|
|


Tahliye talepleri reddedildi
DEP davasında dinleyiciler fişlendi!
Ankara 1 No'lu DGM Başkanı, mahkemenin kararını alkışlarla protesto eden dinleyicilerin salondan ayrılmasına izin vermeyerek isimlerini tespit ettirdi
ANKARA Milliyet / Fotoğraf: ÜMİT BEKTAŞ, ŞERİF ÇIRAY
AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi'nin Ankara'daki temaslarında "Avrupa, bu davayı yakından takip ediyor" dediği DEP'liler, yeniden yargılandıkları davanın 10. duruşmasında da tahliye edilmedi. Ankara 1 No'lu DGM Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz, kararı alkışla protesto eden 180 izleyicinin salondan ayrılmasına izin vermeyerek isim tespiti yaptırdı.
3 AP üyesi izledi
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış başkanlığında bir grup milletvekiliyle üç AP üyesinin de izlediği duruşmada sanıklar Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak hazır bulundu. DEP'lilerin avukatı Yusuf Alataş, mahkeme heyetinin önyargılı olduğunun tutanaklara yansıdığını, yeniden yargılamanın biçimsel olmaktan öteye gidemediğini savundu. Karadeniz'in "Mahkeme heyeti önyargılıysa reddi hâkim talebinde bulunun" demesi üzerine gerginlik yaşandı.
Mahkeme, savcılığın görüşü doğrultusunda tahliye taleplerini reddetti. Kararı salondakilerin alkışla protesto etmesi üzerine Karadeniz, AP ve protokol heyeti dışındakileri salondan çıkararak, kalanlara kimlik tespiti yaptırdı. Bu kişiler hakkında mahkemenin huzurunu bozdukları dolayısıyla soruşturma başlatılabileceği bildirildi. AP Dış ilişkiler, İnsan Hakları Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası Komitesi Başkan Yardımcısı Barones Emma Nicholson, "Zana'yı destekleyenler duygularını alkışlayarak ifade etti. Ancak yargıcın böyle bir şey yapmaya hakkı var" dedi.
AB Komisyonu Başkanı Prodi de, "DEP'lilerin serbest bırakılacaklarını umuyordum. DEP'lilere ve Zana'ya çok üzüldüm" diye konuştu. Başbakan'la görüşmesinde DEP'lilerin tutuksuz yargılanmalarını talep etmesinin Türkiye'nin içişlerine müdahale anlamına gelip gelmediği söyledi.
Zana'ya davet
Barones Nicholson, Saharov ödülünü 1996'da kazanan, ancak hapiste olduğu için kendisi alamayan Leyla Zana'yı 28 Ocak'ta Strasbourg'da yapılacak ödül törenine davet etti. Bu yıl ödülün BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a verileceğini belirten Nicholson, Zana'ya ödül töreni için AP Başkanı Pat Cox imzalı mektuplu davetiye getirdiğini kaydetti. Nicholson, Zana'nın annesi Hediye Dağılı ile tanıştırılırken, eski DEP'liler Zana ve Sadak, duruşmaya getirildikleri cezaevi aracından gülerek indi.
GÜNCEL

Başbakan'ın evinde oylar Bayhan'a!..
Eyüp'ün sinema hasreti bitiyor...
Onlar da seçimin starları
'İt dalaşı' eğitimi F - 16'yı düşürdü
Çete liderinin malları başkalarının üzerinde
DEP davasında dinleyiciler fişlendi!
Amerikan özgürlüğü!
Bıçak parasına hapis
Sakın bu tekere çomak sokmayın
Beş yılın bedeli bir simit parası
İşkenceye 'terör tazminatı' yok
Kahvehaneye ateş: 3 ölü
Türk korosu Vatikan'da
98 canın hesabını kim verecek?
Alan: Yargıya güvenilmeli
Tarihi eser kaçakçısı Alman
Serin Duruş
|
|






|