04 Ocak 2004 Pazar
 
 
 BİZE ULAŞIN | ARŞiV | KÜNYE | HABER İNDEKSİ |  SIK KULLANILANLARA EKLE |  AÇILIŞ SAYFASI YAP  
  ·  SON DAKİKA       
  ·  ANA SAYFA    
  ·  GÜNCEL         
  ·  SİYASET         
  ·  EKONOMİ         
  ·  YAZARLAR         
  ·  SPOR         
  ·  DÜNYA         
  ·  YAŞAM         
  ·  MAGAZİN         
  ·  SAĞLIK         
  ·  KADIN & MODA         
  ·  ASTROLOJİ         
  ·  OTOMOBİL         
  ·  ÇİZERLER         
  ·  BİLİM & TEKNİK         
  ·  TV'DE BUGÜN         
  ·  İŞ YAŞAMI         
  ·  OMBUDSMAN         
  ·  HAVA DURUMU         
  ·  CUMARTESİ         
  ·  PAZAR         
  ·  BUSINESS   
  ·  POPULER KÜLTÜR   
  ·  EGE   


   
Küllü müneccim kezzap!

   
Nostradamus yine moda. Müneccimlik sanki herkesin hamuruna işlemiş. Fala inanma falsız da kalma diyerek buyur ola testusa...

        Testus Falus
   
    New York Times yazarı William Safire, 31 Aralık 2003 tarihli makalesinde 2004 için pek çok kehanette bulunmuş. Pek çok köşe yazarı, Safire misali kahinleşmedi mi bugünlerde? Ama en "baba kahin" tabii ki ölümsüz Nostradamus. Onun bazı yorumcularına göre 2004'ün mayıs ayında bir göktaşı dünyaya çarpacakmış!
    Nostradamus 16'ncı yüzyılda Fransa'da yaşamış bir doktor. Bir yandan doktorluk bir yandan kahinlik yaparken, salgınlardan birinde, şarbon illetinden karısı ve çocuklarını kurtaramayınca, "Bu ne biçim kahin doktor, ailesini bile kurtaramadı" diye gözden düşmüş. O da ne yapsın, okumaya devam etmiş ve bir kehanetler kitabı yazmış. Kaynakları müthiş: İskambil, el, çay, kahve, bakla, billur, kitap, harf ve işaret, yüz, vücut biçimi, kafatasında çökük ve çıkık, ayna, kristal, küre, zar, kemik, karaciğer, dalak, hayvan iç organı, kuş, kuş pisliği, ot, ok, bulut, duman, ateş, hava, rüzgar, su, gölge, kum, tuz, çakıl, balmumu, yıldızlar...
    Nostradamus yine müthiş derecede moda. Müneccimlik sanki herkesin hamuruna işlemiş. Müneccim yalancı, gönül eğlenci; fala inanma, testussuz kalma bu kez de...
   
    1- Afedersiniz müneccim ne demek?
    a. Büyücü
    b. Yıldız falcısı
    c. Medyum
    d. Rüya tabircisi
   
    2- "Gökte yıldız arayıp nice turfa müneccim / Görmez kuyuyu kendi rehgüzerinde." Yani, yeniyetme müneccimler yıldız aramak için kafalarını hep gökyüzüne diker de yol üzerindeki kuyuları görmezler. Kim demiş?
    a. Müneccimbaşı Takiyüddin Rasid
    b. Uluğ Bey
    c. Ziya Paşa
    d. Erzurumlu Gürcü Bacı
   
    3- Başlıktaki "Küllü müneccim kezzap" ne demek acaba, zap diye bilebilecek misiniz? (Not: Bunu "küllü müneccim ül kezzab" diye de yazıyorlar.)
    a. Müneccimin külü kezzap gibidir
    b. Müneccimler zehir gibidirler, kül yutmazlar
    c. Bütün müneccimler yalancıdır
    d. Müneccimler azapta gerek
   
