18 Aralık 2003 Perşembe
 
 
 BİZE ULAŞIN | ARŞiV | KÜNYE | HABER İNDEKSİ |  SIK KULLANILANLARA EKLE |  AÇILIŞ SAYFASI YAP  
  ·  SON DAKİKA       
  ·  ANA SAYFA    
  ·  GÜNCEL         
  ·  SİYASET         
  ·  EKONOMİ         
  ·  YAZARLAR         
  ·  SPOR         
  ·  DÜNYA         
  ·  YAŞAM         
  ·  MAGAZİN         
  ·  SAĞLIK         
  ·  KADIN & MODA         
  ·  ASTROLOJİ         
  ·  OTOMOBİL         
  ·  ÇİZERLER         
  ·  BİLİM & TEKNİK         
  ·  TV'DE BUGÜN         
  ·  İŞ YAŞAMI         
  ·  OMBUDSMAN         
  ·  HAVA DURUMU         
  ·  CUMARTESİ         
  ·  PAZAR         
  ·  BUSINESS   
  ·  POPULER KÜLTÜR   


Lüks otoya yüksek vergi

   
Motorlu Taşıtlar Vergisi silindir hacmi ve yaşa göre hesaplanacak. Motor hacmi 3500 cc'nin üzerindeki lüks otomobillerin vergisi 9 milyara çıkıyor

        ANKARA Milliyet
   
    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın açıkladığı 2004 yılı vergilerine göre 4 - 6 yaş arasındaki motorlu taşıtlar vergisi (MTV) düşerken, Porsche - Ferrari gibi lüks otomobillerin vergisi dokuz kata varan oranlarda artıyor. Yaygın olarak kullanılan 1300 - 1600 cc motor hacmindeki araçların vergileri de yüzde 40 artışla 400 milyon liraya çıkıyor.
    Yeni MTV sisteminde ağırlık ölçütü devre dışı bırakılırken, vergi tutarları silindir hacmi ve yaşa göre belirleniyor. Araçların silindir hacimleri yedi ayrı kategoriye, yaş sınıfları ise 1 - 3, 4 - 6 şeklinde 3'er yıllık dönemlere ayrıldı. 3501 cc'nin üzerindeki üst limiti 9 milyar lira olarak belirlendi.
   
    Dokuz kat artış
    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 52 maddelik yeni vergi yasasını tanıttığı basın toplantısında yeni MTV sistemiyle ilgili tabloyu göstermekten özenle kaçındı. Unakıtan lüks otomobillerin MTV'sinin neden artırıldığını anlatırken, "Mesela Porsche 300 milyar lira. Ödenen vergi 900 milyon lira. Buna son veriyoruz. Şimdi o Porsche'nin vergisi 9 milyara çıkıyor" diye konuştu. Unakıtan, Porsche marka ve benzeri araçların vergisinde 9 katlık artışı "Ufak bir değişiklik oldu" şeklinde açıkladı.
    Unakıtan'ın örnek verdiği Porsche'de 3600 cc ve 3760 kilogram ağırlığında Carrera Coupe modelinde 1 - 3 yaştaki MTV 5 milyar 432 milyon, 4 - 6 yaşta 3.6 milyar, 7 - 11 yaşta 1.3 milyar, 12 - 15 yaşta ise 903 milyon lira düzeyinde.
    Şu anda 1801 kilogramın üzerinde 1601 cc ve üzerindeki otomobillerin vergileri de aynı düzeylerde bulunuyor. Unakıtan yeni MTV sisteminin Avrupa Birliği'ndeki uygulamalarla kurgulandığını anlatırken "daha adil ve basit bir vergileme" diye konuştu. Mevcut sistemde ağırlık esasına göre vergi alındığını belirten Unakıtan, arabanın kilosu ile değerinin ters orantılı olabildiğini, adil olmayan bir sistemden şimdi daha adil bir sisteme geçtiklerini vurguladı. Unakıtan motosikletlerin de 2005 yılından geçerli olmak üzere MTV kapsamına alındığını anlatırken ek motorlu taşıtlar vergisinin mahsup işleminin ocak ayında yapılacağını söyledi.
    Unakıtan, mahsup edilmeyen verginin, temmuz ayı beklenmeksizin ocak ayında araç sahiplerine iade edileceğini söyledi. Unakıtan, yıl sonuna kadar motorlu taşıt vergi dairelerinin, işlemlerin fazla oluşu nedeniyle cumartesi ve pazar günleri de açık olacağını vurgularken, "Paralarını yatırmaları için vatandaşlarımızı bekliyoruz" dedi.
   
