Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 11 Haziran 2004 / Cuma  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
Türkiye'ye öncü rol

G - 8 Zirvesi'nden 'Büyük Ortadoğu'da reformlara somut destek planı çıkarken, Türkiye uygulama amaçlı ilk toplantının ev sahipleri arasında

Yasemin Çongar / Savannah


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "demokratik ortak" sıfatıyla ve Irak dahil 7 Müslüman ülkenin de "bölgesel ortaklar" olarak katıldığı Sekizler Grubu (G - 8) Zirvesi'nden, Ortadoğu'da reformların desteklenmesine yönelik kapsamlı bir çalışma programı çıktı. Türkiye bu konudaki ortak bildiriye ve ona eşlik eden plan belgesine taraf olarak, "İlerleme ve Ortak Bir Gelecek için Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi ile Ortaklık" adını alan girişimin öncüleri arasında yer aldı. Söz konusu plan, Türkiye'nin "Demokrasi Yardım Diyaloğu" adlı girişimin eş başkanlığını İtalya ve Yemen'le birlikte üstlendiğini duyurdu. Türkiye, bu kapsamda, 2004 içinde düzenlenecek ilk uluslararası toplantının da ev sahiplerinden olacak.
Ortak bildiri, Geniş Ortadoğu'da "özgürlük, demokrasi ve herkes için refah" amaçlı adımların, bölge hükümetleri, iş dünyası ve sivil toplumu ile işbirliği içinde desteklenmesini" karara bağladı. Zirvede, G - 8 ülkeleri ile Türkiye dahil bölge ülkelerinin ekonomi, dışişleri ve ilgili diğer bakanları bir araya getirecek bir "Gelecek İçin Forum" oluşturuldu. Forum sonbaharda toplanacak.
Zirve'nin benimsediği "Destek Planı", 7 alanda çalışma öngörüyor:
  • Demokrasi Yardım Diyaloğu: Türkiye'nin eşbaşkanı olduğu grup, hükümetlerin, sivil toplum örgütleri ile bir araya getirilmesini ve bölgede demokrasinin kurumlarının hayata geçmesini hedefleyecek.
  • Mikrofinans Girişimi: 5 yıl boyunca 2 milyondan fazla girişimciye para desteği sağlayarak yoksullukla mücadele yürütecek.
  • Okuryazarlık Girişimi: 10 yılda bölgedeki okuryazar oranının 2 katına çıkarılmasını ve 100 bin öğretmen yetiştirilmesini amaçlıyor.
  • Girişimcilerin Eğitimi Girişimi: 250 bin girişimcinin eğitimini hedefleyecek.
  • Özel Girişimin Geliştirilmesi: Küçük ve orta ölçekli işletmelere 100 milyon dolar yardım yapılacak.
  • Fonlar Ağı: Bölgedeki kalkınma kuruluşları ile uluslararası finans kurumları arasında eşgüdüm sağlayacak.
  • Yatırım Görev Gücü: Bölgede iş ve yatırım ortamını iyileştirmeye çalışacak.


  • Bush'tan övgü sözleri

    ABD'nin Georgia eyaletinde düzenlenen G - 8 Zirvesi'nin önceki günkü bölümünde ABD Başkanı Bush'un liderlerle toplu fotoğraf çekimine giderken, Erdoğan'ın yanına gelerek, "You are a great man" (Büyük adamsın) dediği belirtildi. Erdoğan'ın da Bush'tan Kıbrıs konusunda destek isteyerek, "Biz üzerimize düşeni yaptık, artık sıra sizde" dediği öğrenildi.




    DÜNYA
    Türkiye'ye öncü rol
    Kadim dosta son veda
    Bardot'ya 5 bin euro ırkçılık cezası kesildi
    'Yahudi düşmanlığına karşıyız'
    Erdoğan, sonunda cenazeye katılıyor
    'İşkenceye Rumsfeld onay verdi'
    Generale suikast girişimi: 10 ölü
    Kaddafi'den Suudi Prens'e ölüm emri
    Ateist papaz görevden alındı






    Sami KOHEN
    Eğer AB olmasaydı?..
    AÇIK konuşalım: Eğer AB olmasaydı, bütün bunl...


     2003 yılında dünyada yaşananlar...
    © 2004 Milliyet