19 Mart 2003 Çarşamba


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
·  KÜLTÜR & SANAT  

 


BELGELER

AB- KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİ
KOPENHAG KRİTERLERİ



Hani Demirel savaşa karşıydı!

Türkiye’nin Körfez Savaşı’na dahil edilmesine karşı çıkan Demirel, "Bugün Irak’ta ABD’nin yanında yer almamız şart" diyor

     İSTANBUL Milliyet

     Olası Irak savaşında Türkiye’nin ABD’nin yanında yer almasının zorunlu olduğunu savunan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1991’deki Körfez Savaşı öncesinde savaş karşıtı açıklamalar yapıyordu. Demirel’in bu tutumu, kendisine ait olan "Dün dündür, bugün bugün" sözlerini hatırlattı.
     1991’de, "Millet savaşa gitmekten memnunmuş diyenlerin aklından şüphe ederim’ diyen Demirel, şimdi "‘Halkım razı değil, Meclisim razı değil’ demek olmaz. İkinci kez tezkereyi geçiremezlerse, bunların iktidarı biter" diyor.
     Turgut Özal’ın cumhurbaşkanı, o dönem ANAP’lı olan Yıldırım Akbulut’un başbakan olduğu Körfez Savaşı’nda, muhalefette bulunan dönemin DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel’in açıklamalarının bazıları şöyleydi:
     
     Kârlılık sebep olamaz
•   "Savaş olursa savaşı yapanlar gidecek ama biz kalacağız. Türkiye bu olaya girerken iki şekilde girdi; bunlar potansiyel tehlike ve kârlılıktır. Bu da uluslararası hukukta mevcut değildir. Potansiyel tehlike ve kârlılık savaş sebebi olamaz, olmamıştır."
•   "Savaş Türkiye’nin kapısını çalmadı, biz savaşın kapısını çaldık. Bugün Türkiye’de Çankaya hükümete ait yetkileri kullanıyor."
•   "Türkiye’nin savaşa sürüklenmesinin hiçbir gereği yok. Ülkeyi yönetenlerin Türkiye saldırıya uğramadıkça, Türkiye’nin başını derde sokmaya hakları yok."
•   "Saddam’ı tehlike sayıp dışarıdan güç getirecek bir duruma Türkiye kendi kendini sokmamalıydı. Bu onur kırıcıdır ve Türkiye’nin kendi zaafını ilan etmesidir."
•   "İnsanlığın önünde bir kan denizi duruyor. Bu korkutucudur."
•   "Türkiye bu savaşa koşarak gitmemelidir. Savaşta Türkiye’nin yararı yoktur."
•   "Ortadoğu’da harita değişerek kimse size kâr falan vermez. Vermeye kalksa bile buna Rusya, Suriye, Yunanistan, İran, İsrail, Mısır razı olmaz. Boş bir hayaldir."
     
     
     Yıl 2003 ve Demirel
•   "Türkiye ABD’ye, ‘Irak’a bir harekât yapacaksanız sizinle oluruz’ dediyse, bunu yerine getirmeli."
•   "100 bin peşmerge var, Kuzey Irak’ta bu peşmergeleri ABD silahlandırmıştır. ABD, bu peşmergeleri Irak’a karşı kullanacaksa, karşılığında da bir şey verecektir."
•   "PKK meselesi bugün ateşlenmez, ama yarın ateşlenir. Çekirdek Avrupa ile ABD bir araya yine gelir, biz açıkta kalırız."
     
     



 SİYASET


Dokunulmazlık programa alındı
Şehit aileleri: Öcalan asılsın, Özkök: İnşallah
Yeni bakan kesintisiz eğitime karşı
Hoca tehlikeli konuşuyor
Kapatılan havaalanını AKP yönetimi açtırmış
Irkçı partiyi muhbirler kurtardı
DYP’nin sandalye sayısı üçe çıkıyor
Tetikçiler de pişman olabilecek!
Bakan ‘ağladı’ bütçesi artıyor
Emine Hanım’a kadın koruma
Gardiyanlara bıyık yasak
Hani Demirel savaşa karşıydı!


 SAYFA BAŞI 




© 2002 Milliyet