20 Şubat 2004 Cuma
 
 
 BİZE ULAŞIN | ARŞiV | KÜNYE | HABER İNDEKSİ |  SIK KULLANILANLARA EKLE |  AÇILIŞ SAYFASI YAP  
  ·  SON DAKİKA       
  ·  ANA SAYFA    
  ·  GÜNCEL         
  ·  SİYASET         
  ·  EKONOMİ         
  ·  YAZARLAR         
  ·  SPOR         
  ·  DÜNYA         
  ·  YAŞAM         
  ·  MAGAZİN         
  ·  SAĞLIK         
  ·  KADIN & MODA         
  ·  ASTROLOJİ         
  ·  OTOMOBİL         
  ·  ÇİZERLER         
  ·  BİLİM & TEKNİK         
  ·  TV'DE BUGÜN         
  ·  İŞ YAŞAMI         
  ·  OMBUDSMAN         
  ·  HAVA DURUMU         
  ·  CUMARTESİ         
  ·  PAZAR         
  ·  BUSINESS   
  ·  POPULER KÜLTÜR   
  ·  EGE   


Bush'tan işçilik almadılar

   
Sarar Giyim'in sahibi Cemalettin Sarar, Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretine katılarak ABD Başkanı George Bush'a özel dikim bir takım elbise hediye etti. 197 dolarlık fatura kesilen hediye, bir takım elbise, gömlek ve kravattan oluşuyor. Elbise için 60 metre özel İtalyan kumaşı harcadıklarını söyleyen Sarar, ABD Başkanı'nın 200 doların üzerinde hediye kabul etmemesi nedeniyle faturaya işçilik maliyetini yansıtmadıklarını söylüyor

        EYLEM TÜRK
   
    Özel kadifeden bir kılıf. Üzerinde 'president' (başkan) yazıyor. Kılıfın içinde koyu lacivert bir takım elbise. Kumaşı İtalya'dan getirtilmiş. Ceketin sol iç tarafına altın yaldızla 'George W. Bush' yazısı işlenmiş. Sağ iç tarafında da 'Sarar' yazıyor.
    Balık sırtı çizgili bu takım, beyaz bir gömlekle tamamlanmış. Gümüş kol düğmeleri nazar boncukları ile süslü.
    Her halinden belli ki özenle hazırlanmış. Her erkeğin giymek isteyeceği cinsten.
    Sandığınız gibi fiyatı ne 3 bin ne 5 bin dolar. Sarar firması tarafından ABD Başkanı Bush'a hediye olarak hazırlanan bu takımın fiyatı sadece 197 dolar.
    Çünkü ABD Başkanları 200 doların üzerindeki hediyeleri kabul etmiyor ve bu nedenle hediyeler faturayla birlikte teslim alınıyor.
    Sarar firması da bunu bilerek işçilik maliyetini yansıtmamış faturaya. Böylece ABD geleneklerine uydurulan belki de tek takım elbise olmuş.
    Hediye fikri Sarar'ın Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar'dan çıkmış. Sarar, "Hediye vermek benim hobilerim arasında. Bir ziyarete gideceğim vakit ne götüreceğimi önceden planlarım. Bu da öyle oldu. Kendi kendime, 'Cemalettin Sarar, senin ABD'de mağazaların var. Bush'a bir takım elbise, gömlek, kravat dikiver de hediye götür' dedim. Velhasıl yakınlarından ölçülerini alarak işe başladık" diye anlatıyor.
   
    Bush 52 beden giyiyormuş
    Hem fiyatı kitabına, hem bedeni Bush'a uygun olan takım elbise için önce Başkan Bush'un ölçüleri araştırılmış.
    ABD ölçülerine göre 42 olan başkanın bedeninin Türk ölçülerine göre 52 olduğu tespit edilmiş.
    Cemalletin Sarar, 60 metre kumaş harcadıkları bu elbise için "Dünyada böyle bir elbiseye sahip olanların sayısı 20'yi geçmez" diyor.
    Dikim aşamasında da birebir işin başında yer almış. Takım elbisenin ütüsü, el işlemesi onun denetiminde gerçekleştirilmiş.
    Geçtiğimiz haftalarda ABD'ye giden Başbakan Erdoğan'ın heyetinde bulunan Sarar, hediyesini de beraber götürmüş götürmesine de Başkan Bush'a bizzat verememiş.
    Çünkü takım elbise özel güvenlik işlemlerinden geçirilerek, Bush'un 'hediye ekibi'nden Bayan Melissa tarafından faturayla birlikte teslim alınmış.
    Sarar, o gün bu gündür, "Acaba bizim elbiseyi giymiş mi" diyerek Bush'un medyadaki görüntülerini takip ettiğini söylüyor. Medyada, Sarar'ın elbisesini giymiş olarak görememiş ama öğrendiğine göre Bush, hediye elbiseyi giymiş, denemiş. Cemalletin Sarar, üzerine uyduğu bilgisini de almış.
    Sarar, bugünlerde ise Bush'tan gelecek hediyeye ilişkin teşekkür mesajını bekliyor.
   
    ABD'de 16 mağaza
    Erdoğan'ın ziyaret programından sonra ABD'de kalarak Sarar mağazalarını ziyaret eden Cemalettin Sarar, ABD'deki mağaza sayılarının 15'e ulaştığını, 16'ncı mağazayı açmaya hazırlandıklarını anlatıyor.
    ABD'deki yatırımlarının 6 milyon doları geçtiğini kaydeden Sarar, Avrupa'da da 7 mağazaları bulunduğunu, amaçlarının 2005 yılına kadar 15 mağazaya ulaşmak olduğunu belirtiyor.
    Bilindiği gibi Sarar'ın Türkiye'de de 15 mağazası var. Bayilerlerle birlikte bu sayı 40'a ulaşmış durumda.
   