    4- 1564-1642 arasında yaşamıştı. Bütün zamanların en büyük astronomlarından. Hatta dünyanın dönüyor olmasını ona borçluyuz denebilir! Bu alim astrolojiye müthiş inanırmış. Hatta 1609'da fal haritasını çıkardığı bir dükün uzun yıllar yaşayacağına dair kehanette bulunmuş. Ama yıldızlar ona ihanet etmişler, zahir. Çünkü dük bir-iki hafta sonra ölmüş. Kim bu müneccim?
    a. Müneccimbaşı Osman Sabit Efendi
    b. Nicolaus Copernicus
    c. Isaac Newton
    d. Galileo Galilei
   
    5- Yıldız, el ve kahve falları hâlâ revaçta. Ama yıldızlar uzak, telve fincanda, avuç ise doğrudan avuç içinde. Elle tutulan fal, el falı, peki hangi ele bakılır? Kopya çekmek yok.
    a. Sağ
    b. Sol
    c. Falcının elinin tersi
    d. Fark etmez
   
    6- Kahve falında, dalgalı çizgiler yolculuğu, kare neşeyi, üçgen beklenmedik talihi simgeler derler. Üçgen yanında ev şeklinin mirasa konmak demek olduğunu iddia ederler. Dünyanın en büyük kahve falcısının Darüşşafakalı Agah bey olduğu söylenir. Talihsiz bir aşka düşüp, yüzlerce kahve içip, her birinde fal kapatıp, telve şekillerini inceleyerek bir kitap meydana getirmiş. Mesleğini kestirebilecek misiniz? Ayrıca kitabın yerini bilen varsa söylesin.
    a. Darüşşafaka'da çaycı
    b. Resim öğretmeni
    c. Baca temizleyicisi
    d. Arzuhalci
   
    7- Müneccim-kahin - falcı Nostradamus'u taklit eden yüzlerce kitap var. Nostradamus'un kehanetlerini umumi arzu üzerine Napolyon için yeniden yazmıştı. Kimdi?
    a. Charlatan
    b. Roger Bacon
    c. Nostramemish
    d. Olivarius
   
    8- Nostradamus'un pek çok kişiden kehanet arakladığı söyleniyor. Bunların içinde onun en çok taklit ettiği kimmiş?
    a. Eflatun
    b. Pisagor
    c. İbni Arabi
    d. Dante
   
    9- Arka sokak seyyar Çingene falcılığı, boncuk perde arkası zengin falcılığı, bir de saray falcılığı bilinir. Muktedirler iktidarlarını kaybetme korkusuyla mı nedir, falcıları yanlarından eksik etmezler. Saray falcıları muktedirlerin talihlerine bakar, mühim vakaları haber verir, harp ve sulh zamanlarının uygun olanlarını tayin eder. Bu zamanın bir de adı vardı, derakap bileceksiniz.
    a. Vakti hacet
    b. Vakti kerahet
    c. Vakti fursat
    d. Eşref saati
   
    10- Bütün muktedirlerin fala ve falcılara çok düşkün oldukları bilinir. Michael Scot, Kral II. Frederik'in; Nostradamus, Catherine de Medicis'in; Molla Hüsrev Mehmet Efendi, Fatih Sultan Mehmet'in; Rasputin, Çar II. Nikolay'ın; Kağıthaneköylü Afitap,
    II. Abdülhamid'in falcılarıymış. Örnekler sonsuza kadar uzatılabilir. Günümüzde çok ünlü bir falcı kadın var: Joan Quigley. Uluslararası borsayı ve siyaseti onun yönlendirdiği söyleniyor. Geçenlerde yazdığı kitapta "Soğuk Savaş'ı ben bitirttim" diyor. 1927 doğumlu Joan hangi muktedirin falcısı acaba?
    a. Ronald Reagan
    b. Turgut Özal
    c. George W. Bush
    d. Margaret Thatcher
   
    Yanıtlar: 1) b, 2) c, 3) c, 4) d, 5) a, 6) b, 7) d, 8) c, 9) d, 10) a.
   
   
    Yazara e-mail
   
   





Ahmet Turhan Altıner
Ali Rıza Kardüz
İlber Ortaylı
Tuba Akyol
Ülkü Tamer
Yasemin Çongar