|
|


Afyon'un sembolü
İkbal Lokantası yıllardır Afyon'dan söz açıldığında akla gelen ilk yerlerden biri. Yolu Afyon yakınından geçenler bu lokantaya uğramadan edemez
İkbal Lokantası Afyon'un sembolü olmuştur. İkbal'de yemek yemek için yolunu uzatıp Afyon'a uğrayan yolcular bilirim.
Geçen günlerde iki Afyonlu ile, Asım Kocabıyık ve Yılmaz Oruçoğlu ile İkbal Lokantası'nda öğle yemeği yedim. Alt ve üst salonlar tamamen doluydu.
Yemek tencerelerinin başında Çetin Pancar her siparişi tek başına tabaklara koyuyordu.
İkbal Lokantası'nı Afyon çarşısının içinde 1922 yılında Selim Pancar açmış. 1978 yılında ölünceye kadar yemekleri o pişirmiş. Ölümünden bu yana tencereleri oğlu Çetin Pancar kaynatıyor. Çetin Pancar şimdilerde 67 yaşında.
İkbal Lokantası'nın alt katında, salonun tam orta yerinde üç yanı camlı bir bölüm var. Camların arkasına yemeklerin tencereleri dizilmiş. Kadınbudu köfte, tandır kebabı, kuzu budu, kaburga, tavuk, pilav, fasulye, patates püresi, sebze yemekleri, zeytinyağlılar ayrı ayrı tencerelerde duruyor.
Tezgahın ortasında patron Çetin Pancar, devamlı müşterileri tanıdığından, onların tabaklarını sevdikleri yemeklere göre karma hazırlıyor.
Camlı bölmenin ötesinde bir döner tezgahı var. Bembeyaz örtülerle kaplı masaya oturur oturmaz masanın ortasına zeytinyağlı sirkeli karışık salata tabağını koyuyorlar. Bu salatanın tadı bizim ev salatalarından farklı. Hıyarı, domatesi, biberi, soğanı diri diri. Pek lezzetli.
Ben kadınbudu köfte ile tandır rica ettim. Çetin Pancar bir tabağa bir köfte, biraz tandır, biraz pilav koymuş. Üzerine kaymaklı ekmek kadayıfı yedim. Et ve sebze yemeklerinin porsiyonu 6 milyon lira. Tatlının porsiyonu 3 milyon lira.
Dev aynaların hikayesi
Yılmaz Oruçoğlu lokantanın duvarlarını süsleyen iki dev aynanın hikayesini anlattı.
1946 yılında Yıldız Sarayı'nın bazı eşyaları tasfiye edilmiş. Bunlar il özel idarelerine gönderilmiş. İl özel idareleri de kullanmadıklarını satışa çıkarmış. İkbal'in kurucusu Selim Pancar, Afyon ve Kütahya özel idarelerinin satışa çıkardığı aynaları tanesi 250 bin liradan satın alıp, lokantasının duvarlarına karşılıklı asmış. O tarihlerde 175 bin liraya bahçeli bir ev satın alınabiliyormuş.
İşte bu ev fiyatından pahalıya satın alınan aynalar da pek güzel.
Selim Pancar'ın oğlu Çetin Pancar, İzmir karayolu üzerinde karayolu araçları için bir konaklama ve 260 yataklı bir termal otel inşa ettirmiş. Bu tesisleri işletiyor.
Bilindiği gibi şimdilerde Afyon dışında İkbal ürünlerini satan mağazalar var. Bu mağazalarda İkbal tarafından Afyon'da üretilen sucuk, kaymak, kaymaklı lokum gibi yiyecek maddeleri satılıyor. Afyon'a kadar gidemeyenler, İkbal'in ürünlerini bu mağazalardan temin edebiliyor.
|
|


|