Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 27 Temmuz 2004 / Salı  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
TBMM, her 2 saat 18 dakikada bir kanun yaptı


TBMM geçen dönem, 10 ay boyunca 600 saat çalışmış. Bu 600 saatte genel kurulda 261 tasarı kanunlaşmış. Arkadaşım Taylan Erten hesaplamış. Bu hesaba göre ortalama olarak TBMM'den 2 saat 18 dakikada bir kanun çıkmış.
Bu rakamlara bakarak "TBMM bu yıl çok iyi çalıştı diyebilir miyiz?" Kanun kimin için çıkarılır? Halk için çıkarılır... Halkımız bu dönemde TBMM'den çıkan 261 kanunun kaçının "ne olduğunu / halk için ne getirdiğini" biliyor ki?
Üstelik kanunların içinde de kanunlar var. Yakup Kepenek, "torba kanun" uygulamasına örnek vermiş. TBMM tatile girmeden son gün genel kurulda kabul edilen "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile: "(1) Emekli Sandığı Kanunu, (2) Taşıt Kanunu, (2) Vergi Usul Kanunu, (3) Harçlar Kanunu, (4) Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun, (5) Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu, (6) Devlet İhale Kanunu ile diğer 19 kanunun hükümleri değiştirilmiş."

Şip şak kanun
Biz yıllardır güçlü hükümet özlemi çektik. Şimdi güçlü iktidarımız var. AKP hükümeti kendi milletvekillerinin oylarıyla istediği kanunu TBMM'den geçirecek çoğunluğa sahip olunca da "işte böyle bir tablo" ortaya çıktı.
Hükümet, pusula yazar gibi tasarı yazıyor. Tasarılar TBMM'de hükümetin isteği doğrultuda oylanıyor. AKP milletvekillerinin itiraz gücü yok. Muhalefet partilerinde "iş" yok... İşte böylece 2 saat 18 dakikada "şip şak" bir kanun çıkıyor.
Bir dönemde çıkan bu 261 kanunda neler var? Cumhurbaşkanı'ndan başka bilen, izleyen var mı? Belli değil.
AKP iktidarı döneminde Çankaya Köşkü'ne 426 kanun gönderilmiş. Cumhurbaşkanı bunların 23'ünü veto etmiş.
Kanunlar dışında Çankaya Köşkü'ne kamu görevlerine atamayla ilişkili 2173 kararname sevk edilmiş. Cumhurbaşkanı bunların 1730'unu imzalamış. 358'ini iade etmiş.
Çankaya'daki kanun ve kararname trafiğinin ağırlığına bakınız. Cumhurbaşkanı, Çankaya Köşkü'nden dışarı çıkamıyor diye eleştiriliyor. Nasıl çıksın? Devamlı kanun ve kararname okumak ve imzalamak zorunda. Ağır işçi gibi çalışıyor.
TBMM'den bu kadar çok kanun çıkınca, her kanunun kime ne imkanlar sağladığını izlemek de mümkün olamıyor. Çok parlak başlıklar taşıyan bazı kanunların peşine eklenen maddelerle, belli gruplara maddi çıkarlar sağlanıyor. Örneğin TBMM tatile girmeden sanayi yatırımlarının teşviki bahanesiyle çıkarılan bir kanunun peşine eklenen bir maddeyle bir yabancı sermaye grubunun hukuki sorunu çözülürken, bu yabancı sermaye grubunun isminin arkasına gizlenen üç de yerli sermaye grubuna imkanlar tanındı. Kanunun hazırlanma aşamasını izlemeyenlerin, gerekçelere bağlı dokümanları didiklemeyenlerin bunları fark etmesi imkansız.
Bu yoğun kanun trafiğinde, kanunun kimler için, ne için çıkarıldığını, kimlere açık, kimlere gizli af veya teşvik getirdiğini anlamak mümkün olamıyor.
IMF istediği için, veya eşe dosta imkan sağlamak için, veya yürürlükteki kanunlara takılan işlerin önünü açmak için bu kadar çok sayıda kanun çıkaranlar, bunlar hakkında halka bilgi verme gereğini duymuyor. Halk için çıkarılan kanunlar ise sadece vergi kanunları. Halkımız ise bunu kanıksamış durumda...

guras@milliyet.com.tr








Fikret BİLA
Siyasetten resim ve şiire...

Güneri CIVAOĞLU
Pişkinliğin piri

Can DÜNDAR
Ecevit'in vasiyeti

Abbas GÜÇLÜ
Şampiyonlar yine Anadolu'dan

Hurşit GÜNEŞ
Demek hızlandırılmış bereketle raydan böyle çıkılıyor!

Sami KOHEN
İran açılımı

Mehmet Y. YILMAZ
Bu kriz, Başbakan için ciddi bir sınav

Derya SAZAK
Bilim ve insana yatırım

Meral TAMER
Kampanya çağrısı: Tutuklu makinistler derhal serbest bırakılsın

Yaman TÖRÜNER
Bu kafa iş yapmadığı kadar başarılıdır

Güngör URAS
TBMM, her 2 saat 18 dakikada bir kanun yaptı

M. Ali BİRAND
Karaoğlan'a teşekkür ederiz


© 2004 Milliyet