|
 |
|
|
Şans'ta beyaz kuşkonmaz mevsimi
Şans Restaurant'ın mönüsünde bugünlerde beyaz kuşkonmaz var. Gidip yemenizi öneririm
Kuşkonmaz bizim ülkede az bilinen bir sebze türü. Az bilindiği için mi az yetiştiriliyor, az yetiştirildiği için mi az biliniyor, ben anlayamadım. Eski yemek davetiyelerinden, 1920'lerin başlarında Ankara'da Mustafa Kemal'in yabancı misafirleri ağırladığı sofralarda kuşkonmaz ikram edildiği biliniyor. Demek ki o yıllarda Ankara'da yetiştiriliyormuş.
Bizim ülkemizde genelde belli mevsimlerde yeşil kuşkonmaz piyasaya çıkar. Sonra yok olur.
Şu günlerde İstanbul'daki Şans Restaurant'ta beyaz kuşkonmaz var. Bana anlatıldığına göre bir profesyonel yönetici İstanbul yakınındaki bahçesinde zevk için beyaz kuşkonmaz yetiştiriyor ve iki lokantaya satıyormuş.
Kuşkonmaz haşlanarak ve üzerine sos dökülerek yeniliyor. C vitamini bol, kalorisi ve besleyiciliği olmayan, lezzetli bir sebze. Yeşil sapı olmayan taze soğan gibi. Ama taze soğanın kökü yerine kuşkonmazın tomurcuk bölümü var.
Şans Restaurant 10 yıldır belli bir çizgiyi koruyan, Akdeniz ve Avrupa mutfağı ağırlıklı bir "kent lokantası". Kapalı bölümünde ve şimdi bahçesinde, tertemiz kolalı beyaz örtülerle kaplı masalarında, kaliteli ve farklı porselen tabakları, doğru dürüst bardağı, çatalı bıçağı ve deneyimli servis elemanlarıyla "ciddi" bir lokanta.
Levent'te Yapı Kredi, İş Bankası ve Akbank kulelerinin hemen arkasında olduğundan öğle saatlerinde iş yemeği için gelenler ağırlıkta. Akşam saatlerinde sakin bir ortamda düzgün yemeği düzgün servis ile yemek isteyenler geliyor.
10 yıl önce Cüneyt Kurt'un kurduğu müesseseye iki yıl önce Niso Adato ortak oldu. Adato şarabın iyisine ve yemeğe meraklı bir genç. Başka sektördeki uğraşları yanında Şans'ın kalitesinin yükseltilmesine özen gösteriyor.
Şans'ın şansı, personelinin 10 yıldır değişmemesi. Aşçıbaşı Malatyalı Ali Ekber Sarıgül kendini devamlı yeniliyor. İstanbul'daki ünlü otellerin mutfaklarına gelen dünyanın önde gelen ustaları ile birlikte çalışarak onlardan öğrendiklerini mönüye ekliyor.
Şans'ın "Maitre d'hotel"i Sait Can, ekibi Haşim Yavuz, Süleyman Kan, Taki Can, Sunay Karagöz, Kahraman Aksoy, Şafak Kaynar 10 yıldır hizmet veriyor.
Havaların izin verdiği günlerde bahçe servisi pek zevkli oluyor.
Ardato'nun şarap merakı nedeniyle, (ülkemizde birdenbire ünlenen Petrus marka şarap dahil) Kaliforniya'nın, Fransa'nın, İtalya'nın, Avustralya'nın, Şili'nin değişik yörelerinden seçme şarapları bulunduruyorlar.
Bizim yerli kaliteli şarapların şişesi 60 milyon lira iken yabancı şarapların şişesi 50 milyon liradan başlıyor.
Başka güzel yemekler de var
Geçen hafta beyaz kuşkonmaz ile Kaliforniya'nın Napa Valley bölgesi üzümlerinden yapılmış Dominus-1995 kırmızı şarabını tattık. Pek güzeldi. Beyaz kuşkonmaz üzerine İsmail ustanın taze domates içine doldurduğu, kıtır kabaklı ve soya filizli rizottosunu yedik. Fırında pamuk gibi pişmiş dana kaburgasını paylaştık.
İsmail ustanın balık çorbası, bonfile carpaccio'su, somon tartarı, ıspanaklı ve keçi peynirli ravyolisi, kabak carpaccio üzerine roka salatası da pek güzel.
İsmail usta Türk yemeklerinden pideli şaşlık ile yoğurtlu kebabı da güzel yapıyor. İnce kıyılmış maydanoz, domates, nane, taze soğan ve bulgur ile yaptığı "tobbouleh" salatası ilginç.
Şans'ın bahçesinde şu güzel havalarda "beyaz kuşkonmaz"ı tadınız. Beyaz kuşkonmaz yoksa daha başka güzel yemeklerinden yersiz.
|
|
|

|