30 Ocak 2003 Perşembe


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  KÜLTÜR & SANAT  
·  SERİ İLAN  

 





Evet, halk ödedi

Türkiye, bankasını batıran ve devlete 5.2 milyar dolar maliyet yükleyen Mehmet Emin Karamehmet’i konuşuyor. Sanayi Bakanı ise dün şu açıklamayı yaptı: Banka batıklarının ülkeye maliyeti 60 milyar dolar. Bu para halkın cebinden çıkıyor

     ANKARA Milliyet

     Türkiye, BDDK ile Çukurova Grubu’nun yaptığı ballı anlaşmayı konuşuyor. Anlaşmaya göre Karamehmet, batırdığı Pamukbank’tan 300 milyon dolar yeni kredi alıyor. Geri ödemeyi 15 yıla yayıyor. Bu parayla da, bankalardaki hacizli Turkcell hisselerini, çok düşük değerden üzerine geçiriyor.
     BDDK ile Çukurova Grubu arasındaki anlaşmadaki bir başka vurgun ise şöyle yaşanıyor:
     213 milyon dolar zarar eden, 520 milyon dolar borcu olan Digitürk gibi şirketlere Yapı Kredi 15 gün önce 93.5 milyon dolar aktardı. üstelik bu kredi verilirken, BDDK’nın atadığı yöneticiler de Yapı Kredi yönetimindeydi.
     
     Teşekkür ziyareti
     BDDK şimdi bu şirketlerden doğan borcu da 15 yıla yayıp, Karamehmet’e bir iyilik daha yaptı. Mehmet Emin Karamehmet, önceki gün, kendisini 5.2 milyar dolar borçtan kurtaran BDDK’ya teşekkür ziyaretinde bulundu.
     Bu arada, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, bankaların sağlıklı bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, "Bankalar, krizde büyük bir sarsıntı geçirdi. Bunun faturası da millete 60 milyar dolara mal oldu. Bankalar şu anda titrediler ama hala kendilerine gelemediler" dedi.
     
     Siyasetçilerin rolü
     Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) Meclis Toplantısı’nda konuşan Coşkun, faizin ve enflasyonun hükümetin inisiyatifinden çıkarıldığını kaydederek, şunları söyledi: "Bir üst kurullar, kurumlar ve kurallar ülkesi haline geliyoruz. Bankalarla ilgili kararlara siyasi otorite olarak doğrudan müdahale edemiyoruz. Ama yönlendirmeye çalışıyoruz."
     
BDDK’dan ballı kurtarma var ama sorulara cevap yok...
•  BDDK ile Çukurova Grubu arasındaki protokolde, Turkcell’le ilgili hangi maddeler bulunuyor?
•  Çukurova Grubu’na, Pamukbank ve Yapı Kredi’deki Turkcell hisselerini alması için Fon bünyesindeki Pamukbank’tan 300 milyon dolar kredi açılıyor mu?
•  Doğrudan ve dolaylı olarak Çukurova Grubu’nun her iki bankadaki yüzde 19.77 oranına ulaşan Turkcell hisselerine biçilen fiyat 450 milyon dolar mı?
•  Turkcell’in piyasa değerinin 3.3 milyar dolar olduğu göz önüne alındığında yüzde 19.77’lik hissenin değeri 652 milyon dolar edecekken, fiyat niçin 450 milyon dolar olarak belirleniyor?
•  Bu fiyata yapılacak satış konusunda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ne diyor? Turkcell’de küçük yatırımcı ve yabancı yatırımcıların hakları ne olacak?
•  450 milyon dolarlık ödeme 15 yılı bulacak bir vadeye mi yayılıyor? Bu durumda, devlet 300 milyon dolar kredi de vererek, Çukurova Grubu’nu finanse etmiş olmuyor mu?
•  Çukurova Grubu’nun Yapı Kredi, Pamukbank ve Fon bankalarına toplam 5.2 milyar dolarlık borcu üç yılı ödemesiz, düşük faizle 15 yıl vadeye mi yayılıyor?
•  Devletin alacağını bu kadar uzun ve düşük faizle takside bağlamasının mantığı nedir?
•  BDDK, Yapı Kredi’nin Çukurova’nın borçlarını yeniden yapılandırırken Atel’in yarı hissesini, bu konudaki değerlemeyi yapan firmaların belirledikleri fiyatın iki katı değerle (269 milyon dolar) almasını nasıl kabul etti?
•  Uluslararası denetim şirketlerinin raporlarına göre bir yılda 213 milyon dolar zarar eden ve 520 milyon dolar borcu bulunan Digiturk, Superonline gibi teknoloji şirketlerine neden Yapı Kredi’den 93.5 milyon dolarlık sermeye artırımı ile para enjekte ediliyor?
•  BDDK’nın, bu şirketlerin 15 yıllık ödeme planıyla Çukurova Grubu’na geri verilmesine izin vermesinin mantığı nedir?
     
