Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 10 Temmuz 2004 / Cumartesi  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
Milyarderler bu zevki yaşayın!

İzlenim / Kutlu Aktaş

Yasal deyimiyle yazıyorum.
"Yeni Türk Lirası" ile onun alt birimi "Yeni Kuruş'a" altı ay sonra 1 Ocak 2005 te geçiyoruz. Şimdiki bol sıfırlı liralarımızla, altı sıfırı atılmış yeni liralarımız 2005 yılında tedavülde olacak.
Bir yıl boyunca ister kazandığınız milyonerlik, milyarderlik ünvanlarınızı korur, bol sıfırlı paralarla alışveriş yaparsınız, isterseniz 2006 yılı için antremanlara başlar, yeni paraları kullanırsınız.
Paramızdaki sıfırların artmasını, hep birlikte hızlı bir şekilde yaşadık.
Sıfırlar arttıkça paramızın satın alma gücü düştü, dar gelirli daha da fakirleşti.
1965 yılında bir memur emeklisi aldığı ikramiyeyle, başını sokacak bir ev satın alabilirken, şimdi aldığı toplu paranın faiziyle ev kirası bile ödeyemiyor.
Bir kilo kiraza 5 adet, bir kilo peynire 10 adet, bir kilo ete 15 adet milyonluk, değerli yazar Emin Çölaşan'ın değimiyle, Törkiş papalleri sayıyoruz.

* * *

Kuruşlu yaşam ne getirir diye düşünüyorum, belleğimi zorluyorum, gözümün önünden bir çok şey geçiyor.
Gençlik yıllarımız da dahil olmak üzere pantolonlarımızın kemerlerinin iç bölümüne madeni paraları koymak için yapılan cepleri, ortası delik 2,5 kuruşları, kenarları tırtıklı 1 kuruşları hatırlıyorum.
Yine 50 kuruşluk, zamanın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün resminin yer aldığı banknotları anımsıyorum.
Paramızın aynen şimdi olduğu gibi maden değerinin üstündeki değerden fazla olduğu için eskicilerce toplanarak maden eriticilerine satıldığını biliyorum.
Ülkemizde ilk kez başvurulan bu operasyonla ilgili olarak halkımızın tereddütlerini Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı ileriki günlerde gidereceklerdir.

* * *
Vatandaşın bir kısmı paradan altı sıfır atmanın, bir yararının olmayacağını, bilakis uygulamaya geçildikten sonra kısa sürede enflasyonu azdıracağını, belki üç sıfırın atılmasının daha doğru olacağını savunuyor. Diğer bir bölümü ise paranın satın alma gücünde bir düşme olmayacağı için olumsuzluk yaşanmayacağını, bol rakamlı işlemlerden kurtulacaklarını belirtiyorlar.
Bana göre operasyon sonunda:

1- Halkın refah ve gelir seviyesi artmayacağı için psikolojik rahatlama dışında birşey olmayacaktır.

2- Günümüzün milyoner ve milyarderleri ortadan kaybolacak, trilyoner sayısı en aza inecektir.
Bekleyip, izleyip, göreceyiz.

ege@milliyet.com.tr



EGE
Milyarderler bu zevki yaşayın!
Çeşme'deki Antepli
Biz de orada olmalıymışız
Şikayet ediyorum
Polis devleti





Ege Ana Sayfa
Ekonomi
Spor
Rehber


Kutlu Aktaş
Güneş Aynacı
Bülent Buda
Deniz Sipahi
Süha Tanrıöver
© 2004 Milliyet