25 Ocak 2004 Pazar
 
 
 BİZE ULAŞIN | ARŞiV | KÜNYE | HABER İNDEKSİ |  SIK KULLANILANLARA EKLE |  AÇILIŞ SAYFASI YAP  
  ·  SON DAKİKA       
  ·  ANA SAYFA    
  ·  GÜNCEL         
  ·  SİYASET         
  ·  EKONOMİ         
  ·  YAZARLAR         
  ·  SPOR         
  ·  DÜNYA         
  ·  YAŞAM         
  ·  MAGAZİN         
  ·  SAĞLIK         
  ·  KADIN & MODA         
  ·  ASTROLOJİ         
  ·  OTOMOBİL         
  ·  ÇİZERLER         
  ·  BİLİM & TEKNİK         
  ·  TV'DE BUGÜN         
  ·  İŞ YAŞAMI         
  ·  OMBUDSMAN         
  ·  HAVA DURUMU         
  ·  CUMARTESİ         
  ·  PAZAR         
  ·  BUSINESS   
  ·  POPULER KÜLTÜR   
  ·  EGE   


Bush'a müjdeye son dakika freni

   
Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Bush'un memleketi Teksas'taki helikopter firmasına vermesi düşünülen 2 milyar dolarlık sipariş müjdesinden son anda vazgeçildi

        UTKU ÇAKIRÖZER Ankara
   
    Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın (KKK), yedi yıldır sürdürülen ve saldırı helikopterlerinin Türkiye'de üretimini öngören dev projesinin iptal edilerek yerine hazır helikopter alımı yapılması görüşü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisinde kritik bir konuyu daha gündeme getirdi.
    KKK'nın görüşü doğrultusunda Erdoğan'ın ABD Başkanı George Bush'un memleketi Teksas'taki helikopter firmasına vermesi düşünülen 2 milyar dolarlık sipariş müjdesinden son anda vazgeçildi.
    Erdoğan'ın, gezi sırasında 1996'da başlatılan ATAK programı ihalesini 4 yıl önce kazanan Teksaslı Bell - Tekstron firmasına müjde vermesi planlanıyordu.
    Ancak geziye iki gün kala yapılan değerlendirme toplantısında, projeyi yürüten Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile kullanıcı güç KKK arasında görüş ayrılığı çıktı.
    SSM'nin acil ihtiyaç için Bell'den 10 Kobra helikopteri hazır alımını ve proje kapsamındaki diğer 40 helikopterin yerli firmaların da katkısıyla Ankara'da üretimi yönünde hazırladığı öneri KKK tarafından reddedildi.
    Projenin başlamasından yedi yıl sonra, seçilen helikopter modelinin ihtiyaçlarını karşılamadığı sonucuna varan KKK, projenin iptal edilmesi de dahil, alternatif çözüm yolları aranmasını istedi. Askerlerin ortak üretim modeli yerine ihtiyaç duyulan helikopterlerin doğrudan alınmasından yana olduğu kaydedildi.
    Katrilyonluk projeyle ilgili SSM'nin ve KKK'nin farklı görüşleri savunması üzerine Erdoğan'ın ABD'de bu konuda bir karar açıklaması imkânsız hale geldi.
   
   
SSM'nin kapatılmasına kurdelalı protesto
    Helikopter projesinde yerli sanayi katkılı ortak üretim fikrinden vazgeçen askerler, savunma alımlarının sivillerden askerlere devri konusunda da Erdoğan'la uzlaştı. Bakanlar Kurulu'nun TBMM'ye sevk ettiği kamu yönetimi yasa tasarısına, Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) bağlı olan tek sivil kuruluş olan SSM'nin kapatılmasını öngören madde kondu.
    Yasa hayata geçtiğinde SSM, "başkanlık" seviyesine indirilerek MSB'nin korgeneral rütbeli müsteşarına bağlanacak ve büyük silah programlarında tüm yetki askerlere bırakılacak. Yeni düzenleme, 19 yıl sonra ihaleler ve savunma sanayi konusunda Turgut Özal'ın sivillere aktardığı tüm yetki ve sorumluluğun yeniden askerlere geçmesini sağlayacak. Hükümetin SSM'yi askerlere bağlama kararını protesto için SSM çalışanlarının Genelkurmay ve MSB'deki toplantılara, yakalarına "siyah kurdela" takarak katıldıkları bildirildi.
   
   

EKONOMİ


Bush'a müjdeye son dakika freni
2003'te büyüme yüzde 5.3
Kepez denetçilerinin otel parası Uzanlar'dan
'Tüpraş ihalesinde düzgün fiyat oluştu'
Endekste 17.800 seviyesi kritik
Trichet kurda istikrar istedi
Bu yıl faizden 5 katrilyon lira tasarruf sağlanacak
Enerjide yeni strateji çizildi
Tansaş, 1 katrilyon lira ciro hedefliyor
Vergide hedefi, KDV ve ÖTV şaşırttı
'Almanya'da 200 bin Türk dolandırıldı'
Onaylanmış ihracatçıya kolaylık getiriliyor
DÜNYADAN KISA KISA





Meral TAMER
Yeni seçilecek ABD Başkanı'na Davos'tan beş tavsiye
Güngör URAS
Yalçın Küçük 'Bilim ve Edebiyat'ı yazdı


 2002 yılında ekonomide neler oldu
 18 Ocak 2002 tarihli Niyet Mektubu
 Ekonomi'de 2001 yılında neler oldu?
 Borsa ve döviz 2001 yılında nasıl bir seyir izledi?
 Acil Önlemler Paketi'nin tam metni
 Ekonomik programın tam metni


 Merkez Bankası
 Serbest Piyasa
 Serbest Piyasada Altın


 Ada - Bor
 Bor - Fin
 F-M - Lük
 M.Y - T.T
 Tac - Zor
 Para girişi olanlar
 İşlem hacmi en çok artanlar
 İşlem hacmi en çok düşenler
 En çok kazandıran
 En çok kaybettiren
 Borsa endekslerinin günlük panaroması
 İşlem miktarında ilk 20
 İşlem hacminde ilk 20
 Ağ.ort. kapanışının üzerinde olanlar
 Ağ.ort. kapanışının altında olanlar
 Fiyatı ve işlem adedi artan hisseler
 Fiyatı azalan işlem adedi artan hisseler
 Yılbaşından bu yana dibe en yakın hisseler
 Yılbaşından bu yana zirvesine en yakın hisseler


 A Tipi Fonlar
 B Tipi Fonlar