    Çin'de fabrika
    Kısa süre içinde Çin'de üretim yapmayı planlayan Sarar firması, bu amaçla Şangay'da fabrika kurmayı planlıyor.
    "Çin'de iç tüketim çok fazla. Hem iç piyasada satış yapacağız hem de oradaki fabrikadan dünyaya ihracat yapacağız" diyor.
    Öte yandan Hindistan'ın en köklü ailelerinden olan Arora ailesiyle de anlaşan Sarar, bu yaz aileye ait 16 mağazada ürünlerini satacak. Sarar, Arora ailesinin Hindistan'da binin üzerinde mağazası bulunduğunu söylüyor.
   
   
'Bu ne sevgi ah bu ne ızdırap'
    Bahçe işleriyle ilgilenmekten büyük keyif aldığını söyleyen Sarar'ın en büyük keyfi yaz aylarında sebze ve meyve yetiştirmek. Bir başka keyfi de yetiştirdiği sebzelerin turşusunu kurmak. "Kurduğumuz turşuları yıl boyunca şirkette yiyoruz" diyor.
    Tam bir otomobil tutkunu da olan Sarar, dost sohbetlerinde söylediği şarkılarla tanınıyor. "Sesim çok güzeldir. Türk sanat müziği de türkü de söylerim. Düğünlerde olsun, arkadaşlarla biraraya geldiğimizde olsun hep şarkı söylerim. En sevdiğim şarkı ise 'Bu ne sevgi ah bu ne ızdırap, zavallı gönlüm ne kadar harap' ile 'Söyle sana kimler yarim diyecek' şarkılarını çok severim" diye anlatıyor.
   
   
'Eskişehirspor'a 3 milyon dolarım gitti'
    Eskişehirspor'da bir ara yöneticilik yaptığını hatırlatan Sarar, bu macerasını da şöyle anlatıyor: "Eskişehirspor'u birinci lige çıkarttık. Merdiven takımı olduk ve hemen ikinci lige düştük. 3 milyon dolarım gitti. Ben de işi bıraktım ve bir daha düşünmüyorum. Çünkü bir işi yaptığın zaman tam manasıyla yapacaksın. Yapamadığın işe burnunun sokmayacaksın" diyor.
    Ancak Sarar'ın sporla ilişkisi sponsorluklarla beraber devam ediyor. Firma, futbol ve basketbol milli takımlarından Galatasaray'dan Gençlerbirliği'ne kadar pek çok spor kuruluşunun da sponsorluğunu üstlenmiş.
   
   
60'ıncı yılını kutluyor
    1944 yılında Abdurrahman Sarar'ın Eskişehir'de kurduğu 13 metrekarelik terzi dükkânı ile temelleri atılan firma bugün 76 bin metrekarelik alana kurulu tesislerde faaliyet gösteriyor.
    Sarar'ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Cemalettin Sarar, 1983 yılında babasının vefatıyla birlikte şirket yönetimini kardeşleri Celaleddin ve Sabahhattin Sarar ile birlikte devralmış.
    Sarar, "Yönetimi devraldığımızda 500 kişiydik. Bugün 4 bin kişiyiz. Şirketimiz günde 3 bin 500 takım elbise, 5 bin gömlek üretim kapasitesine sahip. Çalışanlarımızla birlikte Türk markasını dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Yurtdışındaki müşterilerimiz bizi önceleri İtalyan firması sanıyorlardı. Ama şimdi bir Türk markası olduğumuzu öğrendiler. Amacımız dünyanın sayılı markaları arasına girmek" diyor.
   
   
Alışveriş merkezi kuracaklar
    Bozüyük'te güneye giden yol üzerinde 120 bin metrekare alan üzerine bir alışveriş merkezi kurmayı planladıklarını da anlatan Sarar, "Yaklaşık 25 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Proje üzerinde çalışıyoruz. Bittiğinde Türkiye'nin önemli markalarının outlet mağazalarının yer aldığı, ekolojik ürünlerin satıldığı bir alışveriş merkezi olacak. Projeyi önümüzdeki yıl hayata geçirmeyi planlıyoruz.
   
   

BUSINESS


En öndekiler
'Beni birinci ilan ederseniz gelirim'
Fişer mikyedes çüg noad (*)
Tekno kumaşla üretiyor 'Göbekli'ye satmıyor...
Bush'tan işçilik almadılar
çiçeklerin boynu bükük kaldı...
Şu bizim Kütahya'yı yazıverin hele
'Şarap işi aşk işi'
Aşçı değil 'yemek mimarı' mutfak değil, tat laboratuvarı
Futbol yıldızları moda ikonları haline geliyor
'Etik', söz olmaktan çıkarak bir 'yaşam biçimi' olacak
Dokunmadan, koklamadan karar almıyor
Kâr payı 12 milyarı aşmıyorsa beyan edilmeyecek
Almanya'da sistem değiştirdi Commerzbank yönetimine atandı
Naylon faturacılara büyük operasyon
Otomotiv devleri yıldız tasarımcıların peşinde
'Türkler âşık olduğu otoyu alıyor, Avrupalı mantığıyla seçim yapıyor'
Kıbrıs, AB ve Mars
"Türkiye, bir daha uzaya uydu göndermeyebilir"
Parti gibi golf turnuvası