|
 |
|
|
Ecevit'e vefa
DSP'nin dün gerçekleştirdiği 6. Olağan Kurutayı "Ecevit'e vefa" kurultayı olarak adlandırabilir.
Bülent Ecevit'in, genel başkanlık görevini bırakması, Ecevitler için olduğu kadar DSP'liler için de duygu yüklü bir kurultay ortamı yarattı. Ecevitler de delegeler de izleyiciler de zaman zaman gözyaşlarını tutamadılar. Ecevit, 50 yıllık aktif siyaset hayatını noktalarken, DSP'li delege ve izleyicilerin ortak paydası, "Ecevit'e sevgi, saygı ve bağlılık"tı. Bu ortak payda söz ve davranışlarına hâkimdi.
Kurultay salonu gün boyu dolu ve canlı kaldı. 3 Kasım 2002 seçim yenilgisine karşın DSP'liler işin ucunu bırakmış görünmüyorlar.
Ecevit'in konuşması ise duygusal yönü ağır basan bir veda konuşması niteliğinde değildi. Genel başkanlık koltuğunu bırakırken, ülke gündemindeki sorunlara, özellikle dış politikaya, köy ve köylünün sorunlarına ağırlık verdi. DSP'lilere, sıfırdan başlamalarını, vatandaşın ayağına gitmelerini, köy köy, mahalle mahalle gezmelerini önerdi."Ben nasıl yaptıysam, siz de yapacaksınız" dedi.
Ecevit'in konuşmasından sonra kurultay, seçimlere geçilinceye kadar bir şölene dönüştürüldü. Alişan, İzzet Altınmeşe, Belkis Akkale türkü ve şarkılarıyla DSP'lileri coşturdular. Ecevit'e türkü söylettiler. Bu saatler, duyguların doruğa çıktığı, gözyaşlarının tutulamadığı saatler oldu.
Ecevit, genel başkanlık için tercihinin Zeki Sezer olduğunu daha önce açıklamış olmasına karşın, kürsüden bu tercihini tekrarlamadı. Sadece yeni seçilecek yönetime başarılar diledi.
Ancak, Ecevitler'in tercihi olarak Zeki Sezer, avantajlı konumdaydı. Kurultaydaki hava, Ecevit'in, "delegeler beni kırmazlar" sözünü doğrular nitelikteydi.
Ecevitler'in ağırlığı Zeki Sezer'in işini kolaylaştıran en önemli faktördü. Dürüstlüğü, çalışkanlığı, iyi bir partili oluşu yanında, Ecevitler'in desteği, kuşkusuz Sezer'in en önemli üstünlüğüydü.
Sezer'in karşısında en güçlü aday konumunda olan Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel'in ise işi zordu. Tercihlerini açıklamış oldukları için, bir anlamda Ecevitler'e rağmen genel başkanlığa adaylığını koyan Gürel, bunun farkındaydı.
Ecevitler'e saygılı üslubunun yanında, kendisinden beklenen çapta güzel bir konuşma yaptı. Ulusalcı sol çizgiye hâkimiyetini gösterdi.
Seçim sonuçları Ecevitler'in ağırlığının sandığa yansıdığını gösterdi. Genel başkanlığa Zeki Sezer, 576 oyla seçildi. En güçlü rakibi Şükrü Sina Gürel ise 239 oy aldı.
Bu rakamlar, Ecevit'e vefanın bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Gürel'in aldığı 239 oy, DSP delegelerinin bir kısmında yeni liderlik arayışının işareti sayılabilir. Gürel'in bu oyları Ecevitler'e rağmen aldığı düşünülürse yeni genel başkan Zeki Sezer'i zorlu bir sürecin beklediğini söyleyebiliriz.
fbila@milliyet.com.tr
|
|
|

|