|
 |
|
|
Belediyecilik ve denetim
Görüş / Engin Önen
Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut, geçen hafta yerel basın aracılığıyla oldukça önemli açıklamalar yaptı. Görevi devraldığı eski başkan ve partilisi Tevfik Alyanak'ın belediyeyi yönettiği sırada birçok usulsüzlük ve yolsuzluk yaptığını iddia etti.
"Kol kırılır yen içinde kalır" veya "şimdi bunları açıklarsam partim yıpranır" düşüncelerine itibar etmeden kendi tespit ettiği ve müfettişlere incelettiği bu olayları kamuoyu ile paylaşması takdir edilebilir.
Bu iddialar muhtemelen yargıya intikal ettiği için, kişiler ve söz konusu iddialar üzerinden yorum yapmanın doğru olmadığını biliyoruz. Ancak katılımcılık, demokratik denetim ve şeffaflık boyutuyla belediyeciliğimizin sıkıntılarına güzel bir örnek oluşturması bakımından bu konuyu değerlendirmek gerekir.
* * *
Başkan Bulut'un açıklamaları arasında yer alan "Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bazı işler için hayali ödemeler yapılması", "Anneler Günü töreni için 17 milyar liralık kola ve pasta harcamasının fatura edilmesi" ve "7 milyar liraya varan pide faturaları" türünden iddialara daha önce başka başkanlarda rastlamıştık.
Bu türden iddia veya suçlamalar genellikle rakip parti adayları arasında olurdu. Oysa bu defa kendi partisine mensup bir eski başkanla ilgili suçlamalara tanık oluyoruz. Bunu parti içi kliklerin mücadelesi olarak değerlendirenler olabilir. Hiç şüphesiz açıklamalara bu durum da etki etmiş olabilir.
Ama bence üzerinde durulması gereken nokta, şeffaf bir yerel kamusal alanın olmamasıdır. Vatandaşlar olarak bizler, bize en yakın idari birimler olan belediyelerde neler olup bittiği ile pek ilgili değiliz. Çoğumuz için belediyeler işimiz düştükçe ve istemeyerek uğradığımız bürokratik kurumlar. Sivil toplum kuruluşlarının da demokratik denetim geleneğine mesafeli durdukları bilinen bir gerçek.
Hep vurguladığımız diğer önemli bir husus da, siyasal parti yerel örgütlerinin, kendilerini sadece seçme - seçilme işleri ve parti içi mücadele ile vazifeli görmeleridir. Oysa yerel örgütler sadece genel başkana karşı değil bulundukları yöredeki halka karşı da sorumludurlar. Onun için kendi partilerinden olsun olmasın, belediye yönetimlerini izlemek, onların en öncelikli demokratik görevlerinden biridir.
Ensari Bulut ve Tevfik Alyanak'ı belediye başkanı yapmış olan parti yerel örgütleri, beş yıldır iddia edilenlerden haberdar olmamışlarsa, ortada vahim bir durum var demektir. Yok eğer "haberdardık ama üzerine gitmedik" veya "haberdardık ama bir şey yapamadık" diyorlarsa, bu, vahim ötesi bir durumdur.
ege@milliyet.com.tr
|
|
|

|