28 Şubat 2004 Cumartesi
 
 
 BİZE ULAŞIN | ARŞiV | KÜNYE | HABER İNDEKSİ |  SIK KULLANILANLARA EKLE |  AÇILIŞ SAYFASI YAP  
  ·  SON DAKİKA       
  ·  ANA SAYFA    
  ·  GÜNCEL         
  ·  SİYASET         
  ·  EKONOMİ         
  ·  YAZARLAR         
  ·  SPOR         
  ·  DÜNYA         
  ·  YAŞAM         
  ·  MAGAZİN         
  ·  SAĞLIK         
  ·  KADIN & MODA         
  ·  ASTROLOJİ         
  ·  OTOMOBİL         
  ·  ÇİZERLER         
  ·  BİLİM & TEKNİK         
  ·  TV'DE BUGÜN         
  ·  İŞ YAŞAMI         
  ·  OMBUDSMAN         
  ·  HAVA DURUMU         
  ·  CUMARTESİ         
  ·  PAZAR         
  ·  BUSINESS   
  ·  POPULER KÜLTÜR   
  ·  EGE   


   
Nasıl bir belediye başkanı istiyoruz?

       
İstanbul'un geleceğine inanan, onu seven ve bu dünyada İstanbul olduğu için yaşamına şükreden insanlar bu şehri yönetebilir

    Fax: (0312) 427 20 64
       
    Evvela cebi dolu olmasa bile gözü tok olmalı. Şahsi namus eğilimi yetmez, parti genel merkezindekilerin İstanbulluların sırtından genel merkez masraflarına karşı (!) talep ettiği meblağa da "Hayır" diyebilmeli... Geçmişte "Hayır" diyen bir-iki kişi oldu; onlarla birlikte hemşehriler de kaybetti ama zaman en iyi hekimdir. Bu gibi mağdurların başı gene taçlanır; hemşehriler mutlu yönetilenler ve onlar da iyi yöneticiler olarak tarihe geçer. Çünkü İstanbul arşınla ölçülemeyecek kadar dağınık ve büyük, kendine has gelişmesi olan bir dünya şehridir. İstanbul yarım akılla kavranmaz. Her şeyden önce İstanbul'a inanmak gerekir. Onun geleceğine inanan, onu seven ve bu dünyada İstanbul olduğu için yaşamına şükreden insanlar bu şehri yönetebilir. İstanbul'un belediye başkanı olmak, İstanbullu olmaya yetmez. İstanbul belediye başkanı bu şehri yönetmenin çileli bir imtiyaz ve bir misyon olduğunu anlamalıdır.
    Her gün gezdiği yerleri inceleyen ve tespit eden adamlar İstanbul'u yönetebilir. Bundan üç hafta önce herkes Boğaziçi ve Üsküdar rıhtımlarına yığılmıştı. Akşam karanlığından önce semayı kaplayan bulutlardan yer yer sızan güneş ışınları, şehirler şehrini kızıl bir hale ile çevirmişti. Üsküdar sırtlarındaki münasebetsiz binalar yarı karanlıkta bembeyaz bir kütleye dönüşmüştü. Çirkinlikleri örten bulutlar ve onların ardındaki şehrin siluetini ortaya çıkaran güneş ne muhteşem bir İstanbul manzarası yaratmıştı. İstanbul belediye başkanı güzellikten anlayan değil, ona adeta tapınan biri olmalıdır.
    Belediye başkanı paraya, mevkiye değil; muhteşem şehrin vereceği hazza tırmanmaya çalışan biri olmalıdır. İstanbul'un belediye başkanı avamfiribane (popülist) tavırlarla şehri dolduran, arazilerini yağmalayan hatta su kaynaklarının üstüne yayılan kitleleri değil; şehrin sağlığına, orada yaşayan canlı cansız bütün İstanbulluların yani sadece insanların değil, kuşların ve ağaçların hukukunu da koruyan adam olmalıdır. Bu keyfiyeti havsalası almayan ve kendine ait olmayan tapuları dağıtarak oy satın almayı düşünen adamlara bu şehir rey vermemelidir.
    İstanbul belediye başkanı en çok İstanbul'u sevmelidir. İstanbul'u kendi bölgesinin hemşehrilerine ve sülalesinin gönencine kurban eden bir hödüğün veya onun dünyanın en güzel şehri olduğuna inanmayan, aklı ermeyen zavallı yaratıkların bu şehri yönetemeyeceği açıktır. Bol muhafazakarlık nutukları atıp; Süleymaniye-Fatih camileri arasındaki tarihi kültürel zenginlik dolu alanı, bir alay acayipliklere ve yağmacılığa terk edenlerden olmamalıdır. İstanbul'un güzelliğini umursamayanlar, sınıfları ve ekonomik durumları önemli değil, devlet adına gudubet binalar diken bürokratlar olabilirler. Miri arazilere gecekondu ve beton bloklar diken, İstanbul'un eski eserlerini tahrip eden, ağaçlarını kesen haydutlar olabilirler. Onun güzelliğine inanmayanlar ise akıllarınca bu şehri güzelleştirmeye kalkıştılar; manasız yollar ve çarpık meydanlar açtılar; imar düzenini altüst ettiler. 1500 yıldır İstanbul'u İstanbul yapan Romalı seleflerimizi ve kendi ecdadımızı görgüsüz ve zevksiz adamlar olarak düşündüler. Dünyanın 2 bin yıllık ana meydanı Sultanahmet'te bin yıllık sarnıçların temeli üzerine çok katlı binalar diktiler. New York görkemiyle herkesi çarpabilir ama bizim görgüsüzler İstanbul'u New York yapmaya kalktılar. Biz dünyayı tanıyan, İstanbul'u da İstanbul olarak seven, kadın veya erkek, partili veya partisiz bir büyük başkan bekliyoruz. İstanbul'un taşına toprağına ve tarihine hesap veren, onu seven hemşehrilerini dinleyen bir başkan adayını desteklemeliyiz.
   
   





Ahmet Turhan Altıner
Ali Rıza Kardüz
İlber Ortaylı
Tuba Akyol
Ülkü Tamer
Yalvaç Ural
Yasemin Çongar