
     Çankaya Köşkü’ne yapılan ziyaretler bile ‘farklı tercihler’ konusunda ipuçları veriyor.
     Tayyip Erdoğan, Köşk’e iki defa çıktı. Yanındakiler Abdülkadir Aksu ve Vecdi Gönül’dü. Bu isimler aynı zamanda Gül’ün dışındaki başbakan adaylarıydı.
     Sezer, Gül’ü atayınca mesele kalmadı.
     Abdullah Gül ise, Çankaya’ya Ertuğrul Yalçınbayır ve Murat Mercan’la birlikte çıktı.
     Yalçınbayır, Erdoğan’ın 109’uncu madde yoluyla ‘dışarıdan başbakan atanması’nın zorlamak yerine baştan beri tüzükte siyasi işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı durumundaki Gül’ün adaylığını savunan kişiydi.
     AKP içindeki dengelerde Bülent Arınç’ın ağırlığı da yadsınamaz.
     Gül’ün kendisine yaptığı ziyaret sonrasında Arınç, ‘gönlünden geçenin’ TBMM başkanlığı olduğunu ilan etti. Bakanlık ikinci tercihiydi. Bu durumda TBMM başkanlığı için adı geçen Vecdi Günül de ısrarlı olursa, AKP Meclis Grubu iki aday arasında bir seçime yönelir mi?
     Kuşkusuz AKP açısından önemli olan iktidara ‘sağlam’ basabilmek.
     Koltuk kavgası için erken.
     Erdoğan’ın açıkladığı ‘acil eylem’ planının ilk 100 günü önemli. AKP’nin icraat performansı, 2003 yazına doğru anlaşılır.
     Dış politikadaki Kopenhag zirvesi, AB ve Kıbrıs’ın geleceği Gül hükümetinin başarısı ve sürekliliği açısından ilk ciddi izlenimi verecek.
     AKP lideri bugün Atina’ya gidiyor.
     Erdoğan’ın AB turu hafta boyunca sürecek.
     Direksiyonunda iki kişi oturuyor. Erdoğan ve Gül, ‘İktidara geldik, mutluyuz’ diyen çiftlere benzemiyorlar mı?
     
     dsazak@milliyet.com.tr
     




 SAYFA BAŞI 





Taha AKYOL
İslamın sol yorumu

Çetin ALTAN
Maskeci

Fikret BİLA
İki başlı yönetim olmaz

Yasemin CONGAR
Yeni başbakan, eski sorun...

Hurşit GÜNEŞ
Yeni bir döneme girerken...

Hasan PULUR
Falcı gibi yorumcu düşünceye saygı bu mu?

Derya SAZAK
AKP’nin yol haritası

Ece TEMELKURAN
Boş ver savaşı, dizilere takıl!

Osman ULAGAY
Derviş’in misyonunu AKP mi üstleniyor?

© 2002 Milliyet