Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 12 Mayıs 2004 / Çarşamba  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Popüler Kültür      Cumartesi      Pazar      Ege  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
Check-up ve anlar

Benim Gözlüğümden / Nihat Demirkol

Hediye seçmek, ne kadar zevkli olursa olsun, özünde küçük çelişkileri de barındırır. Hediyenin ne sebeple alındığı önemlidir. Kime alındığı önemlidir. Önce siz beğenmelisiniz; ama karşıdakinin de mutlaka hoşuna gitmelidir... Bazen de, "bir işe yarasın dedim..." cümlesinin yedeğinde sunulur. Hediye vermenin gözden kaçmış ayrıntılarını hatırlamama sebep olan bir mektup aldım.

* * *

"En özel, en güzel günlerde, sağlıkla başlar en iyi dileklerimiz sevdiklerimiz için. Biliriz ki mutlu ve başarılı bir yaşam sürmenin ön koşuludur sağlık. `Hastalıkta sağlıkta' diye başlayan cümlelerle kurulan yuvalarda, bir süre sonra dünyaya gelen bebeklerin öncelikle sağlık durumu merak edilir. Sevdiklerimiz uzun yola `sağlıcakla' uğurlanır. Dilimize yerleşmiş `her şeyin başı sağlık, sağlık olsun' ifadeleri de sağlığın yaşamımızdaki öneminin göstergesidir.

* * *

Sıklıkla kullandığımız bu ifadelere karşın ne yazık ki, kaybedince değeri anlaşılanların en başında gelir. Günümüzde yoğun iş temposu ve stres nedeniyle sağlığımız bozulurken, iş yaşamının olumsuzluklarına direnmek ve üstesinden gelmek yine sağlıkla mümkün olabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar sağlığımızı kontrol altında tutmanın en iyi yolu olarak check - up'ı öneriyorlar. Genel sağlık taraması olarak da adlandırabileceğimiz check - up sayesinde bir çok hastalığın erken teşhisi sağlanmakta; para, zaman, işgücü kayıpları önlenmekte ve yaşam kalitesi korunmaktadır.
Ege Sağlık Hastanesi olarak, toplum geneline check - up bilincini yaymak ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla, sizleri hastanemize davet ediyor, sevdiklerimize öncelikle `sağlıklı bir yaşam dilemek' fikrinden yola çıkarak, sevdiklerinize sağlıklı bir yaşam armağan edin diyoruz".

* * *

Ve ben de mektubu yollayan dostlara bir şiir hediye etmeye karar verdim. Jorge Louis Borges'in Anlar şiiri:
Eğer yeniden başlasaydım yaşama/ ikincisinde daha çok hata yapardım./ Kusursuz olmaya çalışmaz... sırt üstü yatardım./ Neşeli olurdum, ilkinde olmadığım kadar, çok az şeyi ciddiyetle yapardım./ Temizlik sorun bile olmazdı asla, daha çok riske girerdim, yolculuk ederdim daha fazla. Daha çok gün doğumu izler, daha çok daha dağa tırmanır, daha çok nehirde yüzerdim, görmediğim birçok yere giderdim./ Dondurma yerdim doyasıya ve daha az bezelye./ Gerçek sorunlarım olurdu hayali olanların yerine./ Yaşamının her anını gerçek ve verimli kılan insanlardandım ben./ Elbette mutlu anlarım oldu ama yeniden başlayabilseydim eğer, yalnız mutlu anlarım olurdu./ Farkında mısınız bilmem; yaşam budur zaten: anlar, sadece anlar. Siz de "anı" yaşayın./ Hiçbir yere yanında termometre, su, şemsiye, paraşüt almadan gitmeyen insanlardandım ben./ Yeniden başlayabilseydim eğer, hiçbir şey taşımazdım. Eğer yeniden başlayabilseydim, ilkbaharda ayakkabılarımı fırlatır atardım ve sonbahar bitene kadar yürürdüm çıplak ayaklarla./ Bilinmeyen yollar keşfeder, güneşin tadına varır, çocuklarla oynardım, bir şansın daha olsaydı eğer./ Ama işte 85'indeyim ve biliyorum... Ölüyorum.

ege@milliyet.com.tr




EGE
Check-up ve anlar
Böyle İktisat Kongresi olmaz
Taraftarla elele hep birlikte finale
Çeşme ve sağlık turizmi
Üç bilinmeyenli denklem...





Ege Ana Sayfa
Ekonomi
Spor
Rehber


Nihat Demirkol
M.Ali Kasalı
Aclan Kavasoğlu
Deniz Sipahi
Fatih Tanfer
© 2004 Milliyet