    'Canınıza okurum'
    Unakıtan yeni vergi düzenlemeleri kapsamında enflasyon muhasebesi uygulamasının getirildiğini ve her şeyin masraf yazılmasına imkan tanındığını vurgularken, "Bundan sonra vergi kaçırmanın mazereti yok... Kaçıranın da canına okuyacağız. Ona göre" dedi.
   
   
Kurumlar Vergisi'nden 1.7 katrilyon ek gelir
    Unakıtan, Kurumlar Vergisi oranının da yüzde 33 olarak uygulanacağını 2005'ten sonra bu oran yüzde 30'a çekilebileceğini de belirterek, "Hem 2004'teki geçici dönem hem de 2005'te Nisan'da verilecek Kurumlar Vergisi beyan oranı yüzde 3 puan yükseltilerek 1.7 katrilyon lira ek gelir sağlanacak" dedi.
   
   
Yeni MTV tutarları
Motor hacmi (cc)YaşYıllık MTV
1300 altı1 - 3250 milyon lira
1300 altı4 - 6175 milyon lira
1300 - 16001 - 3400 milyon lira
1300 - 16004 - 6280 milyon lira
2001 - 24001 - 31 milyar 200 milyon
2001 - 24004 - 6800 milyon lira

   
   
   

   
   

EKONOMİ


Lüks otoya yüksek vergi
Fransız Danone, yoluna Mis'le devam edecek
'Çocuklarınızın gece kulübü hesabı bile değil'
'Karaparayı aklatmayız'
YATIRIM FONLARI VE BONO
Turkcell Digiturk'ü alamadı
Enka yurtdışında 523 milyon dolarlık iş aldı
İşveren vergi indirimi istedi
Uzanlar'ın avukatlarına tedbir istendi
'Vestel taklit ediliyor'
Yarış atlarına da af yasası çıktı
Vergide enflasyon muhasebesi tamam
Asbest davası iflas ettirdi





Meral TAMER
Ölüm makinesi olarak uçağın 100. yıldönümü
Güngör URAS
Japonlar Türkiye'ye gelmekten korkuyor
Serpil YILMAZ
Mustafa Süzer: Hayat tiyatro sahnesi gibi...


 2002 yılında ekonomide neler oldu
 18 Ocak 2002 tarihli Niyet Mektubu
 Ekonomi'de 2001 yılında neler oldu?
 Borsa ve döviz 2001 yılında nasıl bir seyir izledi?
 Acil Önlemler Paketi'nin tam metni
 Ekonomik programın tam metni


 Merkez Bankası
 Serbest Piyasa
 Serbest Piyasada Altın


 Ada - Bor
 Bor - Fin
 F-M - Lük
 M.Y - T.T
 Tac - Zor
 Para girişi olanlar
 İşlem hacmi en çok artanlar
 İşlem hacmi en çok düşenler
 En çok kazandıran
 En çok kaybettiren
 Borsa endekslerinin günlük panaroması
 İşlem miktarında ilk 20
 İşlem hacminde ilk 20
 Ağ.ort. kapanışının üzerinde olanlar
 Ağ.ort. kapanışının altında olanlar
 Fiyatı ve işlem adedi artan hisseler
 Fiyatı azalan işlem adedi artan hisseler
 Yılbaşından bu yana dibe en yakın hisseler
 Yılbaşından bu yana zirvesine en yakın hisseler


 A Tipi Fonlar
 B Tipi Fonlar