Turkcell: Açıklama imzadan sonra yapılacak
     Turkcell, Çukurova Grubu ile BDDK arasında yapılan anlaşma çerçevesinde, 31 Ocak’a kadar nihai anlaşmalar üzerinde görüşmelerin devam ettiğinin öğrenildiğini bildirdi.
     Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’den Borsa’ya gönderilen açıklamada, bazı haberlerde, yapılan anlaşma çerçevesinde Turkcell’in hisselerinin rehin gösterildiğinin yer aldığı anımsatıldı. Bu konuda şirkete resmi bildirim bulunmadığının bir açıklamayla duyurulduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "Söz konusu anlaşmaya taraf olan ortaklarımızdan, ‘BDDK’nın yapmış olduğu basın duyurusunda da belirtildiği üzere, BDDK ile Çukurova Grubu arasında bir ön protokol imzalandığı ve bu protokol çerçevesinde de 31 Ocak 2003 tarihine kadar nihai anlaşmalar üzerinde görüşmelerin devam ettiği’ öğrenilmiştir. Nihai anlaşmaların imzalanmasını müteakip, kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir."
     Bu arada, Çukurova Grubu, Pamukbank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrine ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararının iptali istemiyle açtığı davadan dün feragat etti.
     
‘BDDK, ekonomik sonuçları gözetiyor’
     Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kamu menfaatlerini gözeterek karar aldığını belirtti.
     Şener, Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yaparken, Fon’a devredilen bankalarla ilgili yapılan son işlemlerin sorulması üzerine, BDDK’nın bağımsız olduğunu ve kamu menfaatlerini gözeterek, mevcut hukuk düzenine göre karar vermenin Kurul’un hassasiyet gösterdiği alanlardan biri olduğunu ifade etti. Şener, şöyle konuştu: "Elbette ki ekonomik sonuçlarını gözetmek ve buna göre gerekli hassasiyetleri göstermek Kurul’un şu ana kadar aldığı kararlarda izlediğimiz hususlardır. Bu son olayla ilgili olarak da temel ilgi ve hassasiyetler BDDK tarafından dikkate alınmıştır ve karara ulaşılmaya çalışılmıştır."
     



 EKONOMİ


Evet, halk ödedi
Anaya, bebeğe para yok, batıklara var!
Nayloncuya af Sezer’den döndü
Memur zammında yüzde 5 planı
Paranın fonla flörtü bitti, aşk başladı...
Çalışanın parası devlete kaynak oldu
Lufthansa’nın çağrı merkezi İstanbul’a kuruldu
Kardemir borsada uçuyor
Kredi kartı gecikme faizi yüzde 30’la sınırlandı
Hazine: Mektup değil, taslak var
‘Nakliyede savaş zararı 700 milyon dolar olur’
Medya Holding, 96.9 trilyon zarar etti
Yeditepe’de rekabet sempozyumu
Koza 5-7 Şubat’ta halka açılıyor
Gurbetçinin birikimi özelleştirme ile çekilecek


 SAYFA BAŞI 





© 2002 Milliyet