
|
|
|
 |
|
|
Başı yine dertte
Çiğli'de Başkan Bulut'un Kafesan derdi bitmiyor. Bu kez de Belediye - İş Sendikası, çıkarılan 113 işçi adına hukuk mücadelesi başlattı. 5 trilyon lirayı bulan alacağın tahsili için dava açtı
SÜLEYMAN SAĞAT DHA
Çiğli Belediyesi şirketlerinden Kafesan, yeni Başkan Ensari Bulut'un başına dert oldu. Bulut, göreve başlar başlamaz, ödenmesi gereken işçi borçlarıyla karşılaştı. Başkan Bulut, seçimden önce açılan davanın iflasla sonuçlanmasının ardından sorunu 276 işçiden 163'ünü geçici kadroya alarak çözmeye çalıştı. Ancak Bulut'un başı bu kez de, Belediye - İş Sendikası'nın, çıkarılan 113 işçinin 5 trilyon lirayı bulan alacağının tahsili için dava açtığı dava ile dertte.
AİHM'ye kadar gider
Belediye - İş Sendikası Çiğli Şube Başkanı Atilla Aktaş, Kafesan'ın iflasının ardından çıkışları verilen 113 işçinin kıdem ve ihbar tazminatları, toplu sözleşme farkları, sosyal hakları ve alamadıkları ücretlerinin tahsil edilmesi için İzmir İş Mahkemesi'ne dava açtı.
Aktaş, mahkeme kaç yıl sürerse sürsün işçilerin hakkını aramaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Atilla Aktaş, "Arkadaşlarımız çok zor durumda. Bir kısmı inşaatlarda günübirlik çalışıyor. Büyük çoğunluğu ise iş bulamadığı için evine ekmek dahi götüremiyor. Onların alacaklarını tahsil etmekte kararlıyız. Eğer iç hukuk yolları tükenirse, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar taşıyacağız" dedi.
Bulut ise Kafesan işçilerinin alacaklarının önceki Başkan Tevfik Alyanak tarafından imzalanan ve 2002 - 2004 yıllarını kapsayan kötü niyetli sözleşmeden kaynaklandığını öne sürdü.
Mahkemeye başvurdu
Başkan Bulut, "Borçların bu düzeye gelmesinin nedeni önceki dönemde sorumsuzca imzalanan toplu sözleşmedir. Biz bu sözleşmenin iptali için mahkemeye başvurduk. Mahkeme sözleşmeyi iptal ederse borcumuz 2 trilyon liraya düşüyor" diye konuştu.
Mahkemenin kararı ne olursa olsun uygulayacaklarını da belirten Bulut, şöyle devam etti: "Ortada büyük haksızlık var. Hak aramak için Ankara'ya yürüdüğünü söyleyen 2 yıllık işçi Ali Turan bile 20 milyar lira alacağı olduğunu iddia ediyor. Oysa sadece 3 ay maaş alamamış, kalanı kötü niyetli sözleşmeden kaynaklanıyor."
Bu ilk değil
Kafesan'da çalışan işçiler daha önce de alacaklarının ödenmemesi nedeniyle yaptıkları iş bırakma eylemleriyle gündeme gelmiş, Çiğli'de çöplerin toplanmaması nedeniyle valilik tarafından kriz masası kurulmuş ve sorun diğer belediyelerin desteğiyle çözülmüştü.
|
|
|

|
|