06 Ocak 2004 Salı
 
 
 BİZE ULAŞIN | ARŞiV | KÜNYE | HABER İNDEKSİ |  SIK KULLANILANLARA EKLE |  AÇILIŞ SAYFASI YAP  
  ·  SON DAKİKA       
  ·  ANA SAYFA    
  ·  GÜNCEL         
  ·  SİYASET         
  ·  EKONOMİ         
  ·  YAZARLAR         
  ·  SPOR         
  ·  DÜNYA         
  ·  YAŞAM         
  ·  MAGAZİN         
  ·  SAĞLIK         
  ·  KADIN & MODA         
  ·  ASTROLOJİ         
  ·  OTOMOBİL         
  ·  ÇİZERLER         
  ·  BİLİM & TEKNİK         
  ·  TV'DE BUGÜN         
  ·  İŞ YAŞAMI         
  ·  OMBUDSMAN         
  ·  HAVA DURUMU         
  ·  CUMARTESİ         
  ·  PAZAR         
  ·  BUSINESS   
  ·  POPULER KÜLTÜR   
  ·  EGE         


Doktorun başarısı

   
Türk doktorların uluslararası arenada sergilediği başarılar birbirini kovalıyor. Son olarak Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erşahin, ABD tıp dergisine kapak oldu

        NESRİN COŞKUN DHA

   
    Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek beyinde endoskobik tümör biyopsisi yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Erşahin, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Erşahin'in çalışması ABD'de yayınlanan tıp dergisi "Minimally Invasive Neurosurgery"ye kapak oldu.
    Prof. Dr. Erşahin, endoskobik tümör biyopsisini, beyinde su toplanması ve beyin boşluklarında beyin omurilik sıvısının normalden fazla basınçla birikmesine yol açan beyin tümörlerini teşhis etmek için yaptığını belirtti. Prof. Dr. Erşahin konu ile ilgili şu bilgileri verdi: "Kafatasında açılan bir santimetreden az delikten girilerek yapılan endoskobik tümör biyopsisinin çeşitli avantajları var. Tümörün cinsini, evrelemesini belirliyor. Buna göre tedavi şeklini uygulayabiliyoruz. Tedavinin cerrahi mi, ışın mı, ilaç mı olacağına karar veriyorsunuz."
    Prof. Dr. Erşahin artık tümör tedavisinde körü körüne ışın, ilaç verilmediğini hatırlattı. Germinom adlı "Hayalet tümör'' denilen bir tür beyin tümörünün ışın tedavisiyle birkaç günde yok olup gittiğini, ancak teşhis için kafatasının açılmasını gerektiren büyük ameliyat yapılmasının şart olduğunu belirtti.
    Prof. Dr. Erşahin, Germinom endoskobik tümör biyopsisiyle, ameliyata gerek kalmadan teşhis yapıldığını vurguladı, "Böyle olunca da hasta hem ameliyattan, hem de birkaç seanslık ışın ve ilaç tedavisiyle tümörden kurtuluyor. Cerrahi yöntemle tedavisi süresi ve riski yüksek ameliyat. Buna gerek bırakmıyor" dedi.
    Türkiye'de ilk kez kendisinin başlattığı endoskobik tümör biyopsisini bugüne kadar 33 hastada yaptığını belirten Prof. Dr. Erşahin Amerika, Avrupa'dan Almanya, İtalya ve İngiltere, Japonya, Brezilya, Arjantin, Peru, İsrail'den 15 merkezin yer aldığı Dünya Endoskobi Araştırma Birliği'ne de katılan tek Türk cerrah olduğunu kaydetti.
    İlk 18 vakadaki uygulamaların sonuçlarını ABD'de üç ayda bir yayınlanan yayınlanan "Minimally Invasıve Neurosurgery" adlı dergiye gönderdiğini kaydeden Erşahin, "En son aralık ayında yaptığım vakayla serideki hasta sayım 33'e çıktı. Dergiye ilk 18 vakanın sonuçlarını göndermiştim. Ekim 2003 sayısında kapak yapılması büyük sürpriz oldu" diye konuştu.
   
   





Spor
Ekonomi
Rehber


Mahmut Evren
Engin Önen
Deniz Sipahi