Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 22 Haziran 2004 / Salı  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
AB'de tünelin ucu göründü

Avrupa Konseyi'nin denetim sürecinden bugün çıkacağına kesin gözüyle bakılan Türkiye, müzakere tarihi alma yolunda dev bir adım atıyor

GÜVEN ÖZALP Strasbourg


Türkiye'nin AB'yle müzakerelere başlamasının önünde engel olarak gösterilebilecek unsurlardan biri daha tarih oluyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye'nin denetim sürecinden çıkarılmasını öneren raporu bugün oyluyor. Demokrasi ve insan hakları alanındaki eksikleri nedeniyle 1996'dan bu yana bu süreçte tutulan Türkiye'ye "çıkış vizesi" verilmesi halinde, Ankara'nın "politik açıdan normalleştiği" ve "Kopenhag kriterlerinin büyük bölümünü yerine getirdiği" de tescil edilmiş olacak.

Loizidu ve Zana tamam
AKPM üyesi Lüksemburglu Mady Delvaux Stehres ve Belçikalı Luc Van Den Brande tarafından hazırlanan raporda yer alan taslak kararda, Türkiye'nin politik denetimde tutulmasına gerek kalmadığı vurgulanıyor. Son 2 yılda, geçmiş 10 yıla göre daha fazla reform yapıldığını belirten taslak karar, Ankara'nın Avrupa'yı ikna edici bir demokratik reform sürecine girdiğini savunuyor.
Raportörlerin Türkiye konusunda olumlu görüş bildirmelerinin ardında yatan en önemli unsurlar arasında, Ankara'nın Kıbrıslı Rum Titiana Loizidu hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı kararı uygulaması ve idam cezasının yasalardan tamamen çıkarılması yer alıyor. AKPM'nin Türkiye'ye yeşil ışık için tek engel olarak gösterdiği eski DEP'lilerin tahliyesinin ardından, olumsuz görüş için kullanabileceği unsur kalmadığı vurgulanıyor.
Raporda Ankara'ya yönelik çağrıların başında, Avrupa Konseyi'ne bağlı Venedik Komisyonu'nun işbirliğiyle yeni bir Anayasa hazırlanması geliyor. Dikkat çeken bir diğer unsuru da, askerlik için "vicdani ret" uygulamasının benimsenmesi oluşturuyor. Ombudsmanlık kurulması, Ceza Kanunu'nun revize edilmesi, OHAL döneminden kalma yasaların gözden geçirilmesi gibi alanlarda Türkiye'nin attığı adımların, raporun yazım tarihinin eski olması nedeniyle değişiklik önergeleriyle kayda geçirileceği ifade ediliyor. AKPM'nin bugünkü oylamada olumlu görüş bildirmesine de kesin gözüyle bakılıyor.




SİYASET
'Başka şey ararız'
TCK'ya Avrupa markajı
AB'de tünelin ucu göründü
'Oldubittiye izin vermeyiz'
İzmir'in yeni başkanı Kocaoğlu
Emine Hanım'dan yiyecek kermesi
Sarıgül: ABD, şahsımı davet etmedi
Çiçek: Kilise için dernek kurun
Emekli subaylar: Göreve hazırız
AB'ye karşı elimiz güçlendi
Denetim sonrası sürece girilecek
Temmuz tatilinde AKP ve CHP uzlaştı






Fikret BİLA
ABD, KERKÜK SINAVINDA
ABD, son günlerde, Irak'taki muhtemel gelişme...
Hasan CEMAL
Baykal'ın CHP'siyle Derviş!
Kemal Derviş'in CNN Türk'de Taha Akyol'la soh...
Güneri CIVAOĞLU
İyi / kötü polis
Avusturya yeni Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'in...
Derya SAZAK
Anayasa, DEHAP, Kürtler
Leyla Zana ve eski DEP'lilerin cezaevinden çı...


 AB Ulusal Programı (Giriş ve Siyasi Kriterleri)


 AB - Katılım Ortaklığı Belgesi
 Kopenhag Kriterleri
© 2004 Milliyet